Regimul lui Alexandru Lukașenko monitorizează îndeaproape consecințele așa-zisei „mobilizări parțiale” din Rusia, temându-se de o explozie socială în Belarus.
Conducerea politică a țării este conștientă de pericolul participării la agresiunea rusă din Ucraina, iar Lukașenko este nevoit să-i demonstreze președintelui Vladimir Putin că își îndeplinește obligațiile de aliat.
„Lukașenko încearcă să facă declarații puternice și să-i arate lui Putin că prin acțiunile sale își îndeplinește obligațiile", - declară o sursă din serviciile secrete ucrainene.
Sub pretextul intensificării măsurilor de mobilizare, serviciile speciale din Belarus studiază posibila reacție a populației și disponibilitatea cetățenilor de a demara acțiuni de protest în țară. Acest lucru arată că guvernul nu este sigur de sprijinul populației pentru aventurile militare ale vecinului său estic și de participarea Belarusului la acestea.
Potrivit lui Aleksandr Azarov, șeful asociației de aplicare a legii ByPol, Lukașenko se teme de toți bielorușii cu arme în mâini. Prin urmare, KGB-ul local s-a confruntat întotdeauna cu sarcina de a împiedica opoziția să organizeze rezistență armată.
Lukașenko nu se grăbește să intre în mod deschis într-un conflict militar. Potrivit redactorului șef al „OstroV” Serghei Garmaș, Minskul nu are o armată mare, motivată și experimentată, prin urmare nu este interesat de război.