Lukașenko interzice prin lege presa ”neprietenoasă” din țări străine în Belarus

Sambata, 01 Iulie 2023, ora 21:45
1709 citiri
Lukașenko interzice prin lege presa ”neprietenoasă” din țări străine în Belarus
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko FOTO Twitter/Nexta

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a semnat sâmbătă o lege care interzice mass-media "neprietenoasă" din ţări străine în Belarus, potrivit unui comunicat al serviciului său de presă, informează cnn.com.

Această decizie vine în contextul în care Lukaşenko a declarat săptămâna aceasta că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, se afla în Belarus ca parte a unui acord negociat după ce grupul său militar privat a încercat o rebeliune împotriva Kremlinului. În acelaşi timp, Lukaşenko a anunţat că partea cea mai mare a armelor nucleare pe care Rusia plănuia să le amplaseze în Belarus a sosit.

"Documentul are ca scop îmbunătăţirea mecanismelor de protecţie a intereselor naţionale în sfera media, precum şi extinderea instrumentelor de răspuns la acţiunile neprietenoase împotriva Belarusului", potrivit comunicatului despre noua lege.

"Legea prevede posibilitatea de a impune o interdicţie asupra activităţilor presei străine pe teritoriul Republicii Belarus în cazul în care statele străine manifestă acţiuni neprietenoase împotriva presei din Belarus", se arată în comunicat.

În primele etape ale războiului din 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat un proiect de lege privind cenzura, prin care se consideră infracţiune difuzarea de informaţii "false" despre invazia Ucrainei, cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru oricine este condamnat.

Reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal a fost arestat în martie şi rămâne în detenţie, riscând până la 20 de ani de închisoare pentru acuzaţii de spionaj, pe care el şi angajatorul său le contestă vehement.

Prigojin a fost văzut ultima dată părăsind oraşul Rostov pe Don, în sudul Rusiei, sâmbătă, după ce a anulat brusc marşul trupelor sale spre Moscova. Statele Unite au declarat că nu ştiu unde se află acesta. Deşi nu există înregistrări video sau fotografii care să îl arate pe Prigojin acolo, imaginile din satelit ale unei baze aeriene din afara Minskului au arătat două avioane care au legătură cu el aterizând acolo marţi dimineaţa.

Într-un discurs de vineri, dedicat Zilei Independenţei Belarusului, potrivit agenţiei de ştiri de stat Belta, Lukaşenko a declarat că mercenarii lui Wagner nu se află în ţara sa, dar i-a invitat să vină şi să îşi antreneze trupele.

Anterior, Belarus nu a avut arme nucleare de la începutul anilor 1990, când a fost de acord să le transfere pe toate Rusiei după ce şi-a obţinut independenţa în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice.

Quarterly Report - Editia 4

Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat, recent, Belarus. După ce a discutat cu bunul său prieten, Aleksandr Lukașenko, mai multe aspecte care țin de apărare și de economie, cei doi...
Legea malpraxisului. Colegiul Medicilor arată cu degetul spre ministrul Sănătății: „Face afirmații incorecte”
Legea malpraxisului. Colegiul Medicilor arată cu degetul spre ministrul Sănătății: „Face afirmații incorecte”
Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) susţin că afirmaţia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, conform căreia proiectul legii malpraxisului propus de CMR ar creşte...
#Lukasenko, #Belarus, #lege, #presa, #mass media , #Belarus