Exodul taberei Orban din PNL. Ce riscă cei 11 liberalii demisionari și care sunt planurile fostului președinte al partidului

Sambata, 30 Octombrie 2021, ora 06:29
12123 citiri
Exodul taberei Orban din PNL. Ce riscă cei 11 liberalii demisionari și care sunt planurile fostului președinte al partidului
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a este cel mai aspru critic al lui Florin Cîțu FOTO Facebook / Ludovic Orban

La începutul săptămânii, fostul președinte al PNL Ludovic Orban a anunțat că demisionează din grupul parlamentar al liberalilor, anunțând că își continuă activitatea ca parlamentar neafiliat. Câteva zile mai târziu, în timp ce partidul încerca să găsească susținere în parlament pentru guvernul Ciucă, tot mai mulți liberali au început să-l urmeze pe Orban.

Fostul lider al PNL a precizat marți, 26 octombrie, că încă nu demisionează și din partid, dar a precizat de mai multe ori în trecut că va face și acest pas în cazul în care actuala conducere se va alia cu PSD.

"Ceea ce s-a întâmplat în ultimele patru luni depășește orice imaginație. Atâtea poziții împotriva interesului României nu mi-a fost dat să văd într-o perioadă atât de scurtă de timp. S-a creat o criză artificială, a fost făcut praf un partid politic, praf coaliția și în plină priză pandemică și economică practic cetățeanul român a fost fără un guvern în deplină capacitate de exercițiu oferindu-se un circ politic. Nu pot să fiu părtaș la acest mod de a face politică. Nu accept să sufăr o operație de lobotomie, pentru că numai lobotomizat aș putea asista complice la acest atentat la interesul național”, a declarat Ludovic Orban marți, în plenul Parlamentului.

În aceeași zi, fostul purtător de cuvânt al PNL Ionel Dancă a anunțat că merge pe urmele lui Orban și că demisionează și el din grupul parlamentar, în semn de protest față de deciziile actualei conduceri a formațiunii. La fel ca și Orban, acesta a adus critici pentru Klaus Iohannis, acuzându-l că alături de actuala conducere a „aruncat țara în haos și au distrus coaliția de guvernare”.

Lanțul demisiilor a continuat, iar marți deputații Alexandru Kocsis, Constantin Șovăială și Ion Ștefan, alături de senatorul Iosif Florean, au anunțat la rândul lor că vor părăsi grupul PNL. Joi, următorii care au demisionat au fost deputații George Ionescu și Luminița Barcari, iar vineri a fost rândul ministrului interimar al Agriculturii Adrian Oros.

"În ultima perioadă, nu reuşesc să explic oamenilor care şi-au pus speranţa în noi, comportamentul total aberant al celor care au confiscat Partidul Naţional Liberal. Din păcate, constat acum, ca nu a fost vreun plan, sau un proiect pentru PNL, sau pentru România. Sau dacă a fost, este ceea la ce asistăm în zilele noastre. Un plan pentru distrugerea PNL. Şi care compromite şansele la dezvoltare a României. Cred cu convingere, că singura soluţie realistă şi decentă pentru gestionarea crizei politice, sanitare şi economice din ţara, este refacerea coaliţiei şi un guvern condus de Ludovic Orban”, a precizat Oros pe Facebook.

Vineri seară, al 11-lea liberal și-a anunțat demisia din grupul parlamentar al PNL. Deputatul Claudiu-Martin Chira a anunţat vineri, 29 octombrie, că demisionează din grupul parlamentar al PNL şi va activa în următoarea perioadă ca deputat neafiliat. „Se anunţă un blat alături de PSD ȋn parlament, pentru a susţine o glumă de guvern minoritar, iar eu nu pot sa fiu părtaş la o asemenea trădare a electoratului care ne-a ȋnvestit cu ȋncredere şi speranţă”, a adăugat liberalul.

Amenințări cu excluderea din partid

Vicepreședintele PNL Florin Roman a fost singurul liberal din tabăra Cîțu care a reacționat la demisiile liberalilor, acesta cerând colegilor din conducerea partidului să susțină excluderea celor care au demisionat din grupurile parlamentare.

