Orban: Am fost extrem de exigent in selectarea oamenilor pe care i-am sustinut in functii publice

Sambata, 13 Martie 2021, ora 16:10
3256 citiri
Orban: Am fost extrem de exigent in selectarea oamenilor pe care i-am sustinut in functii publice
Lodovic Orban, presedintele PNL

Presedintele Partidului National Liberal Ludovic Orban afirma, referitor la scandalul de la Apele Romane Iasi, unde directorul, cu functie de conducere in PNL la nivel local, se recomanda drept "un animal politic care va ajunge cel putin ministru", ca el are putere de decizie la nivel central si ca nu poate sti ce se intampla "in cate un colt de tara", unde numirile in functii din institutii publice "sunt prezentate deformat".

Orban spune ca chelnerita angajata ca inginer la Administratia Bazinale de Apa Prut-Barlad a absolvit o facultate si ca, studenta fiind, a lucrat ca sa se poata intretine. De asemenea, a precizat ca el a fost extrem de exigent in selectarea oamenilor pe care i-a sustinut in functii publice.

Intrebat sambata de catre jurnalisti ce informatii mai are despre directorul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad, Petru Avram, vicepresedinte PNL Iasi, care se recomanda subordonatilor ca "un animal politic care va ajunge cel putin ministru", presedintele PNL, Ludovic Orban sustine ca asteapta rezultatele anchetelor deschise in acea institutie. El afirma ca fosta chelnerita angajata la ABA Prut-Barlad are facultate.

"In ceea ce ma priveste pe mine, eu am fost extrem de exigent in selectarea oamenilor pe care i-am sustinut in functii publice. Evident ca posibilitatea mea de influentare a numirii este la nivel national, ca eu conduc partidul la nivel national, nu pot sa stiu in fiecare localitate ce se intampla. Pe de alta parte, PNL are oameni foarte valorosi, are oameni de calitate, oameni peste nivelul mediu al celorlalti reprezentanti ai formatiunilor politice. Avem primari, avem consilieri locali, consilieri judeteni, avem prefecti, subprefecti, secretari de stat, presedinti de agentii, ministri, oameni cunoscuti, oameni care au la baza o cariera in spate, profesionalism cert, experienta, integritate.

Astea au fost criteriile pe care m-am bazat. Faptul ca mai apare in cate un colt de tara cate o numire care este prezentata intr-un mod deformat - aicea dati-mi voie sa va spun: persoana care este prezentata ca si chelnerita de la Apele Romane de fapt a terminat o facultate. In facultate a trebuit sa munceasca. In Statele Unite jumatate din studenti muncesc, ca sa poata sa se intretina pe perioada studiilor. Si la noi sunt oameni din familii mai sarace care nu au posibilitatea parintii lor sa ii tina la studii si care trebuie sa munceasca. Ca se duc chelneri sau se duc in alta activitate pentru a putea sa obtina veniturile necesare pentru sustinerea studiilor, eu zic ca este de laudat, nu este de condamnat", a afirmat Ludovic Orban sambata dupa amiaza, intr-o conferinta de presa sustinuta la Deva.

El a adaugat ca isi doreste ca PNL sa fie "apreciat" dupa cei care detin functii publice, cum ar fi presedintele, premierul, ministrii ori primarii PNL.

"In ceea ce priveste punerea de stampile, eu vreau ca PNL sa fie apreciat dupa presedinte, pentru ca presedintele Romaniei a fost presedintele PNL si a castigat de doua ori alegerile la un scor remarcabil, dupa premier dupa ministri, dupa secretarii de stat, dupa presedintii de agentii, dupa prefecti, dupa prefecti, dupa subprefecti, primarii pe care-i are si care sunt in general niste primari performanti si care au imbunatatit viata comunitatilor locale pe care le conduc", a mai afirmat Orban.

O fosta chelnerita la un bar din Iasi a fost angajata la Administratia Bazinala de Apa Prut - Barlad, la departamentul care se ocupa de apararea inundatiilor, fara a avea o minima pregatire in domeniu, a dezvaluit la inceptul lunii februarie recorder.ro.

Un inginer din institutie a povestit reporterilor ceea ce se intampla, dand ca exemplu situatia Simonei Iancu, angajata la ABA Prut-Barlad, fara sa stie sa deschida macar un calculator: "I-au explicat ca trebuie sa dea enter, domnisoara a apasat pe ecranul calculatorului. A vazut ca nu s-a deschis a mai insistat o data, tot nu s-a deschis.

Colegii au intrebat: Totusi, nu ati mai lucrat dupa terminarea facultatii? Ba da, am lucrat cinci ani la Master. Oh, super, cinci ani, dar totusi nu-i cam mult la master? Ah, da, dar la Master Club. Lucrase la un club care se numea Master. Si avea abilitati pentru case de marcat, atunci cand apesi pe ecranul casei de marcat".

Dupa ce scandalul a luat amploare, iar prim-ministrul a trimis Corpul de Control la institutie, fosta chelnerita care fusese angajata la Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad a demisionat, iar postul inginerului care s-a opus angajarilor politice si a vorbit cu jurnalistii a fost desfiintat, acesta fiind lasat sa plece dupa o experienta de 25 de ani. Singurul care a ramas in functie a fost directorul Petru Avram, vicepresedntele PNL Iasi. Ulterior, institutia a fost vizata de perchezitii DNA.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...