Lukașenko susține că Putin nu vrea să împingă Belarusul în război: ”Nu poate exista decât o singură ameninţare”

Joi, 17 August 2023, ora 22:26
2065 citiri
Lukașenko susține că Putin nu vrea să împingă Belarusul în război: ”Nu poate exista decât o singură ameninţare”
Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko FOTO TASS

Preşedintele rus Vladimir Putin nu încearcă să împingă Belarusul să intre în războiul din Ucraina, a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko într-un interviu online publicat joi şi citat de Reuters.

"Să implice Belarusul (...), ce ar ieşi din asta? Nimic", a spus Lukaşenko, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Putin, a cărui ţară se învecinează cu Ucraina, Rusia şi trei ţări NATO, inclusiv Polonia.

"Dacă voi, ucrainenii, nu treceţi graniţa noastră, nu vom participa niciodată la acest război. În acest +război fierbinte+. Dar vom ajuta mereu Rusia - ei sunt aliaţii noştri", a spus el în interviul cu Diana Pancenko, o jurnalistă ucraineană prorusă.

Lukaşenko a declarat de asemenea că el crede că Putin a reuşit deja să-şi atingă obiectivele în ceea ce Rusia numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina şi a adăugat că cele două părţi ar trebui să stea la masa de negocieri şi să fie gata să discute toate problemele, inclusiv viitorul Crimeei şi al altor teritorii ucrainene pe care le pretinde Moscova.

"Obiectivele sale (ale Rusiei) au fost deja îndeplinite până în prezent. Ucraina nu se va comporta niciodată atât de agresiv faţă de Rusia după sfârşitul acestui război, aşa cum a făcut înainte de război", a spus Lukaşenko.

Anul trecut, Putin a declarat că Rusia trebuie să trimită zeci de mii de trupe în Ucraina pentru a proteja propria securitate şi pe cea a vorbitorilor nativi de limbă rusă, în special în estul Ucrainei, faţă de ceea ce el a numit "neonazişti" şi ultranaţionalişti la putere la Kiev, aminteşte Reuters.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali spun că acest lucru este un nonsens şi prezintă invazia declanşată de Rusia ca pe o acaparare de teritorii în stil imperial.

Lukaşenko a avertizat că Belarusul va răspunde în cazul unei agresiuni externe, inclusiv prin utilizarea armelor nucleare pe care Moscova le-a amplasat pe teritoriul său.

"Nu poate exista decât o singură ameninţare - agresiunea împotriva ţării noastre. Dacă agresiunea împotriva ţării noastre începe din Polonia, Lituania, Letonia, vom răspunde imediat cu tot ce avem", a subliniat el.

Au existat contacte directe între Ucraina şi Belarus, dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a oprit, a mai declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko în interviul online difuzat joi.

Ultimul astfel de contact a avut loc acum câteva luni şi a inclus o discuţie despre posibilitatea ca Belarusul să intre în război de partea Rusiei, a precizat el.

Quarterly Report - Editia 4

Răzbunarea lui Putin. Moscova confiscă activele unor companii occidentale între care Danone și Carlsberg
Răzbunarea lui Putin. Moscova confiscă activele unor companii occidentale între care Danone și Carlsberg
Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi ordine judecătoreşti legate de procese pentru proiecte oprite sau...
Putin face o mutare neobișnuită, în premieră: Vrea să înroleze etnici germani să lupte pentru Rusia
Putin face o mutare neobișnuită, în premieră: Vrea să înroleze etnici germani să lupte pentru Rusia
Războiul Moscovei din Ucraina a trecut de borna celor 800 de zile și continuă în ciuda sutelor de mii de victime din rândul armatei sale. Acum, Vladimir Putin mai face o mutare neașteptată...
#Lukasenko, #Belarus, #amenintare, #razboi Ucraina, #putin , #Belarus