Scandal diplomatic după vizita lui Lukașenko în Abhazia, republică nerecunoscută de Belarus

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 21:59
6464 citiri
Scandal diplomatic după vizita lui Lukașenko în Abhazia, republică nerecunoscută de Belarus
Vizita lui Lukașenko în Abhazia a provocat un scandal diplomatic FOTO Twitter

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a sosit în Abhazia și s-a întâlnit cu liderul republicii nerecunoscute internațional, Aslan Bzhaniya. Lukașenko a declarat că vizita sa nu a avut legătură cu nicio situație specială geopolitică, relatează „Echo Kavkaza”.

"Vrem să stabilim nu doar o punte de prietenie, ci relații foarte serioase. Iar economia, comerțul și legăturile economice ar trebui să devină fundamentul relațiilor noastre. Nimic altceva nu este dat", a spus Lukașenko, clarificând că Belarus și Rusia își coordonează actiunile.

În cadrul întrevederii, ambii politicieni au menționat vremurile sovietice, iar Lukașenko chiar a spus că simte nostalgie pentru acele vremuri îndepărtate când, înainte de a fi președinte, a vizitat „țara sfântă” a Abhaziei.

„Principalul este că oamenii de aici trăiesc cu demnitate, pentru că acesta este un colț ceresc al pământului, iar oamenii de aici sunt sfinți. Îmi amintesc asta din vremea sovietică, când am vizitat locurile. Prin urmare, vrem să stabilim nu doar o punte de prietenie, ci și relații foarte serioase”, a subliniat Lukașenko, adăugând în același timp că Rusia este gata să susțină aceste relații.

Trebuie menționat că Belarusul nu a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud. Când jurnaliştii l-au întrebat pe Lukaşenko de ce Minsk nu vrea să recunoască Abhazia ca republică independentă, liderul bielorus a răspuns la întrebare cu o altă întrebare. Dar, în același timp, nu a respins o astfel de posibilitate dacă președintele Putin îi spune despre o asemenea necesitate.

„Există o necesitate vitală în asta?... De îndată ce înțeleg, iar președintele îmi va spune că există o necesitate în asta”, a spus Lukașenko la emisiunea canalului de propagandă „Soloviev Live”.

Reacția de la Tbilisi

Vizita lui Lukașenko în Abhazia a provocat un scandal diplomatic. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei l-a convocat pe ambasadorul Belarusului la Tbilisi, Anatoly Lis, după ce Aleksandr Lukașenko a vizitat Abhazia ocupată fără acordul autorităților georgiene. Agenția diplomatică a declarat că vizita președintelui în Belarus încalcă grav principiile și normele de bază ale dreptului internațional și a cerut clarificări suplimentare.

Partea georgiană și-a exprimat îngrijorarea extremă cu privire la sosirea lui Lukașenko în orașul Pitsunda, unde s-a întâlnit cu „președintele republicii” Aslan Bzhanii.

Ministerul a cerut părții bieloruse să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei și să nu recurgă la acțiuni contrare dreptului internațional.

Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii, a...
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Preşedintele chinez Xi Jinping a primit miercuri la Beijing reprezentanţi americani ai lumii de afaceri, a informat presa de stat, într-un moment în care China curtează investitorii străini...
#Lukasenko belarus, #vizita, #Abhazia, #scandal diplomatic Rusia , #Abhazia