Afacerile din România ale fondatorilor LukOil. Familia Safin, milionari în Rusia, infractori în Moldova și Elveția

Joi, 14 Iulie 2022, ora 03:05
16577 citiri
Afacerile din România ale fondatorilor LukOil. Familia Safin, milionari în Rusia, infractori în Moldova și Elveția
Ralif Safin, fondatorul LukOil, împreună cu fiica sa Alsou, vedeta familiei

Familia Safin este considerată una dintre cele mai puternice din Rusia.

Frații Ralif și Rishat Safin, originari din Bașchiria, s-au îmbogățit de pe urma companiei LukOil.

La începutul anilor 90, fratele cel mare, Ralif Safin, a participat la crearea gigantului Lukoil.

Din 1993 până în 2002, Ralif a fost acționar, prim-vicepreședinte, membru al Consiliului de Administrație al companiei petroliere Lukoil și președinte al Lukoil Europe Holdings Limited.

Ralif este și artizanul extinderii LukOil în țările balcanice și în România.

După ieșirea din LukOil, familia Safin și-a extins afacerile, inclusiv în România.

Ralif Safin

Politică

În 2002, Ralif și-a vândut pachetul deținut la LukOil pentru a intra în politică.

Așa că, în perioada 2002-2014, el a fost membru al Consiliului Adunării Federale a Federației Ruse din ramura legislativă a Republicii Altai (senator în în camera superioară a Dumei).

Scopul intrării în politică al lui Safin a fost de fapt să devină președinte al Republicii Bașchiria (Başkortostan), funcție pentru care a candidat în 2003. Deși era în relații foarte bune cu fostul președinte, care îl și numise succesor, Safin a ocupat doar locul trei.

Ralif a contestat rezultatul voturilor din primul tur, dar, chiar înainte de al doilea scrutin, Vladimir Putin și-a arătat sprijinul pentru un contracandidat. Astfel, Safin a renunțat de bună voie spunând că nu vrea să-l enerveze pe Vladimir Putin, mulțumindu-se cu funcția de senator.

Afaceri de familie

În paralel, Ralif Safin și-a văzut și de afaceri prin firma familiei, Marr Capital, condusă de fiul său cel mare, Marat.

Marr Capital, în care este implicată aproape toată familia Safin, se ocupa cu comerțul de petrol, imobiliare, industria auto etc.

În 2010, compania lui Safin a deschis fabrica KuzbassAvto pentru a asambla autobuze și camioane Hyundai sub marca rusă Kuzbass.

Deși deținea o avere de jumătate de miliard de dolari, în anul 2020, Zenit Bank din Rusia a cerut falimentul afacerilor familiei Safin care nu și-a rambursat datoriile. Dar acest lucru nu a afectat prea mult averile personale care au fost transferate din timp peste hotare.

Oricum, familia Safin investise mult peste hotare. Ei aveau afaceri în Republica Moldova, Letonia, România și Bulgaria. De altfel, presa bulgară a asociat numele lui Ralif cu corupția în distribuirea fondurilor UE în Bulgaria.

Vedeta familiei

Notorietatea familiei Safin a devenit globală mai ales după ce fiica lui Ralif, Alsou a devenit un star în muzica pop.

Alsou

Alsou, născută în 1983, a fost una dintre cele mai populare cântărețe din Federația Rusă. Ea a obținut recunoașterea internațională la vârsta de 15 ani, iar în 2000 a semnat un contract cu o casă de discuri pentru a înregistra încă șapte albume. În același an, ea a câștigat locul doi la Eurovision Song Contest.

De-a lungul carierei, Alsou a înregistrat duete cu artiști precum Enrique Iglesias, Bon Jovi și rapperul Nelly. În 2001, a fost desemnată cea mai bună artistă rusă la MTV Europe Music Awards. Iar în 2011, Alsou a fost numită artist UNESCO pentru Pace.

Răutăcioasă, presa rusă a scris multe articole despre milioanele de dolari pe care Ralif Safin le-a investit în promovarea fiicei sale. Căreia i-a făcut cadou și un apartament, de opt milioane de dolari, în Regent's Park, Londra, pentru a fi aproape de lumea muzicii pop.

Între timp, Alsou s-a căsătorit cu un cunoscut om de afaceri din Rusia și și-a întemeiat o familie retrăgându-se din lumea muzicii.

Ralif a fost și el atras de Marea Britanie, mai ales în anul 2003, când a fost interesat să cumpere clubul de fotbal Manchester United. Dar oligarhul s-a răzgândit pentru a nu-l supăra pe Putin care nu vedea cu ochi buni astfel de achiziții de către politicienilor ruși.

