Ziare.com

Directorii Lukoil, achitati in prima instanta. Prejudiciul estimat de procurori era de aproape 2 miliarde de euro

Marti, 23 Octombrie 2018, ora 17:12

   

Directorii Lukoil, achitati in prima instanta. Prejudiciul estimat de procurori era de aproape 2 miliarde de euro
Membrii conducerii, dar si compania care opereaza rafinaria Petrotel Lukoil din Ploiesti si firma-mama din Olanda, trimisi in judecata pentru infractiuni economice, au fost achitati, marti, de instanta de fond, Tribunalul Prahova.

Instanta a dispus ridicarea sechestrului pus de procurori pe actiuni companiilor Lukoil din Romania si Olanda si pe conturi ale conducerii firmei din Romania.

Tribunalul Prahova a dispus, marti, achitarea directorului Rafinariei Petrotel Lukoil, cetateanul rus Andrey Bogdanov, si a altor membri ai conducerii rafinariei, judecati pentru infractuni de folosire cu rea credinta a creditului societatii si spalare a banilor intr-un dosar instrumentat de Parcetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

In acelasi dosar, firma care opereaza rafinaria Lukoil din Ploiesti, dar si compania-mama, cu sediul in Olanda, au fost, de asemenea, gasite nevinovate pentru infractiuni economice.

Judecatorii au dispus ridicarea sechestrului asigurator in privinta actiunilor detinute de cele doua firme, dar si a conturilor bancare apartinand inculpatilor persoane fizice.
Decizia nu este definitiva si poate fi contestata in termen de zece zile.

Ancheta cu greutate

Dosarul a fost trimis initial in judecata in conditiile in care procurorii ii acuzau pe inculpati si de evaziune fiscala cu un prejudiciu de aproape 2 miliarde de euro, ulterior fiind retrase acuzatiile privind aceasta infractiune.

Initial, dosarul a fost instrumentat de procurorul suspendat din DNA Mircea Negulescu, iar dosarul a fost preluat de un alt anchetator dupa ce Negulescu s-a mutat de la Parchetul Curtii de Apel la DNA Ploiesti.

In 18 aprilie 2016, Tribunalul Prahova a dispus inceperea judecatii in dosarul in care Petrotel Lukoil din Ploiesti si cinci membri ai conducerii rafinariei au fost trimisi in judecata pentru infractiuni economice, dupa ce, anterior, instanta constatase in doua randuri existenta unor neregularitati in rechizitoriul intocmit de procurori.

In acest dosar procurorii i-au trimis in judecata, in august 2015, pe:

- Cetateanul rus Andrey Iurevici Bogdanov, director general si membru in Consiliul de Administratie al SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti;
- Cetateanul moldovean Andrei Rata, de asemenea membru in Consiliul de Administratie al rafinariei, pentru folosirea cu rea-credinta a capitalului societatii si spalare de bani;
- Dan Danulescu, director General Adjunct la Petrotel Lukoil;
- Dorel Dutu, contabil sef al companiei, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani;
- Cetatenii rusi Alexey Voinstev si Olga Kuzina, directori generali adjuncti ai Petrotel Lukoil, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii, Olga Kuzina fiind acuzata si de complicitate la spalare de bani.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata si doua companii, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, care opereaza rafinaria de la Ploiesti detinuta de compania ruseasca, aceasta fiind suspectata de spalare de bani, si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

Acuzatiile procurorilor

La momentul trimiterii in judecata, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti aratau ca, in perioada 2011-2014, inculpatii din acest dosar "in calitate de administratori si directori generali ai Petrotel Lukoil Ploiesti, cu stiinta au folosit cu rea-credinta bunurile si creditul de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societati comerciale in care aveau interes direct sau indirect, prin incheierea in numele si pe seama Petrotel Lukoil Ploiesti a unor contracte de achizitie de materie prima (titei), precum si prin incheierea unor contracte de livrare de produse finite in conditii de pret dezavantajoase societatii comerciale, avand ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preturi de livrare situate sub costurile de productie".

Anchetatorii sustineau totodata ca inculpatii au folosit cu rea-credinta creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membra a grupului Lukoil, in care aveau un interes direct sau indirect. La vremea respectiva, in acest dosar au fost puse sub sechestru bunuri mobile si imobile in valoare de doua miliarde de euro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3717 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor