Bilanțul demisiilor parlamentarilor PNL a ajuns luni dimineață la 12, după ce Nicolae Giugea a anunțat că pleacă din grupul liberalilor de la Cameră. Acesta ar putea marca primul pas prin care Ludovic Orban poate deveni un pol de putere în Parlament, având de partea sa îndeajuns deputați pentru a forma un grup separat.
Pentru a forma un grup parlamentar la Camera Deputaților este nevoie de zece deputați, în timp ce la Senat este nevoie de șapte senatori. Până în prezent, din grupurile PNL au demisionat zece deputați și doi senatori, toți fiind de partea lui Ludovic Orban.
Liberalii care și-au dat demisia până în acest moment:
1. Ludovic Orban (deputat)
2. Alexandru Kocsis (deputat)
3. Ovidiu Florean (senator)
4. Ion Ștefan (deputat)
5. Ionel Dancă (deputat)
6. Constantin Șovăială (deputat)
7. George Ionescu (deputat)
8. Luminița Barcari (deputat)
9. Adrian Oros (senator)
10. Bogdan Bola (deputat)
11. Claudiu Chira (deputat)
12. Nicolae Giugea (deputat)
Astfel, potrivit aritmeticii parlamentare, Ludovic Orban poate forma deja propriul grup separat la Camera Deputaților, în timp ce la Senat mai are nevoie de încă cinci aleși. Aceștia s-ar putea alătura taberei Orban în decursul acestei săptămâni, de vreme ce valul demisiilor din grupurile PNL nu s-a încheiat.
„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele patru luni depășește orice imaginație. Atâtea poziții împotriva interesului României nu mi-a fost dat să văd într-o perioadă atât de scurtă de timp. S-a creat o criză artificială, a fost făcut praf un partid politic, praf coaliția și în plină priză pandemică și economică practic cetățeanul român a fost fără un guvern în deplină capacitate de exercițiu oferindu-se un circ politic. Nu pot să fiu părtaș la acest mod de a face politică. Nu accept să sufăr o operație de lobotomie, pentru că numai lobotomizat aș putea asista complice la acest atentat la interesul național”, a declarat Ludovic Orban marți, 26 octombrie, când și-a anunțat demisia din grupul PNL.
La începutul lunii octombrie, Orban a declarat într-o intervenție tv că în cazul în care nu se va regăsi în interiorul PNL și dacă liberalii se vor alia cu social-democrații, atunci este pregătit să pornească o nouă mișcare politică de la zero.
„Când voi fi convins că PNL-ul a devenit o carcasă care nu mai are nicio legătură cu partidul istoric, sunt gata inclusiv să creez o construcţie politică care să continue trecutul Partidului Naţional Liberal, pentru că în momentul de faţă, cei care conduc astăzi partidul nu au nicio legătură cu Partidul Naţional Liberal şi n-au nicio legătură cu lucrurile în care eu cred”, a afirmat acesta.
De altfel, în ziua în care guvernul Cîțu a fost trântit prin moțiune de cenzură, Orban a dovedit că are de partea sa 41 de parlamentari, aceștia semnând atunci o scrisoare în care cereau nominalizarea lui Orban ca premier și refacerea coaliției de guvernare alături de USR și UDMR.