Orban: E posibil sa inceapa, in 2020, prima exploatare offshore, iar din taxele din exploatarile de gaz de la Marea Neagra sa se finanteze astfel de investitii

Autor: C.V.
Sambata, 27 Februarie 2021, ora 16:08
2727 citiri
Orban: E posibil sa inceapa, in 2020, prima exploatare offshore, iar din taxele din exploatarile de gaz de la Marea Neagra sa se finanteze astfel de investitii
Ludovic Orban, liderul Camerei Deputatilor. Foto: Facebook/Ludovic Orban

Presedintele Camerei Deputatilor Ludovic Orban a afirmat, la dezbaterea de sambata, 27 februarie, de la Focsani pe tema investitiilor din judetul Vrancea, ca este posibil ca in cursul acestui an sa inceapa prima exploatare offshore si parte din taxele care sunt colectate din exploatarile de gaz de la Marea Neagra este posibil sa se constituie intr-un fond care sa finanteze astfel de investitii.

"In ceea ce priveste gazul, pe langa alocarea de 200 milioane pe exercitiul actual, eu cred ca putem sa solicitam finantare si pe PNRR. De asemenea, noi am solicitat deja in cadrul bugetului 2021-2027 inca 800 milioane. Acuma va spun ca la primul apel de proiecte s-au depus proiecte in valoare de 12 miliarde care inseamna vreo 2,3 miliarde. Alocarea initiala e de 234 de milioane. E o nevoie mare de tot de finantare.

Noi am prevazut si am facut o modificare la legea gazelor si electritatii prin care 50%, odata ce pornesc exploatarile offshore si deja e posibil in cursul acestui an sa inceapa prima exploatare off-shore, o parte din taxele care sunt colectate din exploatarile de gaz de la Marea Neagra, exploatari offshore, sa se constituie intr-un fond care sa finanteze astfel de investitii.

Adica este posibil sa avem o resursa si bugetara pentru a suplimenta aceste investitii", a afirmat Ludovic Orban,la intalnirea regionala de sambata privind Mecanismul de rezilienta si redresare, precum si oportunitatile pentru accesarea fondurilor europene si bugetul pentru anul 2021, de la Focsani.

El a vorbit si despre proiecte ce pot fi lansate prin Compania Nationala de Investitii (CNI).

"Inca nu am stabilit, dar vom avea dezbateri, incepand cu partea a doua a anului, ca sa stabilim ce urmeaza sa fie finantabil. Evident asta o vom face in consultare cu autoritati, vom stabili mecanisme, criterii, astfel incat sa nu existe discriminare politica la alocarea proiectelor, sa poata sa aiba acces in functie de criteriile de prioritizare si evident vom aloca o suma importanta.

Pot fi lansate proiecte noi prin Compania Nationala de Investitii. Anul acesta am prevazut o suma efectiva de aproximativ un miliard. Am prevazut credite de angajament care sa permita lansarea de noi proiecte. Stiti ca am modificat legislatia si am creat posibilitatea de a finanta si alte categorii de proiecte decat cele care erau finantare.

Ca realitatea este ca scoli, gradinite, sali de sport s-au cam facut si atunci am vrut sa extindem un pic portofoliul de proiecte pe CNI. Deci exista o suma alocata pe credite de angajament care sa permita inceperea de proiecte noi", a precizat Orban.

Liderul PNL a mai spus ca este cautata o modalitate care sa rezolve problema capacitatii reduse a CNI de a derula procedurile de licitatie, deoarece Compania are doar o structura centralizata.

"Asa cum este astazi Compania Nationala de Investitii care are numai o structura centrala, cu o capacitate limitata de a derula proceduri de licitatie, tinand cont de numarul de proiecte care sunt deja pe lista de sinteza, va trebui sa gasim o modalitate de a putea derula procedurile mai repede.

Inca nu am identificat o solutie, discutam mai multe variante - fie sa infiintezi structuri regionale si ele sa deruleze procedurile pentru proiecte mai mici, structura nationala pentru proiectele mai mari, fie daca se poate gasi legal, constitutional o modalitate prin care sa poti sa delegi derularea procedurilor de achizitie catre autoritatea locala. Inca nu am ajuns la nicio discutie. Cert este ca o sa existe posibilitatea pe anul in curs de a putea finanta proiecte", a completat Orban.

Acesta a vorbit si despre proiectele pe Administratia Fondului de Mediu care trebuie discutate cu noua conducere AFM, atunci cand va fi numita, si cu ministrul Mediului.

"Mai sunt si alte posibilitati, mai sunt posibile proiecte pe Administratia Fondului de Mediu, unde sunt in general proiecte. Aici lucrurile nu au functionat cum m-am asteptat pe iluminatul verde, pe proiectele de iluminat verde unde au fost diferite poticneli, dar cred ca va ramane o zona care e finantabila.

Posibil sa fie si alte zone finantabile. Acum sigur ca trebuie numita noua conducere a AFM si discutat cu conducerea AFM si cu ministrul Mediului ce proiecte urmeaza a fi finantate", a mai spus Ludovic Orban.

El a mai mentionat ca in bugetul pe acest an vor fi alocati mai multi bani pentru consiliile judetene pentru cheltuielile sociale pentru Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

De asemenea, liderul administratiei publice judetene Catalin Toma a precizat ca accesarea fondurilor europene va fi o prioritate pentru toate UAT-urile, iar acestea trebuie sa nu aiba piedici in procedurile derulate.

"Cand vorbesc de piedici ma refer, de exemplu, la faptul ca pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene a aparut deja o fisa din care rezulta ca UAT-urile si Consiliile judetene nu pot accesa anumite fonduri. E nevoie urgenta de modificarea documentatiei in cauza", a subliniat Catalin Toma.

Acesta s-a referit si la faptul ca in bugetul aferent investitiilor pe anul 2021, s-au alocat sume importante pentru refacerea drumului national DN 2 N, tronsonul Chiojdeni - Jitia - Vintileasca, dar si pentru reabilitarea DN 23 A.

"Asa cum am promis impreuna cu colegul meu Ion Stefan, ducem asfaltul mai departe de Jitia, insa in zona Vintileasca nu vom turna doar asfalt, ci vom moderniza integral drumul national. In plus, sunt deja alocati bani pentru executia proiectului privind reabilitarea DN 2 L Soveja - Lepsa (Coasa), pentru cei 16 km", a precizat presedintele administratiei judetene.

Europarlamentarul Siegfried Muresan a explicat o serie de aspecte discutate la nivel european cu privire la PNRR, sustinand ca la Bruxelles a avut mandat clar pentru trecerea unor investitii pe lista proiectelor care pot fi accesate prin Programul National de Redresare si Rezilienta

"Practic, PNRR este un contract intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana. Dupa ce va fi aprobat la nivelul CE, vor fi lansate procedurile urmatoare. Va invit sa aveti incredere si pot spune ca Romania are deja alocata suma de 30,4 miliarde de euro", a explicat Muresan.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Alianţa Dreapta Unită (ADU) şi-a lansat duminică, 14 aprilie, candidaţii pentru alegerile locale de pe 9 iunie. La eveniment a participat și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, care...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Ludovic Orban, #Camera Deputatilor, #off shore, #Marea Neagra, #exploatare gaze , #Stiri Ludovic Orban