Militarul mort saptamana trecuta in Afganistan, inmormantat la Targu Mures

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 16:56
1915 citiri
Militarul mort saptamana trecuta in Afganistan, inmormantat la Targu Mures
Foto: Infoms

Peste 800 de persoane au participat, miercuri, la inmormantarea militarului roman care a murit pe 3 aprilie in Afganistan, in Cimitirul Eroilor din Targu Mures.

A fost inmormantat cu onoruri militare, dupa ce a fost inaintat in grad de maior (post mortem) si i s-a conferit Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de cavaler, cu insemne de razboi, cea mai inalta distinctie.

Mesajul comandantului Batalionului 1 Forte Speciale a SUA, George Thiebes, a fost citit de un militar american, care a fost camaradul lui Petre Tiberius.

Colegii, dar si superiorii lui Petre Tiberius, au evocat personalitatea acestuia, unul chiar a descris conditiile in care romanul si-a dat viata.

"Cand a aflat ca aliatii au fost incercuiti de insurgenti a decis ca el este cel care trebuie sa actioneze primul, a adunat echipa si a pornit inspre zona. Inainte de a intra in lupta si-a ridicat bratele pentru ca ceilalti sa-l urmeze si atunci a fost impuscat. Inainte de a se prabusi a apucat doar sa spuna doar atat: cred ca sunt ranit. In 3 minute a fost scos, dar era prea tarziu. Camarazii au continuat ofensiva si au obtinut victoria. Cand s-au intors la baza, au aflat ca Petrica, asa cum ii spuneam noi, murise. Moartea lui a salvat multe vieti", a povestit unul dintre militari.

Primarul din Sangeorgiu de Mures, unde familia Petre si-a facut casa, Sofalvi Szabolcs, a declarat ca, in sedinta de marti, a Consiliului Local s-a decis ca Petre Tiberius sa fie numit cetatean de onoare, iar strada unde si-a facut casa sa poarte numele lui.

A plecat in Afganistan pentru a construi o lume mai buna

Colegii lui au aratat ca Petre Tiberius nu s-a dus in razboi pentru bani, deoarece avea o situatie financiara foarte buna, ci pentru ca "el credea cu tarie ca putem face o lume mai buna".

Aeroclubul Romaniei unde militarii de la Batalionul Special "Vulturii" fac antrenamente a survolat zona cu un avion din care s-au aruncat petale de trandafiri. In momentul inmormantarii au fost trase 3 salve de foc cu armament de infanterie.

A

u participat seful Statului Major al Fortelor Terestre, gen.maior Dan-Radu Ghica si din partea MApN, secretarul de stat Dan Tataru. A fost prezent la Tg Mures si prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban. Slujba religioasa a fost oficiata de IPS Andrei Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Tiberius Marcel Petre, de 33 de ani, a murit vineri dimineata in Afganistan intr-un schimb de focuri, la 80 de km de Kabul. Era un ofiter policalificat: era scafandru, facea parasutism si alpinism. Era ofiter al Batalionului 1 Forte pentru Operatii Speciale "Vulturii" din Tg Mures, transformat in unitate speciala NATO in 17 octombrie 2006, cand presedintele Traian Basescu a inmanat drapelul de lupta acestei unitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul congres Forța Dreptei. Partidul lui Ludovic Orban își alege conducerea națională și candidații la locale și europarlamentare
Primul congres Forța Dreptei. Partidul lui Ludovic Orban își alege conducerea națională și candidații la locale și europarlamentare
Primul Congres al Forţa Dreptei va avea loc, sâmbătă, 20 aprilie, la Palatul Parlamentului. Partidul lui Ludovic Orban urmează să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte...
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Alianţa Dreapta Unită (ADU) şi-a lansat duminică, 14 aprilie, candidaţii pentru alegerile locale de pe 9 iunie. La eveniment a participat și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, care...
#militar roman inmormantat, #Cimitirul Eroilor, #Targu Mures, #Ludovic Orban, #Petre Tiberius , #stiri Ludovic Orban