Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a anunțat marți, 26 octombrie, că și-a dat demisia din grupul parlamentar al liberalilor, continuându-și activitatea ca parlamentar neafiliat. Orban a adăugat că încă nu demisionează și din partid, dar a precizat de mai multe ori în trecut că va urma și acest pas.
„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele patru luni depășește orice imaginație. Atâtea poziții împotriva interesului României nu mi-a fost dat să văd într-o perioadă atât de scurtă de timp. S-a creat o criză artificială, a fost făcut praf un partid politic, praf coaliția și în plină priză pandemică și economică practic cetățeanul român a fost fără un guvern în deplină capacitate de exercițiu oferindu-se un circ politic. Nu pot să fiu părtaș la acest mod de a face politică. Nu accept să sufăr o operație de lobotomie, pentru că numai lobotomizat aș putea asista complice la acest atentat la interesul național”, a declarat Ludovic Orban marți, în plenul Parlamentului.
Fostul lider PNL a adăugat apoi că încă nu-și dă demisia și din partid, însă a atacat actuala conducere, despre care a precizat că este „ruptă de realitate”. În urmă cu o săptămână, Orban a demisionat și de la sefia Camerei Deputaților, ca urmare a Congresului PNL, la care a pierdut conducerea partidului în fața lui Florin Cîțu.
La începutul lunii octombrie, Orban a declarat într-o intervenție tv că în cazul în care nu se va regăsi în interiorul PNL și dacă liberalii se vor alia cu social-democrații, atunci este pregătit să pornească o nouă mișcare politică de la zero.
„Când voi fi convins că PNL-ul a devenit o carcasă care nu mai are nicio legătură cu partidul istoric, sunt gata inclusiv să creez o construcţie politică care să continue trecutul Partidului Naţional Liberal, pentru că în momentul de faţă, cei care conduc astăzi partidul nu au nicio legătură cu Partidul Naţional Liberal şi n-au nicio legătură cu lucrurile în care eu cred”, a afirmat acesta.
De altfel, în ziua în care guvernul Cîțu a fost trântit prin moțiune de cenzură, Orban a dovedit că are de partea sa 41 de parlamentari, aceștia semnând atunci o scrisoare în care cereau nominalizarea lui Orban ca premier și refacerea coaliției de guvernare alături de USR și UDMR. Cerința a fost însă ignorată, iar scenariul unui guvern minoritar sprijinit în Parlament de PSD este unul din ce în ce mai plauzibil.
Deși Orban se bazează oficial pe cel puțin 41 de parlamentari ai PNL, o parte dintre aceștia s-ar putea răzgândi și ar putea sări în tabăra Cîțu. Totuși, în scenariul în care Orban demisionează din PNL și își formează o nouă formațiune, acesta i-ar putea atrage pe liberalii care nu au vreo certitudine că vor fi pe listele partidului pentru un nou mandat în Parlament. În privința primarilor, lucrurile vor fi aproape imposibile, întrucât aceștia își pierd și mandatul odată cu demisia. Cel mult, aceștia pot face opoziție în interior astfel încât să fie dați afară din partid fără să-și piardă primăria.
Întrebat despre ce șanse de reușită ar putea avea un nou partid fondat de Ludovic Orban, analistul Radu Delicote explică că este importantă puterea și influența sa din teritoriu. „Istoria ne arată că întotdeauna nu neapărat rezultatul de la congres e definitoriu pentru traiectoria unui partid. Ci mai de grabă câtă putere și influență are un lider asupra oamenilor din teritoriu. Un partid, înainte de toate, e alcătuit din oameni”, a conchis analistul.
i s-a dat... Vezi tot