Congresul PNL. Orban îl atacă direct pe Cîțu: Azi nu avem un premier și un guvern cu care să ne putem mândri

Sambata, 25 Septembrie 2021, ora 13:50
2400 citiri
Congresul PNL. Orban îl atacă direct pe Cîțu: Azi nu avem un premier și un guvern cu care să ne putem mândri

Președintele PNL Ludovic Orban l-a criticat dur pe contracandidatul său la congresul PNL, premierul Florin Cîțu, despre care spune că nu este un prim-ministru „cu care să ne putem mândri”. Totodată, acesta notează că Florin Cîțu nu ar putea reface coaliția de guvernare.

Ludovic Orban a notat că Florin Cîțu nu poate reface coaliția alături de USR PLUS și că astfel nu ar rămâne decât varianta unei alianțe cu PSD, opțiune pe care o respinge.

„Cu cine facem majoritate parlamentară? Există vreun liberal cu capul pe umeri care să fie de acord cu a bate palma cu PSD-ul? Refacerea USL-ului, compromiterea PNL? Eu cred că nu. Iar dacă există cineva, să o spună deschis. Negocieri pe sub masă s-au făcut. Dacă cineva își imaginează că un guvern minoritar poate rezista, înseamnă că nu cunoaște PSD. Stimați colegi, eu vă spun, avem doar două variante strategice. Prima variantă pe care o susțin și pe care o apăr cu toată puterea este aceea de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea coaliției de guvernare.

Pentru acest lucru, după congres, cum ne vom prezenta în fața partenerilor noștri din coaliție? Unu, dacă va fi ales cel care a provocat criza, în loc să fie ales cel care are soluția la grijă? Cel care e respectat, cel care are capacitatea să garanteze majoritatea parlamentară?”, a relatat Ludovic Orban.

Liberalul l-a atacat apoi direct pe Florin Cîțu, spunând despre acesta că nu este un premier cu care partidul se poate mândri.

„Nu pot să nu mă refer la adevăruri care sunt relevante în sondajele de opinie. A ajuns să fie din ce în ce mai greu să merg pe stradă și să vorbesc cu oamenii pe stradă. Mă întrebă ce faceți cu România? Voi ați provocat o criză politică.

Azi nu avem un premier și un guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu o cotă de încredere atât de joasa”, a adăugat Ludovic Orban.

La final, actualul șef al liberalilor le-a îndemnat delegaților să nu voteze „cu cel care a provocat criza”, adăugând că de când Florin Cîțu a format „echipa câștigătoare”, partidul ar fi pierdut din intenția de vot.

„Vă îndemn să votați nu cu acel care a provocat criza. Vă îndemn să votați care ține unit PNL, nu pe acel care a inventat o echipă. De când a apărut pe scena publică, PNL a pierdut procente de vot. Vă îndemn să-l votați pe acela care cunoaște PNL, care e dintre voi, care a crescut alături de vot, care a participat la toate bătăliile poltitice de 30 de ani. Care are forța, inteligența de a duce PNL la victorie și de a asigura o guvernare care să ajute România să facă saltul pe care îl merită”, a conchis Orban.

Congresul PNL în urma căruia se va alege noul președinte al partidului are loc sâmbătă, 25 septembrie, într-un eveniment organizat la Romexpo, la care participă 5.000 de delegați din toată țara. Cei doi contracandidați, titularul funcției Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu, se află într-un război deschis încă de la începutul lunii iunie, iar deznodământul va influența viitoarea guvernare: cu sau fără USR PLUS.

Citeste si:
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
Ionuț Moșeanu, despre șansele de refacere a coaliției: „USR nu votează un guvern minoritar”
Ionuț Moșeanu, despre șansele de refacere a coaliției: „USR nu votează un guvern minoritar”
Vicepreşedintele USR Ionuţ Moşteanu a declarat luni, 25 octombrie, că partidul său nu va vota în Parlament un guvern minoritar PNL şi consideră că refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR pare o...
Sursa: Ziare.com