„Sigur că regret plecarea fiecărui coleg parlamentar. Vom pierde probabil 13-14 senatori şi deputaţi din totalul de 134. Dar nu 40 cum vroia fostul președinte. Le mulțumesc celor care rămân fideli PNL. Vom rămâne de departe cel mai important partid de dreapta din Parlament. PNL înseamnă şi 250.00 de membri, 1264 primari şi 17 preşedinţi de Consilii judeţene, fideli partidului, nu unui om. A mai încercat, recent și Tariceanu să rupă PNL. Iar rezultatul este cunoscut. Nu mai există politic. O să propun colegilor ca cei care pleacă și atacă partidul, să o facă din afara lui și să le spunem clar: ușa PNL este închisă celor care își bat joc de PNL”, a relatat Florin Roman.

Gata să pornească de la zero

La începutul lunii octombrie, Orban a declarat într-o intervenție tv că în cazul în care nu se va regăsi în interiorul PNL și dacă liberalii se vor alia cu social-democrații, atunci este pregătit să pornească o nouă mișcare politică de la zero.

„Când voi fi convins că PNL-ul a devenit o carcasă care nu mai are nicio legătură cu partidul istoric, sunt gata inclusiv să creez o construcţie politică care să continue trecutul Partidului Naţional Liberal, pentru că în momentul de faţă, cei care conduc astăzi partidul nu au nicio legătură cu Partidul Naţional Liberal şi n-au nicio legătură cu lucrurile în care eu cred”, a afirmat acesta.

De altfel, în ziua în care guvernul Cîțu a fost trântit prin moțiune de cenzură, Orban a dovedit că are de partea sa 41 de parlamentari, aceștia semnând atunci o scrisoare în care cereau nominalizarea lui Orban ca premier și refacerea coaliției de guvernare alături de USR și UDMR. Cerința lor a fost însă ignorată.

Ce șanse are președintele Klaus Iohannis de a ajunge parlamentar. Augustin Zegrean, fost judecător CCR: „Să spună direct că președintele devine automat senator”
Ce șanse are președintele Klaus Iohannis de a ajunge parlamentar. Augustin Zegrean, fost judecător CCR: „Să spună direct că președintele devine automat senator”
După ce a fost refuzat la NATO și la UE, Klaus Iohannis ar dori să se lege de o ultimă speranță, funcția de senator în Parlamentul României. Pentru atingerea acestui deziderat „de...
Traian Băsescu acuză Guvernul de incompetență în gestionarea crizei inundațiilor din România. „Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, ar fi murit mai puţini oameni"
Traian Băsescu acuză Guvernul de incompetență în gestionarea crizei inundațiilor din România. „Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, ar fi murit mai puţini oameni"
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a acuzat, într-un mesaj dur pe Facebook, guvernul Ciolacu de "incompetență" în gestionarea inundațiilor care au făcut prăpăd în județul...
#Ludovic Orban PNL, #demisie PNL, #presedinte pnl florin citu, #florin roman, #parlamentari PNL , #Stiri Ludovic Orban
  1. Ce șanse are președintele Klaus Iohannis de a ajunge parlamentar. Augustin Zegrean, fost judecător CCR: „Să spună direct că președintele devine automat senator”
  2. Traian Băsescu acuză Guvernul de incompetență în gestionarea crizei inundațiilor din România. „Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, ar fi murit mai puţini oameni"
  3. Șoșoacă, acuzații grave la adresa lui Marcel Ciolacu și George Simion. Cum ar fi împiedicat-o cei doi să candideze la prezidențiale VIDEO
  4. Aliat-surpriză pentru Diana Șoșoacă la alegerile prezidențiale și parlamentare: „Am discutat deja"
  5. Planurile lui Iohannis, ironizate de CTP: ”A zgrepțănat pe la toate ușile și a fost trimis la golf”. Comparație cu România ceaușistă
  6. Se aleg noii membri ai ASF, BNR și CNA. Când este programată ședința Parlamentului decisivă
  7. Cum ar putea candida Iohannis la alegerile parlamentare. Soluția experților: „Poate demisiona din timp”
  8. Diana Șoșoacă, discurs antivaccinist în Parlamentul European, până i-a fost tăiat microfonul. „Dumnezeu nu e vaccinat. Nu v-a ajuns plandemia de Covid”
  9. Ce a discutat Klaus Iohannis cu ceilalți oficiali în ședința CSAT. „Amenințări şi riscuri pentru România”
  10. DREPT cere anularea hotărârii BEC prin care se schimbă regulile pentru depunerea candidaturilor la parlamentare: „Pe ascuns, ca hoţii!”