Cum este lovita compania Lukoil de sanctiunile UE impuse Rusiei

Autor: Ana Ilie
Marti, 05 August 2014, ora 12:38
6926 citiri
Cum este lovita compania Lukoil de sanctiunile UE impuse Rusiei

Al doilea producator de petrol din Rusia, Lukoil, se retrage din Ungaria, Cehia si Slovacia. Este o consecinta a sanctiunilor UE si SUA si vine dupa ce reprezentantii grupului au avertizat ca Lukoil se retrage si din Ucraina.

Lukoil a fost de acord sa vanda 44 de benzinarii din Cehia companiei ungare MOL si 75 de benzinarii din Ungaria si 19 din Slovacia grupului Norm Benzinkut Kft, informeaza The Moscow Times.

"Decizia de a vinde aceste active a fost luata in cadrul eforturilor de optimizare a afacerii Lukoil pe piata vanzarilor produselor petroliere", a motivat decizia compania rusa.

Decizia a venit la cateva zile dupa ce directorul executiv, Vagit Alekperov, a anuntat ca Lukoil va fi fortat sa isi reduca programul de investitii, in urma sanctiunilor occidentale impuse poentru rolul jucat de Rusia in criza din Ucraina.

Desi UE si SUA nu au vizat direct Lukoil, cea mai noua runda de sanctiuni a limitat accesul companiilor ruse la finantare pe plan extern.

Lukoil renunta la benzinariile din Ucraina, dupa ce i s-a cerut motorina pentru armata

Lukoil a anuntat, anterior deciziei de luni, ca se retrage si din Ucraina.

Potrivit The Moscow Times Lukoil a anuntat, saptamana trecuta, ca va vinde cele 240 de benzinarii din Ucraina companiei austriece AMIC Energy Management GmbHM.

Alekperov a confirmat ca unele statii au fost blocate de gruparea ultranationalista ucraineana Sectorul de Dreapta, insa acesta nu este singurul motiv al retragerii, ci si scaderea cu 42% a vanzarilor in Ucraina in decursul acestui an.

Lukoil are rafinarii in Ucraina, Bulgaria si Romania si proiecte de explorare de petrol si gaze de sist in 13 tari. Compania sustine ca intentioneaza sa-si vanda unele din activele din estul Europei pentru a se concentra pe proiectele din Rusia.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...