Alsou și tatăl său, Ralif Safin

Pașaportul de aur

Ralif deține proprietăți și în Cipru unde a fost printre primii străini cărora li sa acordat un pașaport de aur cipriot, în 2008. Pașaportul de aur, respectiv cetățenia cipriotă, adică cea UE, se acordă după o investiție de cel puțin două milioane de euro în Cipru.

Ralif Sanin este și unicul acționar al Prato Verde Limited, o firmă care a ajutat străinii bogați să obțină cetățenia cipriotă.

Printre clienții lui Safin nu s-au numărat nu doar ruși bogați din Consiliul Federației și alte organizații. Prin mâinile sale au trecut pașapoartele unor oameni de afaceri dubioși, criminali din Europa de Est și America Latină și mulți alții, precum și ale magnaților de petrol saudiți, care au cumpărat imobiliare în Cipru prin Safin.

Moldova, a doua casă

Ralif Safin se simțea foarte bine în Republica Moldova unde a dezvoltat mai multe afaceri.

Și mediul politic îi era prielnic fiind un apropiat al lui Vladimir Voronin.

Fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin l-a decorat în anul 2002 pe Ralif Safin cu Ordinul „Gloria Muncii" „în semn de înaltă preţuire a meritelor deosebite în dezvoltarea şi consolidarea colaborării economice moldo-ruse şi pentru contribuţia substanţială la păstrarea şi restaurarea unor monumente de istorie şi cultură".

Vladimir Voronin

În 2011, a apărut în spațiul public o înregistrare în care Ralif Safin îi cerea lui Voronin să facă o alianță cu Vlad Filat.

Sugar boy

Primele afaceri din țara noastră ale familiei Safin au început odată cu înființarea holdingului Marr, în anul 2002.

Atunci a fost deschisă și în România firma Marr Capital SRL (radiată anul trecut) prin care au fost dezvoltate mai multe business-uri.

Marat Safin este cel mai mare dintre cei patru copii ai lui Ralif și este un cunoscut om de afaceri și președinte al grupului Marr.

Printre alte business-uri, compania Marr a deținut o fabrică de zahăr la Urziceni prin firma Marr Sugar România (înființată în 2002). În anul 2008, fabrica din Urziceni a fost vândută către societatea Lemarco.

Grupul condus de Marat Safin, poreclit „sugar boy”, a deținut trei fabrici de zahăr și fabrica de dulciuri Bucuria din Republica Moldova, prin firma Marr Sugar Moldova.

În 2014, Marr Sugar Moldova, a fost amendată și lichidată pentru evaziune fiscală, iar Marat Safin, a fost dat în urmărire generală de autoritățile de la Chișinău pentru escrocherie.

Marat Safin

Tot la începutul anilor 2000, Marat Safin, împreună cu basarabeanul Vladlen Dobrea (fiul lui Vladimir Dobrea, fost lider comunist în perioada sovietică și primar al Chișinăului în anii 1989-1990, apoi fost administrator al LukOil România), au fondat la București MV Properties, firmă care deținea 75 de benzinării şi şapte depozite de carburanţi în România.

Inițialele MV veneau de la Marat și Vladlen, ambii fiii unor persoane cu legături puternice în LukOil. Așa se explică cum, în 2004, MV Properties este cumpărată de LukOil pentru suma de 121 milioane de dolari.

În trecut, fiii petroliștilor mai storseseră câte ceva de la compania rusească pentru că Lukoil Dowenstreen SRL România avusese mai multe puncte de lucru în spaţiile MV Properties, în urma unor contracte de închiriere încheiate în 2001.

O altă afacere din România a familiei Safin a fost prin 2010, când compania Marr Capital, a dezvoltat proiectul rezidenţial Corbeanca Forest. Trei ani mai târziu Marat Safin a scos la vânzare restul de teren pe care intenţiona să mai ridice 200 de vile, renunțând la proiect.

Alte benzinării

Fratele lui Ralif, Rishat Safin a fost directorul general al LukOil Tsentrnefteprodukt.

După ce a părăsit gigantul petrolier, molipsindu-se probabil de la nepoata Alsou, Rishat a încercat, fără prea mare succes, o carieră ca muzician pop.

Dar a rămas și în afacerile cu petrol dezvoltând în Rusia o rețea de benzinării sub brandul ArtOil (pe care a extins-o apoi și la noi).

În România, Rishat a investit în mai multe afaceri începând cu anul 2012 când a început să preia firme din domeniul petrolului și gazelor, firme deschise de cunoștințe mai vechi de-ale lui, care i-au pregătit terenul.

În data de 19 septembrie 2012, basarabeanul Vladimir Dobrea (omul care a pus umărul la deschiderea LukOil în Moldova și România, dar şi fost lider comunist în epoca sovietică) înființează firma Art Petrol Service SRL sub care au funcționat benzinăriile ArtOil (brand deja consacrat în Rusia).

