Cum se schimbă raportul de putere din Parlament după demisiile ”disidenților” din tabăra Orban. Șansele de refacere a coaliție în formula inițială

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 21:50
7219 citiri
Cum se schimbă raportul de putere din Parlament după demisiile ”disidenților” din tabăra Orban. Șansele de refacere a coaliție în formula inițială
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban pune probleme actualei conduceri liberale FOTO Facebook / Ludovic Orban

PNL se confruntă cu un exod al propriilor parlamentari care și-au dat demisia din grupurile parlamentare ale partidului, ducând astfel la o schimbare a rapoartelor din putere din Parlament. Până în prezent, gruparea lui Ludovic Orban numără 16 parlamentari, poziționați împotriva actualei conduceri a PNL.

Startul plecărilor a fost dat de către fostul președinte al PNL Ludovic Orban, în urmă cu o săptămână, pe 26 octombrie, când anunța că demisionează din grupul liberalilor și că va activa ca parlamentar independent. Acesta a criticat atunci actuala conducere a partidului, dar și pe președintele Klaus Iohannis. „Ceea ce s-a întâmplat în ultimele patru luni depășește orice imaginație. Atâtea poziții împotriva interesului României nu mi-a fost dat să văd într-o perioadă atât de scurtă de timp. S-a creat o criză artificială, a fost făcut praf un partid politic, praf coaliția și în plină priză pandemică și economică practic cetățeanul român a fost fără un guvern în deplină capacitate de exercițiu oferindu-se un circ politic”, afirma Orban de la tribuna Parlamentului.

Valul de demisii a continuat, iar până miercuri seară, 3 noiembrie, 17 liberali demisionaseră deja din grupurile PNL. Una dintre principalele consecințe al exodului este că vechea coaliție formată dintre PNL, USR și UDMR nu ar mai putea aduna îndeajuns de multe voturi în Parlament pentru a forma o majoritate sau pentru a trece un guvern. Aceasta a fost și una dintre motivațiile unor liberali de a deschide ușa către o alianță cu PSD.

Cine ar vota învestirea guvernului

Astfel, după alegerile din decembrie 202, cele trei formațiuni aveau împreună 244 de parlamentari, îndeajuns pentru a asigura o majoritate de 234 de voturi. Între timp, un deputat UDMR a demisionat pentru că obținuse mandatul fără să aibă studii superioare, o condiție esențială stabilită de partid, iar alți 17 membri PNL au demisionat din grupurile parlamentare. Astfel, o eventuală coaliție PNL USR și UDMR ar avea împreună 226 de voturi, un număr care nu ar putea asigura că un vot pentru învestirea guvernului ar putea trece. Cu toate astea, surse din PNL au declarat pentru Ziare.com că întreg grup al minorităților ar vota pentru învestirea guvernului, adunându-se astfel 244 de voturi.

Mai mult, Ludovic Orban și susținătorii acestuia nu au exclus în nicio intervenție faptul că nu ar vota un guvern în formula inițială, refacerea coaliției fiind și una din principalele lor cerințe. „Consider că singura soluție normală, onorabilă, decentă de guvernare a României este refacerea coaliției de centru dreapta. Vreau să dezmint categoric speculațiile lansate în presă de manipulatori din echipa câștigătoare care încearcă să acrediteze ca scuză pentru conducerea PNL și pentru dorința celor mai mulți din PNL și Iohannis de a face guvern cu PSD faptul că nu se mai poate face guvern de centru dreapta din cauza parlamentarilor care s-au dezafiliat din grupul PNL”, a declarat Orban miercuri, la Parlament. Acesta și-a continuat apoi asaltul la adresa lui Florin Cîțu, dar și la adresa președintelui Klaus Iohannis, pe care îl consideră vinovat pentru perpetuarea crizei politice.

PNL ar putea pierde funcții

Destabilizarea raportului de forțe din parlament ar putea avea efecte asupra puterii pe care PNL o deține în Parlament. Concret, conducerea Camerei Deputațiilor, precum și a comisiilor parlamentare ar putea fi modificată, ca o consecință a faptului că ponderea grupurilor PNL va fi mai mică.

În prezent, tabăra Orban din Parlament numără 17 foști liberali. Conform aritmeticii parlamentare, fostul președinte PNL poate să-și formeze un grup separat la Cameră, unde e nevoie de minim 10 parlamentari, în timp ce la Senat mai are nevoie de încă patru aleși pentru a atinge minimul de 7 parlamentari. Cu toate astea, una dintre condițiile ca parlamentarii să poată forma un nou grup parlamentar este să demisioneze din partid, scenariu reiterat de mai multe ori de Ludovic Orban.

De asemenea, pentru formarea unui grup nou, Orban și apropiații săi ar trebui să aștepte începutul noii sesiuni parlamentare. Cu alte cuvinte aceștia mai au până la începutul lunii februarie 2022, la începutul noii sesiuni, pentru a decide dacă pleacă din PNL sau nu. Un nou grup parlamentar ar avea reprezentare în Biroul Permanent, iar o parte din timpul alocat PNL-ului la luările de cuvânt în plen i-ar revenit noii structuri ale lui Orban.

Ce spune Regulamentul Camerei Deputaților:

„Grupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputaţilor formate din cel puţin 10 deputaţi. Ele se pot constitui din deputaţi care au candidat în alegeri pe lista aceluiaşi partid politic, a aceleiaşi formaţiuni politice, pe listele unei alianţe politice sau alianţe electorale şi din deputaţi care au candidat ca independenţi. Deputaţii care reprezintă organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au obţinut mandatul de deputat în conformitate cu art. 62 alin. (2) din Constituţia României, republicată, pot constitui un singur grup parlamentar”.

Gata să pornească de la zero

La începutul lunii octombrie, Orban a declarat într-o intervenție tv că în cazul în care nu se va regăsi în interiorul PNL și dacă liberalii se vor alia cu social-democrații, atunci este pregătit să pornească o nouă mișcare politică de la zero.

„Când voi fi convins că PNL-ul a devenit o carcasă care nu mai are nicio legătură cu partidul istoric, sunt gata inclusiv să creez o construcţie politică care să continue trecutul Partidului Naţional Liberal, pentru că în momentul de faţă, cei care conduc astăzi partidul nu au nicio legătură cu Partidul Naţional Liberal şi n-au nicio legătură cu lucrurile în care eu cred”, a afirmat acesta.

De altfel, în ziua în care guvernul Cîțu a fost trântit prin moțiune de cenzură, Orban a dovedit că are de partea sa 41 de parlamentari, aceștia semnând atunci o scrisoare în care cereau nominalizarea lui Orban ca premier și refacerea coaliției de guvernare alături de USR și UDMR.

Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, 18 martie, că Marcel Ciolacu se află în spatele deciziei Biroului Electoral Central de a respinge constituirea Alianţei Dreapta Unită,...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#Ludovic Orban, #scandal usr pnl, #coalitie de guvernare, #Guvern PNL , #Stiri Ludovic Orban