Orban, nou atac la adresa guvernului. „Am atras atenţia de două luni, există posibilitatea ca foarte multe şantiere să se închidă”

Joi, 29 Iulie 2021, ora 11:21
3018 citiri
Orban, nou atac la adresa guvernului. „Am atras atenţia de două luni, există posibilitatea ca foarte multe şantiere să se închidă”
Liderul PNL a lansat mai multe atacuri indirecte la adresa premierului FOTO Hepta

Liderul PNL, Ludovc Orban, a lansat joi, 29 iulie, o serie de atacuri la adresa guvernului și implicit la adresa premierului Florin Cîțu.

Referindu-se la tema investițiilor, liderul PNL a afirmat că ”suntem încă departe de obiectivul de investiţii”, fiind alocate 62 de miliarde de lei în acest sens, din care au fost realizare doar 21,3. ”Este necesară mobilizarea tuturor autorităţilor contractante”, afirmă liderul PNL care a precizat, de asemenea, că este necesară încheierea de acte adiţionale la contracte, altfel se vor bloca şantierele.

”Alocarea pentru investiţii este pentru 62 de miliarde, trebuie atins acest obiectiv. Încă din guvernarea onocoloră PNL, când eram prim-ministru, am decis că motorul principal trebuie să fie investiţiile (...) Suntem încă departe de obiectivul de investiţii şi aici este necesară mobilizarea tuturor autorităţilor contractante pentru a derula cât mai rapid procedurile de achiziţie, de asemenea, managementul proiectelor trebuie să fie impecabil pentru a reuşi absorbţia”, a declarat Orban.

Acesta a mai afirmat că trebuie încheiate acte adiţionale la contracte, pentru a nu se bloca şantierele.

”Am atras atenţia de două luni că Guvernul are obligaţia de a emite OUG pentru a îmbunătăţi sistemul de încheiere de acte adiţionale la contracte ca urmare a exploziei prețurilor la materialele de construcţie. Astăzi există riscul ca, dacă nu se semnează acte adiţionale care să aducă valoarea lucrărilor la valoarea reală (...) există posibilitatea ca foarte multe şantiere să se închidă că niciun constructor nu poate să-şi permită să lucreze în pierdere”, a mai declarat Orban.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, marţi, că investiţiile publice au crescut cu 32,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020.

”Investiţiile publice au crescut: 21,35 de miliarde de lei în primele 6 luni din 2021, cu 32,4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020. Românii trebuie să ştie: investim în România”, a scris, marţi, pe Facebook, Florin Cîţu.

Miercuri, i s-a atras atenţia că au fost programate investiţii de 62 de miliarde şi a răspuns: ”Pe de o parte, dacă mă uit la ce s-a întâmplat anul trecut cu investiţiile şi faţă de ultimii zece ani, da, investiţiile sunt la un nivel record. Dacă mă uit la execuţia bugetară se putea mai mult”.

Critici pe tema campaniei de vaccinare

Preşedintele PNL, Ludoic Orban, a declarat anterior că, în ceea ce priveşte vaccinarea, trebuie să ne comparăm cu celelalte ţări europene şi vom vedea unde suntem. ”Noi trebuie să ajungem la nivelul mediu european”, a declarat Orban, în condiţiile în care statisticile arată că doar Bulgaria are rata de vaccinare mai mică decât România în acest moment.

Ludovic Orban a fost întrebat, joi, dacă se consideră responsabil în legătură cu mersul campaniei de vaccinare, aşa cum a sugerat premierul şi a răspuns: ”Cum să fiu responsabil? Ce atribuţii am ca preşedinte al Camerei Deputaţilor? Ca preşedinte al PNL am urmărit sistematic, am dat îndemnuri, am propus soluţii (...) Nu poate doar Comitetul de vaccinare să deruleze toată activitatea. Este nevoie de o implicare a foarte multor instituţii, organizaţii profesionale, structuri pentru a creşte rata de vaccinare”.

Orban apreciază că trebuie să ajungem cel puţin la nivelul mediu european.

”Nu vreau să fiu răutăcios, dar trebuie să ne comparăm cu celelalte ţări europene şi vom vedea unde suntem. Noi trebuie să ajungem la nivelul mediu european. Asta este obectivul şi noi trebuie să convingem cât mai mulţi oameni să se vaccineze”, a mai declarat Orban.

Potrivit statisticilor, România se află la coada clasamentului european în ceea ce priveşte vaccinarea. Doar Bulgaria are o rată mai mică de vaccinare, de circa 14%, faţă de 25% cât este în România.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
„E un lux!”. Cetățenii unui important oraș al României au ajuns să semneze petiții prin care cer primăriei amenajarea unei săli de cinema
„E un lux!”. Cetățenii unui important oraș al României au ajuns să semneze petiții prin care cer primăriei amenajarea unei săli de cinema
Tulcea, reședința județului cu același nume, are o problemă rar întâlnită în ziua de azi, când divertismentul înregistrează încasări-record. Cetățenii din orașul cu ieșire la...
#Orban presedinte PNL, #Florin Citu premier, #PNL, #investitii , #stiri Ludovic Orban