O zi mai târziu, tot el fondează, dar împreună cu fiul său Vladlen, alte două firme: Art Oil Distribution SRL și Art Oil Service SRL.

Rishat Safin

După câteva luni, Art Petrol Service și firma olandeză ARTHolding BV (reprezentată de Rishat Safin și Vladlen Dobrea) preiau firmele ploieștene Intelligent Gas SRL, Void Tech SRL și ColorArt Gas SRL și firma Callatis Gas SRL din Mangalia.

Următoarea mișcare a fost ca firma olandeză ArtHolding BV să preia Art Petrol Service SRL.

Apoi, în 2016, toate aceste firme, mai puțin Callatis Gas, fuzionează fiind absorbite de Art Petrol Service, deținută de ArtHolding BV din Olanda și reprezentată de Rishat.

În anul 2015, Rishat Safin a fost citat de Judecătoria Slobozia să participe la procesul primarului oraşului, Alexandru Stoica. Edilul a fost trimis în judecată și condamnat la un an de închisoare pentru că a semnat autorizaţiile de construcţie pentru o benzinărie a Art Petrol Service.

În decembrie 2019, OMV Petrom a preluat rețeaua Art Petrol care deținea opt benzinării în județele Ilfov, Ialomica, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu și Argeș.

Afaceri la Marea Neagră

Singura firmă a lui Rishat Safin care mai funcționează este Callatis Gas SRL (preluată de tandemul Rishat - Vladlen în 2013) și care se ocupă de afaceri cu gazul lichefiat pe care-l importă în special din Rusia.

Din 2012, după o investiție proprie, Callatis Gas deține, lângă localitatea 2 Mai, un terminal de propilenă și GPL.

Inițial, compania constănțeană a fost înființată în anul 2009, de Tudorel Dumitrașcu (fost director în FPS, dar şi al Romaero Băneasa în anii '90, partener de afaceri cu celebrul Phillip Bloom, cel care a încercat preluarea CFR Marfă și implicat în afaceri cu armament, fost director în Rompetrol etc), Stelian Fottu (cunoscut om de afaceri constănțean implicat în imobiliare), Ion Mohai, Anișor Sar și firmele Moldocor SA și Vidam Gaz SRL (deținute de Mihai Bătrânu achitat în dosarul Necolaiciuc – CFR instrumentat de DNA).

În 2013, în Callatis Gas apar, pe lână fondatori, și firmele Art Petrol Service SRL și ArtHolding BV din Țările de Jos (firma lui Rishat).

În anul 2018, în Callatis Gas mai este cooptat offshore-ul cipriot Zondi Limited, reprezentată de rusul Alexei Kuznetsov, după care Art Petrol Service părăsește firma constănțeană.

Ca în anul 2020, Rishad să apară pentru prima oară direct în Callatis Gas, urmând să preia tot capitalul societății, devenind asociat unic.

Preluarea companiei constănțene de către Rishat a avut scopul declarant de a transforma Mangalia într-un centru regional, care să deservească România, Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Macedonia, cu gaze aduse din Rusia, Kazahstan şi Georgia.

Prin această afacere a mai trecut, la un moment dat, şi fostul prim ministru comunist al Republicii Moldova, între 2005 şi 2008, Vasile Tarlev.

În perioada 2015 - 2017, Callatis Gas SRL a activat pe NGE.RU, o platformă independentă de tranzacționare pe internet care se ocupă de petrol și gaze produse de companiile rusești.

Fratele exploatator

Acum doi ani, Risat Safin a fost condamnat în Elveția la o amendă pe bază de despăgubire pentru șederea sa în închisoare timp de 180 de zile (1.500 de franci pe zi), pentru încălcarea legislației elvețiene a muncii.

Autoritățile elvețiene au descoperit că Rashit folosea, timp de aproape zece ani, aducea în Elveția muncitori cetățeni ai statelor CSI, dar și bulgari, români și moldoveni.

Aceșia, plătiți sub normele elvețiene, au fost supuși la munci grele, batjocoriți și le-au fost luate pașapoartele.

Angajații erau folosiți la diferite munci la vila lui Rashit, în valoare de 20 de milioane de franci, cu o suprafață de 600 mp și un teren de peste zece hectare, din orașul Vésenaz, de pe malul lacului Geneva.

După aceste evenimente, Safin a părăsit Elveția, s-a stabilit în Cipru și chiar a primit cetățenia cipriotă printr-un pașaport de aur, potrivit postului de televiziune Al Jazeera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#Lukoil, #fondator, #afaceri, #Romania, #Republica Moldova , #investitii straine
Comentarii
Poza Gigi-FDP
Gigi-FDP
rank 5
In Romania este justitia care face ordine Plagiatul si falsificatul
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5