Singuratatea lui Ludovic Orban

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Iunie 2008, ora 20:35
7665 citiri
Singuratatea lui Ludovic Orban

Ludovic Orban a plecat duminica singur de la reuniunea liberala care i-a pecetluit mazilirea. Declaratiile de presa le-a facut pe trotuar, la numai cateva minute dupa conferinta de presa la care nu a fost invitat.

S-a indepartat cu capul plecat, dupa ce s-a predat fara lupta, constient ca in cazul unui eventual vot in Delegatia Permanenta ar fi pierdut. Pus sa aleaga intre demnitatea unei prabusiri pe campul de batalie si ingenuncherea tafnoasa, a ales-o pe a doua, pentru a pastra ce se mai poate, adica Ministerul Transporturilor.

Orban a incercat sa transforme mazilirea intr-un sacrificiu liber consimtit pe altarul partidului: "Este un pas mic inapoi pentru mine, dar un pas mare pentru unitatea partidului". Degeaba, tot o cadere fara glorie a fost.

A plecat umilit dupa ce Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca organizatia Bucuresti va fi condusa de un triumvirat interimar alcatuit, probabil, din el insusi, Eugen Nicolaescu si Marian Petrache.

Intrebat daca mai este loc pentru Ludovic Orban la conducerea liberalilor bucuresteni, Tariceanu a raspuns: "Nu putem pune tot partidul la conducerea PNL Bucuresti".

La ce s-o fi gandit inca cu adevarat Ludovic Orban atunci cand a plecat meditativ din Casa Dante unde liberalii s-au pus pe sarbatorit consensul regasit?

Si-o fi adus aminte ca premierul nu a participat la lansarea candidatilor liberali pentru Bucuresti, dand astfel un semnal clar de disociere de liderul de organizatiei ale carui rezultate le constesta acum.

Probabil ca Orban si-a amintit pe trotuatul din fata casei Dante cum era mereu primul la inaintare atunci cand trebuia aruncata o grenada catre Cotroceni sau Modrogan.

Si-a amintit, poate, toate razboaiele pe care le-a purtat la baioneta, de-a dreapta sau chiar in locul lui Calin Popescu Tariceanu, impotriva lui Traian Basescu si a democratilor. Le-o regreta acum?

S-ar putea gandi ca ruptura de PD, la care a contribuit din plin, n-a facut decat sa deschida calea PNL catre PSD, adica spre aliatul de stanga pe care il considera indezirabil si a carui repsingere o plateste acum din plin.

Dar probabil ca, cel mai mult, s-a gandit Ludovic Orban la eminenta cenusie, Dinu Patriciu, cel care i-a decis mazilirea inca de la primele tatonari cu PD-L, pentru ca drumul liberalilor trebuie sa fie neabatut catre PSD, iar al PSD catre putere.

Si tangential, in acest context, macar o fractiune de secunda i-or fi trecut prin fata ochilor chipurile tovarasilor sai de arme, aripa liberala dura anti-Basescu, in special chipul prietenului sau Crin Antonescu.

Prietenul lui care inainte de reuniunea liberala jura sa-i stea alaturi, pentru ca dupa ea, la conferitna de presa, sa-l flancheze pe Tariceanu.

S-o fi gandit oare Orban, plecand singur de la petrecerea unde prietenii sai sarbatoreau consensul executarii sale, ce falie imensa a fost mascata de obsesia comuna anti-Basescu, falie in care acum a cazut ca intr-o capcana?

Doar a fost executat tocmai atunci cand si-a redescoperit si afirmat vocatia liberala, de dreapta, anti-PSD, o pozitie extrem de periculoasa in ochii actualei conduceri PNL.

S-o fi gandit el, pe de alta parte, ca, poate, pastrarea Ministerului Transporturilor nu merita pretul unei predari neconditionate si al abandonarii demnitatii, chiar daca el a fost impachetat intr-o procedura originala, nici demisie, nici demitere?

Probabil ca s-a gandit la toate astea, dar sigur s-a gandit la ce se va intampla de acum inainte.

Pericolele rabdarii

Ludovic Orban stie foarte bine ca popularitatea sa in PNL este mai mare decat a lui Calin Popescu Tariceanu. Organizatia de Bucuresti este impanzita cu fidelii sai, iar in teritoriu are o sustinere mare ca vicepresedintre, pe masura atentiilor pe care le-a facut ca ministru al Transporturilor.

Deocamdata este putin probabil ca cineva sa-i sara in aparare pentru ca exemplul prefectului de Bucuresti a fost suficient de concludent.

Pastrand insa Transporturile, Orban isi poate consolida prieteniile si influenta din teritoriu. In plus, asumandu-si Bucurestiul, Calin Popescu Tariceanu ia in mana un cartof fierbinte.

Dupa parlamentare, el va fi nevoit sa deconteze, la randul sau, rezultatele alegerilor si este putin probabil ca procentele PNL in Capitala sa creasca spectaculos in conditiile unei apropieri tot mai mari de PSD.

Si rezultatul national al PNL s-ar putea sa nu se mai ridice in toamna la nivelul nesperat de la locale, impus acum ca stacheta de insusi Tariceanu.

Sa ne gandim ca vom avea un vot uninominal, iar rezerva de cadre a PNL este subtire. Scorul de la locale s-a bazat mai mult pe votul din mediul rural, statistica stranie pentru un partid liberal, unde practic PNL a contabilizat realegerea primarilor sai, multi racolati de la PSD in ultimii patru ani.

Acolo unde au fost aruncate in lupta personalitatile de la centru ale PNL, rezultatul a fost dezastruos, vezi cazul Adomnitei la Iasi. PNL n-a reusit nici sa-si astupe gaurile lasate de plecarea platformistilor care, in frunte cu Gheorghe Flutur si Gheorghe Stefan, au luat si electoratul liberal dupa ei, la PD-L.

Asadar, dupa parlamentare, Calin Popescu Tariceanu ar putea ajunge in postura celui judecat, iar Ludovic Orban trebuie sa aiba doar rabdare pentru ca este foarte posibil ca vremea lui sa vina din nou.

Atat doar ca este la fel de posibil ca pana atunci PNL sa fi ajuns oficial la remorca PSD, iar Ludovic Orban sa aiba de ales intre un loc la masa lui Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu si Adrian Nastase sau ramanerea in afara cercului puterii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Primul congres Forța Dreptei. Partidul lui Ludovic Orban își alege conducerea națională și candidații la locale și europarlamentare
Primul congres Forța Dreptei. Partidul lui Ludovic Orban își alege conducerea națională și candidații la locale și europarlamentare
Primul Congres al Forţa Dreptei va avea loc, sâmbătă, 20 aprilie, la Palatul Parlamentului. Partidul lui Ludovic Orban urmează să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte...
#Calin Popescu Tariceanu, #Ludovic Orban, #demisie, #singur, #inlaturat , #stiri Ludovic Orban