Grupul Lukoil va lua decizia de a inchide definitiv rafinaria Petrotel Ploiesti daca, pana vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile si pe patrimoniul companiei.
Anuntul a fost facut, miercuri, la Ploiesti, de catre Vladimir Nekrasov, prim-vicepresedintele grupului Lukoil, informeaza Agerpres.
"Ar fi pacat sa trebuiasca sa oprim rafinaria. Am investit multi bani aici", a spus Nekrasov int-o intalnire cu presa, citat de Mediafax.
El a adaugat ca marti a avut intalniri cu procurorul care ancheteaza dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea si cu ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
"Intelegem foarte bine ca ei (Dragnea si Nicolescu, n.r.) nu au cum sa intervina intr-o ancheta a procuraturii. Lor de asemenea le pare rau ca in cazul opririi rafinariei vor trebui sa revizuiasca in minus bugetul tarii", a adaugat Nekrasov.
Lukoil, intelegere cu procuratura
El considera ca acuzatiile aduse rafinariei sunt nefondate si a precizat ca nu i s-a prezentat, de catre procuratura, niciun document din care sa reiasa vreun prejudiciu.
"Nu am vazut lucruri concrete, doar fraze generale", a spus el, adaugand ca a ajuns la o intelegere cu procuratura, dar fara sa ofere detalii.
"Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta maine (joi, n.r.) conducerii Lukoil. Daca conducerea Lukoil isi va da acceptul, repornim rafinaria. Daca nu, nu. Noi consideram ca taxele de 700 milioane dolari platite pana acum in acest an pot reprezenta masuri asiguratorii", a continuat Nekrasov.
"Astazi am convenit masuri asiguratorii care vor fi in vigoare pe perioada cercetarii (...) Consideram acuzatiile netntemeiate. Persoanele fizice care au facut asa ceva sa fie sanctionate, iar din acest punct de vedere vom acorda tot sprijinul nostru la desfasurarea anchetei", a continuat Nekrasov.
El a precizat ca in prezent se afla sub sechestru stocurile strategice de titei si produse petroliere ale Petrotel, respectiv 100.000 tone titei si circa 60.000 tone de benzina si motorina. De asemenea, tot patrimoniul rafinariei este sub sechestru, precum si debitul pe care Lukoil Romania il are catre Petrotel.
"Pentru noi a fost o lovitura foarte mare oprirea rafinariei, ne-a surprins aceasta decizie", a mai spus Nekrasov.
Dosarul Lukoil - perchezitii, sechestru, declaratiile lui Ponta si directorul general urmarit penal
Saptamana trecuta, procurorii DNA au inceput perchezitiile la sediul rafinariei Lukoil din Ploiesti, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciul estimat de anchetatori ar fi de aproximativ 200 de milioane de euro.
In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar, la o zi de la efectuarea perchezitiilor, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.
La aflarea deciziei luate de procurorul DNA, premierul Victor Ponta a reactionat, transmitandu-i ca Guvernul spera ca se va gasi o solutie legala care sa permita sanctionarea celor vinovati fara ca angajatii sa aiba de suferit. El a subliniat, ironic, faptul ca nu fugea nimeni cu conductele Lukoil in spinare.
Rusia reactioneaza in scandalul perchezitiilor de la rafinaria Lukoil din Ploiesti
Ambasadorul Rusiei la Bucuresti a reactionat la inceputul acestei saptamani, aratand ca este ingrijorat de situatia creata in jurul rafinariei Petrotel si a atras atentia ca aceasta companie este "un element important in relatiile ruso-romane".
Ponta: Dosarul Lukoil nu are conotatie politica
In aceeasi zi, premierul Victor Ponta a declarat ca dosarul Lukoil nu are nicio conotatie politica, procurorul fiind suveran in acest caz. Ponta atragea atentia ca trebuie "sa avem grija ca e vorba de 3.500 oameni si de niste interese economice de functionare a altor companii extrem de importante".
Marti, 7 octombrie, reprezentantii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti au anuntat ca directorul general al Petrotel-Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.
Totodata, procurorii au precizat ca, in aceeasi zi, a fost ridicat partial sechestrul asigurator insituit in 2 octombrie asupra conturilor bancare ale companiei petroliere.
Dosarul Lukoil: Sechestru ridicat de pe unele cantitati de petrol, dar pus pe altele (Video)
Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a ridicat, marti, sechestrul de pe 17.618 tone de titei ale Petrotel Lukoil aflate in spatiile de depozitare ale Oil Terminal Constanta, dar a pus sechestru pe alte 23.817 tone titei ale companiei ruse, in valoare de 16 milioane dolari, aflate tot la Oil Terminal.
Lukoil Europe Holdings, din grupul petrolier rus Lukoil, detine 97,1% din capitalul social al rafinariei Lukoil din Ploiesti, iar alti actionari cumuleaza restul de 2,89% din titluri.
Grupul rus mai detine in Romania si o retea de peste 300 de benzinarii.
sa le ia banii... Vezi tot