Dosarul Lukoil retrimis la Parchet din cauza "pasivitatii totale" a procurorilor

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 22:14
3154 citiri
Dosarul Lukoil retrimis la Parchet din cauza "pasivitatii totale" a procurorilor
Foto: Arhiva/Ziare.com

Pasivitatea totala a procurorului, care nu a comunicat in termenul legal Tribunalului Prahova daca isi mentine sau nu dispozitia de trimitere in judecata a dosarului Lukoil, este motivul pentru care acest dosar a fost restituit catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, care l-a instrumentat, se arata in motivarea deciziei instantei.

Potrivit documentului, magistratii au constatat, in luna decembrie, neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul Lukoil a fost trimis in judecata si au dispus remedierea respectivelor neregularitati, urmand ca procurorul sa comunice judecatorului daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei. Acesta insa nu a raspuns solicitarii instantei de judecata in termenul legal.

"Parchetul nu a remediat in termen legal neregularitatile constatate si nici nu a comunicat judecatorului de camera preliminara daca mentine dispozitia de trimitere in judecata sau solicita restituirea cauzei, ultima zi a termenului (...) fiind 22.12.2015. (...)

Judecatorul de camera preliminara constata ca ne regasim in mod evident in situatia prevazuta de art. 346 alin. 3 lit. c teza a II-a, fata de imprejurarea ca procurorul nu a raspuns in termenul legal de 5 zile, neprecizand nici daca isi mentine dispozitia de trimitere in judecata, impunandu-se astfel restituirea cauzei la Parchet. (...)

Ipoteza prezentata la litera 'c' are in vedere situatia in care procurorul nu raspunde in termenul de 5 zile (pasivitate) - nu remediaza neregularitatile constate si nici nu comunica daca intelege sa mentina dispozitia de trimitere in judecata sau solicita restituirea cauzei. (...) Necomunicandu-se judecatorului de camera preliminara faptul ca acuzarea intelege sa mentina dispozitia de trimitere in judecata, se impune automat restituirea cauzei la Parchet, aceasta fiind ipoteza prezentei cauze", se arata in documentul citat.

Dosarul de spalare de bani ce vizeaza Petrotel Lukoil: Nereguli la rechizitoriu

In opinia judecatorului, neregularitatile constatate in actul de sesizare "nu sunt minore", ci sunt "esentiale", tinand chiar de modul de formulare a acuzatiilor, iar instanta nu poate solutiona actiunea penala "in conditiile in care nu sunt indicate concret faptele deduse judecatii, neputandu-se substitui organului de urmarire penala".

"Prin urmare, nici in ipoteza in care s-ar considera ca pasivitatea totala a procurorului in termenul legal de 5 zile nu este sanctionata automat cu restituirea cauzei, nu se poate dispune inceperea judecatii, neregularitatile constate fiind esentiale, ducand la imposibilitatea stabilirii obiectului si a limitelor judecatii in prezenta cauza, asa cum s-a aratat", se mai precizeaza in document.

Tribunalul Prahova a dispus, marti, restituirea catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti a dosarului Lukoil, cu un prejudiciu de aproape 1,8 miliarde euro, dupa ce, in decembrie, magistratii au constatat neregularitatea rechizitoriului, aratand, printre altele, ca unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate.

Decizia nu avea caracter definitiv, ea fiind contestata de Parchet.

In luna decembrie a anului trecut, Tribunalul Prahova a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul Lukoil a fost trimis in judecata, magistratii aratand ca unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar si ca procurorii nu au indicat activitatea infractionala concreta a inculpatilor.

Dosarul Lukoil a fost trimis in judecata de procurorii PCA Ploiesti la data de 3 august 2015, in acest dosar fiind deferite justitiei SC Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spalare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzata de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, dar si sase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncti din cadrul societatii de la Ploiesti-Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Danulescu, un membru al Consiliului de Administratie al Petrotel Lukoil, Andrei Rata, si contabilul sef Dorel Dutu.

Dosarul Lukoil, trimis in judecata

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor retinute in sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#motivare restituire Parchet dosar Lukoil, #procuror pasivitate dosar Lukoil, #dosar Lukoil justitie , #stiri Lukoil