Declarația îngrijorătoare a lui Aleksandr Lukaşenko: ”Există arme nucleare pentru toți”

Luni, 29 Mai 2023, ora 11:10
3342 citiri
Declarația îngrijorătoare a lui Aleksandr Lukaşenko: ”Există arme nucleare pentru toți”
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko FOTO Twitter

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că dacă o altă ţară ar dori să se alăture unei Uniuni ruso-belaruse, ar exista "arme nucleare pentru toţi", transmite luni Reuters.

Rusia a avansat săptămâna trecută în ceea ce priveşte planul său de desfăşurare de arme nucleare tactice în Belarus, prima desfăşurare de către Kremlin a unor astfel dispozitive în afara Rusiei de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, suscitând îngrijorări în Occident.

Într-un interviu transmis duminică seară de televiziunea de stat rusă, Lukaşenko, cel mai fidel aliat dintre vecinii Rusiei al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că trebuie "înţeles din punct de vedere strategic" că Minskul şi Moscova au o ocazie unică de a se unifica.

"Nimeni nu este împotriva Kazahstanului şi altor ţări care au aceleaşi relaţii strânse ca şi noi cu Federaţia Rusă", a spus Lukaşenko.

"Dacă cineva este îngrijorat (...), atunci este foarte simplu: să se alăture Uniunii Statale dintre Belarus şi Rusia. Asta e tot: vor exista arme nucleare pentru toată lumea", a afirmat preşedintele belarus, adăugând că acesta este punctul său de vedere, nu al Rusiei.

Rusia şi Belarus fac parte în mod oficial dintr-o Uniune statală, o uniune şi alianţă fără frontiere între cele două foste republici sovietice.

Rusia a utilizat teritoriul Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa în Ucraina, vecinul lor comun, în februarie 2022, iar de atunci cooperarea lor militară s-a intensificat, cu exerciţii comune de antrenament pe teritoriul belarus.

Ministerul Apărării belarus a declarat duminică că o altă unitate de sisteme de rachete sol-aer S-400 a sosit de la Moscova, urmând ca în scurt timp să fie în stare operaţională.

Declaraţiile lui Lukaşenko intervin după ce preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a exprimat obiecţii faţă de nivelul de integrare între Rusia şi Belarus în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice la un forum al acesteia săptămâna trecută la Moscova. Această organizaţie de cooperare regională reuneşte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Kârgâstan.

"Kazahstanul nu are nicio intenţie de a crea sau de a se alătura unei uniuni statale, oricare ar fi ea", a scris vineri purtătorul de cuvânt al preşedintelui kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, pe pagina sa de Facebook, cu referire la aprofundarea şi creşterea integrării dintre Moscova şi Minsk de la începutul războiului în Ucraina, potrivit Capital.fr.

Tokaev a atras atenţia săptămâna trecută asupra decalajul în ceea ce priveşte "gradul de integrare" între Rusia şi Belarus, în comparaţie cu alte foste republici sovietice aliate Moscovei, inclusiv Kazahstan. El a cerut chiar "discuţii pe această problemă" în prezenţa omologului său rus Vladimir Putin şi a omologului său belarus Aleksandr Lukaşenko în cadrul forumului de la Moscova.

"Formula 'două ţări - un stat' (între Rusia şi Belarus) creează un precedent unic, cu un singur spaţiu politic, juridic, militar, economic, monetar, cultural şi umanitar", a remarcat el.

"Chiar şi armele nucleare sunt acum la comun între ele", a adăugat el, într-un moment în care Belarus, la porţile Uniunii Europene, tocmai a anunţat că începe să primească arme nucleare ruse. Procesul de integrare între Rusia şi Belarus a fost lansat în 1999, apoi amânat pentru o lungă perioadă de timp. Dar izolarea crescânda a autocratului Lukaşenko l-a împins în cele din urma în braţele Moscovei, mai ales după manifestaţiile antiregim în Belarus din 2020, notează Capital.fr.

Quarterly Report - Editia 4

Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat, recent, Belarus. După ce a discutat cu bunul său prieten, Aleksandr Lukașenko, mai multe aspecte care țin de apărare și de economie, cei doi...
Noul ministru rus al apărării cere mai multe măsuri pentru asigurarea securității Rusiei și Belarusului în fața presupuselor amenințări NATO
Noul ministru rus al apărării cere mai multe măsuri pentru asigurarea securității Rusiei și Belarusului în fața presupuselor amenințări NATO
Andrei Belousov, noul ministru rus al apărării, a pledat vineri, 24 mai, la Minsk, pentru luarea de măsuri suplimentare în vederea asigurării securităţii Uniunii Statale Rusia-Belarus,...
#Lukasenko, #Belarus, #arme nucleare , #stiri internationale