Pilotii Lufthansa ies din greva. Zborurile se reiau de duminica, dar nu chiar toate - UPDATE

Sambata, 26 Noiembrie 2016, ora 16:31
2535 citiri
Pilotii Lufthansa ies din greva. Zborurile se reiau de duminica, dar nu chiar toate - UPDATE
Foto: Facebook Lufthansa

Sindicatul pilotilor de la Lufthansa a respins, vineri seara, cea mai recenta oferta de salarizare a companiei germane, dar a fost de acord sa nu prelungeasca greva dincolo de ziua de sambata, transmit DPA si Reuters.

Cu toate acestea, Lufthansa ar putea anula unele curse si duminica. "Operatiunile vor decurge conform programului, duminica. Din cauza grevei din zilele precedente, ar putea fi unele anulari", a anuntat compania germana, care ii sfatuieste pe clienti sa verifice cursele.

Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, anuntase anterior ca a facut o noua oferta pentru a incerca sa deblocheze negocierile salariale cu pilotii, care sunt in greva de miercuri. Deja compania a anulat 2.755 de zboruri, fiind afectati aproximativ 345.000 de pasageri, iar rezervarile sunt in declin.

Sindicatul pilotilor, Vereinigung Cockpit (VC), amenintase cu extinderea actiunii de protest dincolo de ziua de sambata, sporind temerile in randul investitorilor, din cauza costului ridicat pentru companie si al impactului asupra economiei germane.

Acelasi sindicat, insa, a anuntat vineri seara ca va inceta greva sambata, desi nu a exclus noi actiuni de protest in viitor.

Aceasta este a 14-a greva organizata de sindicatul Vereinigung Cockpit de la inceputul disputei cu managementul pe tema unui nou contract colectiv de munca, in luna aprilie 2014. Sindicatul solicita o majorare salariala retroactiva de 3,7% pe an pentru cei 5.400 de piloti din Germania, incepand din 2012.

Conducerea Lufthansa a oferit, vineri, o crestere a salariilor cu 4,4%, in doua transe, precum si o plata exceptionala egala cu salariul pe 1,8 luni.

De asemenea, compania germana s-a oferit sa creeze 1.000 de locuri de munca pentru pilotii incepatori si pana la 600 de pozitii pentru pregatirea pilotilor, in urmatorii cinci ani.

Pilotii de la Lufthansa sunt platiti peste standardele din industria aviatiei. Un pilot al companiei germane beneficiaza de un castig mediu inainte de taxe de 180.000 de euro (190.000 de dolari) pe an, desi pentru un capitan cel mai ridicat nivel de salarizare inainte de taxe este 22.000 de euro pe luna.

Din cauza grevei, Lufthansa a fost nevoita sa anuleze sambata 137 de curse aeriene, din care 88 de zboruri intercontinentale, fiind afectati astfel 30.000 de pasageri. Totodata, vor fi afectate si unele zboruri pe distante scurte si medii.

Conform estimarilor Lufthansa, greva costa compania germana aproximativ zece milioane de euro pe zi. Lufthansa a dat asigurari ca zborurile subsidiarelor Germanwings, Eurowings, Austrian Airlines, SWISS si Brussels Airlines nu vor fi afectate.

Vineri, actiunile Lufthansa au scazut semnificativ la Bursa de la Frankfurt. Anul acesta, titlurile au inregistrat un declin de 14%.

Lufthansa a transportat, anul trecut, 107,7 milioane de pasageri, in crestere cu 1,6% fata de 2014.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Lufthansa incheie greva, #Lufthansa greva , #greva