Lucian Isar explica scandalul Lukoil: E un contributor important la campania electorala

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 07:34
14626 citiri
Lucian Isar explica scandalul Lukoil: E un contributor important la campania electorala
Foto: caon.ro

Compania Lukoil nu e credibila atunci cand ameninta cu plecarea din Romania, mai ales ca de curand a primit drept de exploatare in Marea Neagra, spune analistul Lucian Isar, care este de parere ca scandalul are o stransa legatura cu alegerile si ca gigantul rus este un contributor important la campania lui Victor Ponta.

Fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri in Guvernul Ponta I, Lucian Isar spune ca, daca vrem sa ne explicam ce se intampla in acest caz, trebuie sa ne indreptam atentia catre companiile cu care Lukoil a lucrat in ultimii 12-13 ani si au facut profit, desi Lukoil a fost permanent pe minus.

Totodata, el subliniaza faptul ca si alti patroni romani au ajuns la inchisoare in ultimul timp, dar premierul nu a reactionat, desi erau afectati mai multi angajati decat in cazul Lukoil.

"Autoritatile stiau ce se intampla de mult timp"

"Operatiunile care erau realizate de compania Lukoil in Romania nu sunt o noutate nici pentru autoritati, nici pentru mediul de afaceri. Pagubele de 230 si ceva de milioane de euro (daca se vor dovedi ca astea sunt...) nu puteau fi realizate peste noapte, pentru ca in Romania nu exista un business cu un asemenea volum incat sa produca o astfel de paguba intr-un interval scurt de timp.

Inseamna ca respectivele fapte s-au derulat pe parcursul unui numar de luni, iar autoritatile statului erau constiente de ceea ce se intampla, daca nu cumva chiar de un numar de ani.

Aceasta companie este pe minus de mai mult de zece ani. In mod normal, autoritatile statului (pentru ca sunt mai multe implicate) au stiut ca exista genul asta de operatiuni, doar ca, o astfel de companie, asa cum s-a dovedit in Bulgaria, este de obicei 'prietenoasa', in sensul in care reuseste sa aiba activitati comerciale profitabile pentru firmele partenere.

In masura in care firmele partenere (care castiga de pe urma unei companii ce sta zece ani pe pierdere) au legaturi cu potentii sau decidentii zilei, e normal ca nimeni nu se sesizeaza", a explicat pentru Ziare.com analistul economic Lucian Isar.

Lukoil ar putea ramane fara carburanti: Sechestru pe produsele rafinariei Petrotel

Cum au fost numarati cei 3.500 de angajati?

Pentru ca premierul Ponta si-a exprimat public opinia ca procurorii DNA nu trebuiau sa puna sechestru pe conturile Lukoil pentru a nu afecta 3.500 de angajati, Lucian Isar a facut cateva precizari.

"Numarul de angajati citat este la nivelul intregului grup, nu este la nivelul rafinariei din Ploiesti. Acela e, probabil, de circa 500 de angajati. Premierul s-a referit la numarul total de angajati ai Lukoil in Romania, care presupune si angajatii din statiile de pe intreg teritoriul, si pe cei care lucreaza in divizia de uleiuri etc. Compania are mai multe entitati in Romania", a declarat acesta.

Rusia reactioneaza in scandalul perchezitiilor de la rafinaria Lukoil din Ploiesti

Ponta: Dosarul Lukoil nu are conotatie politica

Ce urmareste Lukoil?

Lucian Isar nu crede ca Lukoil intentioneaza cu adevarat sa se retraga din Romania si explica si de ce.

"Va pot spune ca daca un grup are o prezenta in interiorul Uniunii Europene, e putin probabil sa vrea sa faca un 'exit' doar pentru ca va pierde 230 de milioane de euro. Mai ales ca acesta este un grup care a primit de curand si dreptul de explorare si exploatare in doua perimetre majore din Marea Neagra, este un grup care are o prezenta importanta pe piata romaneasca, un grup care vinde benzina si catre o alta companie de pe teritoriul Romaniei, prin urmare este putin probabil ca amenintarea cu inchiderea sa fie credibila.

Este un lucru credibil doar in masura in care aceasta companie confirma prietenia pe care o are cu diferiti potenti si decidenti ai vremii, in conditii de campanie electorala", a subliniat Lucian Isar.

Lukoil, ultimatum pentru procurori: Altfel inchidem definitiv rafinaria de la Ploiesti

Basescu: Lukoil sa plece in Rusia daca nu ne respecta legile. Guvernul sa preia rafinaria

Cum functioneaza "prietenia" dintre Lukoil si decidenti?

Analistul economic este de parere ca pagubele facute de Lukoil ar fi, in realitate, mult mai mari.

"In ultimii zece ani, dupa estimarile mele, s-au strans cam 800 de milioane, nu 200. Eu sunt sigur ca aceasta companie a fost 'prietenoasa' cu mai multe generatii de politicieni", a punctat acesta.

Rugat sa descifreze termenul de "prietenos" folosit in repetate randuri, Lucian Isar nu a vrut sa lanseze acuzatii directe, dar a dat cateva detalii importante.

"N-as merge mai departe de acest termen pe care l-am folosit, dar dupa cum veti vedea in datele care sunt deja publice, aceasta companie pierdea bani pe alte companii din afara grupului, avea operatiuni de marketing cu anumite companii, avea operatiuni de distributie cu alte companii, care nu tineau de grup. In masura in care aceste companii, care au facut profit (un numar de ani!) de pe urma uneia care in mod sistematic era pe minus, au legaturi cu diferitii potenti ai vremii, gasiti o explicatie clara, concreta a ceea ce inteleg eu prin 'prietenie'", ne-a declarat el.

Procurorul general acuza Lukoil ca pune presiune pe procurorul de caz

De ce a pus Ponta presiune pe procurori?

Intrebat daca este de parere ca prin declaratiile publice facute in acest caz premierul Victor Ponta a pus presiune pe procurorul de caz, Lucian Isar a raspuns ferm: "Evident!".

Care ar fi fost scopul urmarit?

"Sunt doua interpretari. Cea soft este cea pe care a si utilizat-o premierul, si anume ca ii pasa de cei 3.500 de angajati. Doar ca, in aceeasi perioada, au intrat la puscarie si patroni de firme locale care aveau un numar mai mare de 3.500 de angajati, iar premierul nu s-a sesizat si nu a insistat ca respectivele companii trebuie sa plateasca in continuare salariile.

Practic, exista o asimetrie in maniera in care premierul Ponta a decis sa intervina intr-o problema a Justitiei sau in niste cercetari in curs.

Sentimentul meu este insa ca aceasta companie este un contributor important nu doar la bugetul Romaniei, ci, probabil, si la bugetul de campanie electorala, iar modul in care contribuie, dupa cum v-am spus, poate fi gasit in modul in care a conlucrat timp de 12-13 ani cu companii care au facut profit pe o entitate care a fost permanent pe minus", a conchis analistul economic Lucian Isar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Lucian Isar sechestru Lukoil, #Lucian Isar Lukoil campanie Ponta, #Lukoil contributor campanie Ponta , #Ploiesti