Ludovic Orban: „Dacă chiriașul de la Cotroceni se încăpățânează în a impune un guvern minoritar, sunt posibile alegerile anticipate”

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 20:15
5320 citiri
Ludovic Orban: „Dacă chiriașul de la Cotroceni se încăpățânează în a impune un guvern minoritar, sunt posibile alegerile anticipate”
Război total între Orban și Iohannis FOTO Hepta

Ludovic Orban a declarat marți, 26 octombrie, că nu e exclus să se ajungă la alegeri anticipate dacă președintele Klaus Iohannis se mai încăpățânează să desemneze premieri care nu pot forma o majoritate. În opinia fostului președinte PNL, la momentul actual, trei partide parlamentare sunt în situația de a dori un astfel de scrutin.

„Dacă chiriașul de la Cotroceni se încăpățânează în a impune un guvern care nu are majoritate parlamentară, eu vă spun că pentru prima oară în România sunt posibile alegerile anticipate.

Contextul politic parlametar e de asemenea natură încât trei partide sunt în situația de a-și dori anticipatele. Până la urmă ele sunt soluția dacă președintele se încăpățânează să nu țină cont de nevoia ca un premier desemnat să aibă capacitatea de a forma majoritate parlamentară”, a declarat Ludovic Orban la postul B1TV.

Orban a declarat că se poate ajunge la anticipate dacă președintele Iohannis se mai încăpățânează să desemneze premieri care nu au capacitatea de a-și asigura majoritatea parlamentară.

„Dacă se va ajunge în situația de a fi declanșate anticipatele, dar Iohannis le va refuza și va perpetua artificial criza, se poate ajunge inclusiv la situația în care mandatul de președinte al acestuia să fie contestat”, a mai spus Orban.

„Dacă președintele nu vrea să dizvolve Parlamentul (după ce sunt respinse în Parlament două propuneri de Cabinete) și persistă în desemnarea de premieri care nu au capacitatea de a obține majoritatea parlamentară, se poate ajunge la un conflict juridic de natură constituțională în care CCR să se pronunțe și să stabilească cum e interpretat corect acest text privind anticipatele. Păi, se poate ajunge la situația, prin absord vorbind, în care Cîțu să rămână 3 ani la Palatul Victoria, așa ceva nu e admisibil, constituțional și nu are nimic democratic”, a subliniat Orban.

#Ludovic Orban PNL, #Klaus Iohannis, #alegeri anticipate, #Florin Citu , #Stiri Ludovic Orban