Ludovic Orban dezvăluie condițiile de pacificare a coaliției. „Nu cred că PNL poate să găsească o altă formă de guvernare care să evite PSD”

Luni, 06 Septembrie 2021, ora 23:52
6905 citiri
Ludovic Orban dezvăluie condițiile de pacificare a coaliției. „Nu cred că PNL poate să găsească o altă formă de guvernare care să evite PSD”
Ludovic Orban candidează împotriva lui Florin Cîțu la șefia PNL FOTO Facebook/ Ludovic Orban

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni, 6 septembrie, că demisionează din Guvern. Marți își vor da demisiile și vor susține conferințe de presă în care vor prezenta bilanțul mandatelor.

Dacă Florin Cîţu nu va mai fi premier, este posibil ca USR PLUS să revină la masa negocierilor, pentru că singura coaliţie decentă şi rezonabilă este cea formată din PNL, USR PLUS, UDMR şi minorităţi, consideră liderul liberal Ludovic Orban.

Acesta a declarat luni seara că demisia miniştrilor USR PLUS reprezintă o adâncire a crizei declanşate pe fondul unor decizii luate de premier care "au aruncat în aer coaliţia" şi care arată fie lipsă de experienţă politică, fie că a fost prost sfătuit.

Ludovic Orban a apreciat că singura coaliţie "decentă şi rezonabilă", care are sprijin în electoratul de dreapta, este cea formată după alegerile parlamentare de anul trecut şi că soluţia guvernării cu sprijin din partea PSD sau AUR este "inacceptabilă".

"Experienţa mea politică îmi spune următorul lucru: singura coaliţie decentă, rezonabilă, care are sprijin în electoratul care a votat cu PNL este coaliţia pe care am format-o după alegerile din 6 decembrie, respectiv coaliţia dintre PNL, USR PLUS, UDMR, evident cu sprijinul grupului minorităţilor naţionale. Dacă această coaliţie se rupe şi nu avem şansa să refacem această coaliţie - eu cred că încă avem şanse să refacem această coaliţie -, nu cred că PNL poate să găsească o altă formă de guvernare care să evite PSD. (...) Fără USR PLUS, PNL nu poate să formeze un guvern care să beneficieze de un sprijin parlamentar, de o majoritate parlamentară, decât cu PSD sau cu AUR, ambele soluţii inacceptabile - inacceptabile pentru electoratul PNL şi, mai ales, inacceptabile pentru ceea ce reprezentăm noi, PNL, am fost într-o luptă constantă cu PSD (...). Nu poţi să-ţi construieşti o proiecţie de guvernare, când eşti în primul an de guvernare, făcându-te prizonier partidului toxic pe care tu l-ai atacat 30 de ani şi cu care te-ai luptat 30 de ani. Cum să devii tu prizonierul PSD, cum să laşi România din nou pe mâna PSD?", a afirmat preşedintele PNL.

Orban a adăugat că, dacă Florin Cîţu nu va mai fi premier, este posibil ca USR PLUS să revină la masa negocierilor şi că singura modalitate ca premierul să îşi păstreze funcţia ar fi cea cu sprijinul social-democraţilor.

"Dacă cineva din PNL vrea să facă majoritate cu PSD, îl somez să o spună public de acum. Dacă nu vrea să facă majoritate cu PSD, atunci trebuie să revină la coaliţia pe care am construit-o, pentru că este singura posibilă. Lăsăm moţiunea de cenzură, există soluţii. Atâta timp cât USR PLUS şi-a exprimat un punct de vedere clar, categoric, în care nu mai poate fi pus la îndoială în momentul de faţă, în momentul în care ei au depus moţiunea de cenzură, în momentul în care au anunţat demisia tuturor miniştrilor din guvern... Declaraţia USR e foarte simplă: nu îl mai vrem pe Cîţu premier. Dacă Cîţu nu va mai fi premier, este posibil ca USR PLUS să revină la masa negocierilor. Domnul Cîţu poate să rămână premier, dacă îl ţine PSD ca premier", a mai declarat Ludovic Orban.

Citește și:
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în şedinţă informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta poziţia politică şi priorităţile parlamentare la început de an, au...
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...