Cartelul benzinarilor: Lukoil a pierdut definitiv procesul, dar a obtinut reducerea amenzii

Duminica, 24 Aprilie 2016, ora 13:46
3703 citiri
Cartelul benzinarilor: Lukoil a pierdut definitiv procesul, dar a obtinut reducerea amenzii

Compania petroliera ruseasca Lukoil, al treilea distribuitor de carburanti de pe piata romaneasca, a pierdut definitiv procesul cu Consiliul Concurentei, care a amendat in 2011 cele mai mari companii de profil din Romania pentru o intelegere de tip cartel, dar a obtinut reducerea amenzii cu 20%, pana la 109,5 milioane lei, a anuntat, duminica, autoritatea anti-monopol, decizia instantei marcand finalul proceselor declansate de companiile petroliere impotriva sanctiunilor.

Decizia a fost luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a confirmat irevocabil ca societatea Lukoil Romania a participat la o intelegere de tip cartel, alaturi de alti distribuitori de carburanti.

Amenda record in cartelul benzinarilor: OMV Petrom a pierdut irevocabil procesul cu Consiliul Concurentei

"Astfel, Consiliul Concurentei a castigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost sanctionate in 2011 si care au contestat in instanta decizia autoritatii de concurenta: OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL si Lukoil Romania SRL", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

Totusi, instanta a redus amenda aplicata de autoritatea anti-monopol cu 20%, de la 136,8 milioane lei la 109,5 milioane lei. Amenzile au fost incasate deja de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), astfel ca statul trebuie sa restituie acum companiei Lukoil diferenta de 27,3 milioane lei.

Consiliul Concurentei a descoperit, in 2011, in urma unei investigatii, ca cei sase distribuitori de carburanti au incalcat Legea Concurentei si reglementarile europene, intelegandu-se sa retraga simultan de pe piata cel mai ieftin sortiment de benzina, denumit Eco Premium.

OMV Petrom a primit cea mai mare amenda, de 366,5 milioane lei, OMV Petrom Marketing a fost amendata cu 137,2 milioane lei, Rompetrol Downstream - cu 159,5 milioane lei, iar Lukoil Romania - cu 136,8 milioane lei.

De asemenea, compania Mol Romania Petroleum Products a primit o amenda de 80,2 milioane lei, iar ENI Romania - de 11,1 milioane lei.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Cartelul benzinarilor: Lukoil a pierdut definitiv procesul, dar a