Ludovic Orban și-a anunțat demisia de la șefia Camerei Deputaților: „Nu mai pot fi părtaș ale unei conduceri instalate cu forța care calcă în picioare democrația”

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 13:21
6776 citiri
Ludovic Orban și-a anunțat demisia de la șefia Camerei Deputaților: „Nu mai pot fi părtaș ale unei conduceri instalate cu forța care calcă în picioare democrația”
Fostul lider PNL a lansat atacuri în rafală pentru Cîțu dar și Iohannis FOTO Facebook / Ludovic Orban

Fostul președinte PNL Ludovic Orban a anunțat miercuri, 13 octombrie, că demisionează din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Acesta a prezentat mai multe motive pentru decizia sa, unul dintre ele fiind că „nu mai pot fi părtaș” cu deciziile actualei conduceri a PNL.

„Demisionez din mai multe motive. În primul rând pentru faptul că am anunțat această demisie. Eu consider că pentru a gira astfel de funcții în statul român, nu poți să girezi de astfel de funcții decât dacă beneficiezi de legitimitate.

Atâta timp cât eu astăzi nu mai sunt președinte PNL, consider că nu mai pot exercita această funcție. Motivul principal al demisiei mele e că nu mai pot să fiu părtaș cu decizii luate de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL. Decizii care nu mai au nicio legătură cu angajamente luate de PNL în campania electorală. Am promis românilor patru ani de stabilitate, patru ani de pace politică, de guvernare de dreapta, patru ani în care să construim”, a declarat Ludovic Orban miercuri.

Fostul șef liberal a continuat apoi atacurile la adresa premierului Florin Cîțu, dar l-a inclus și pe președintele Klaus Iohannis, susținând că „gruparea demolatoare” este pregătită să „calce în picioare democrația”.

„Ce a făcut gruparea demolatoare. Literalmente au călcat în picioare democrația în interiorul PNL. Au impus o conducere împotriva voinței reale a PNL. Și-au încălcat toate angajamentele luate în fața cetățenilor români. Nu pot să fiu părtaș. Nu pot să fiu complice la decizii care trebuiau să mă forțeze pe mine să încalc democrația, prevederile constituționale numai pentru interese meschine politicianiste. Nu mai pot să exerciți funcția de președinte al Camerei din partea PNL atât timp cât gruparea demolatoare din jurul lui Cîțu, cu sprijinul președintelui Iohannis, e pregătită să calce în picioare democrația în România.

Nu pot să fiu părtaș la tot ce s-a întâmplat. În decurs de trei luni, un partid cu o tradiție de 136 de ani a fost decridibilizat. O coaliție formată cu mare dificultate a fost făcută praf și nu pot să fiu părtaș la acest proiect nebunesc care aruncă România în aer.

Demisia pentru mine reprezintă o eliberare și reprezintă un nou început. Prin această demisie sunt liber să reprezint în continuare voința exprimată de cetățenii români și care au sperat că noi ne vom îndeplini angajamentele”, a conchis Ludovic Orban.

Liderii PNL i-au cerut lui Ludovic Orban, ca înainte să demisioneze din fruntea Camerei Deputaților, să-și delege atribuțiile către vicepreședintele Florin Roman. Ar fi un tertip procedural ca PNL să nu piardă a treia funcție în stat. Însă Ludovic Orban a refuzat, susțin surse politice pentru ziare.com. Prin urmare, Biroul Permanent va stabili cine va fi președintele interimar al Camerei Deputaților. Cum PNL și UDMR nu au majoritate în Biroul Permanent, tabăra Cîțu a ajuns din nou la mâna PSD.

Citește și:
Iohannis: Interconectările directe privind energia electrică din România şi Republica Moldova sunt total insuficiente
Iohannis: Interconectările directe privind energia electrică din România şi Republica Moldova sunt total insuficiente
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, 24 noiembrie, că România sprijină şi va sprijini Republica Moldova, în contextul atacurilor ruseşti, însă interconectările directe între ţara...
Klaus Iohannis, după ce Comisia Europeană a cerut ridicarea MCV pentru România: „De acum țara noastră va fi la fel ca toate statele membre” VIDEO
Klaus Iohannis, după ce Comisia Europeană a cerut ridicarea MCV pentru România: „De acum țara noastră va fi la fel ca toate statele membre” VIDEO
Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, 22 noiembrie, o declarație de presă la doar câteva minute după ce Comisia Europeană a anunțat că de acum înainte nu va mai monitoriza...