De ce merge Lukașenko la Beijing pentru a doua oară în acest an. ”Prietenia dintre China şi Belarus este de nezdruncinat”

Duminica, 03 Decembrie 2023, ora 11:15
2371 citiri
De ce merge Lukașenko la Beijing pentru a doua oară în acest an. ”Prietenia dintre China şi Belarus este de nezdruncinat”
Lukaşenko, preşedinte al Belarusului din 1994 FOTO Twitter

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, va merge în China pentru discuţii cu Xi Jinping, a anunţat duminică presa de stat din Belarus, aceasta fiind cea de-a doua deplasare în China a aliatului apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin în acest an.

Lukaşenko, care, potrivit presei de stat chineze, a fost întâmpinat cu salve de tun şi onoruri militare în timpul vizitei sale oficiale din 28 februarie - 2 martie a.c., efectuează de această dată o "vizită de lucru", a relatat agenţia de stat BelTA.

"Negocieri între şeful statului belarus şi preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, vor avea loc la Beijing", a precizat BelTA, citând serviciul de presă al lui Lukaşenko.

"Pe agenda vizitei figurează probleme legate de comerţ, economie, investiţii şi cooperare internaţională", conform acestei media belaruse.

După primele lor convorbiri din acest an, Xi a declarat că "prietenia dintre China şi Belarus este de nezdruncinat, iar cele două părţi ar trebui să-şi consolideze în mod constant încrederea politică reciprocă şi să rămână prieteni adevăraţi şi buni parteneri".

Lukaşenko, preşedinte al Belarusului din 1994, repudiat de Occident, a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, permiţând Moscovei să folosească teritoriul său pentru a lansa războiul.

China menţine legături strânse cu Rusia şi nu a condamnat niciodată invazia acesteia în Ucraina, dar Beijingul a devenit vocal la începutul acestui an, făcând apel la pace în condiţiile în care conflictul ucrainean se prelungeşte.

După întrevederea lor la 1 martie, Lukaşenko şi Xi au făcut apel la un "acord de pace cât mai repede posibil" în Ucraina, dar finalul războiului - aflat deja în a 22-a lună - nu se întrevede, niciuna dintre părţi nu se arată dispusă la compromisuri pentru a negocia.

Citând un comunicat al preşedinţiei de la Minsk, AFP precizează că vizita lui Lukaşenko este programată pentru două zile - duminică şi luni - fără a indica dacă preşedintele belarus a ajuns deja la Beijing.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Momentul în care un teren de antrenament al armatei ruse este atacat cu rachete de ucraineni. Al doilea incident sângeros în 24 de ore
VIDEO +18
Momentul în care un teren de antrenament al armatei ruse este atacat cu rachete de ucraineni. Al doilea incident sângeros în 24 de ore VIDEO +18
Ieri, 21 februarie, pe internet a apărut un videoclip din regiunea Herson, în care se poate vedea o nouă lovitură a Forțelor Armate ale Ucrainei asupra unui teren de antrenament al armatei...
Cum au reușit ucrainenii să doboare șapte avioane de luptă rusești într-o săptămână. Rolul decisiv al echipamentelor americane
Cum au reușit ucrainenii să doboare șapte avioane de luptă rusești într-o săptămână. Rolul decisiv al echipamentelor americane
Generalul ucrainean Ihor Romanenko a povestit cum luptătorii ucraineni au reușit să doboare șapte avioane inamice în ultima săptămână, scrie Oboz.ua. După evenimentele de la Avdiivka,...
#Lukasenko belarus, #vizita China, #a doua, #razboi Ucraina , #Belarus