Dosarul Lukoil, trimis in judecata

Luni, 03 August 2015, ora 17:03
3872 citiri
Dosarul Lukoil, trimis in judecata

Doua companii invinuite in dosarul Lukoil au fost trimise in judecata, luni, de catre procurori, prejudiciul in acest caz fiind de circa doua miliarde de euro.

Astfel, au fost trimise in judecata de catre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti SC Petrotel Lukoil Ploiesti si SC Lukoil Europe Holdings din Olanda, se arata intr-un comunicat de pe site-ul Ministerului Public.

De asemenea, sase persoane - trei rusi, doi romani si un moldovean - au fost puse sub invinuire si trimise in judecata, acuzatiile in acest dosar fiind de spalare de bani si evaziune fiscala.

Faptele pentru care sunt acuzati inculpatii s-au produs in perioada 2011-2014, iar prejudiciul in acest dosar se ridica la aproape 7,6 miliarde de lei, adica aproape 1,8 miliarde de euro.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus sechestru asupra a aproape 177 de milioane de actiuni, in valoare de 442 de milioane de lei, a unor prime de 1,88 de miliarde de lei, dar si a conturilor celor doua companii, pana la concurenta sumei doua miliarde de euro, echivalent in dolari.

Rechizitoriul a fost astfel trimis la Tribunalul Prahova, spre judecare, mai anunta Ministerul Public.

Lukoil a contestat sechestrul si cere audienta la Iohannis

Pe 14 iulie, reprezentantii companiei ruse au cerut ajutorul presedintelui Klaus Iohannis, privind sechestrul dispus de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Intr-o scrisoare trimisa Administratiei Prezidentiale, presedintele Lukoil, Vagit Alekperov, a cerut o audienta la presedintele Klaus Iohannis.

Astfel, presedintele Lukoil i-a cerut sefului statului sa asigure o ancheta transparenta privind filiala din Romania a companiei ruse.

Lukoil cere interventia Comisiei Europene in ancheta din Romania

De asemenea, o zi mai tarziu, pe 15 iulie, Lukoil a cerut Comisiei Europene sa intervina in ce priveste ancheta din tara noastra care vizeaza firma, argumentand ca masurile impuse au impact european.

Sechestru pe conturile Lukoil - prejudiciu de peste doua miliarde de euro

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au anuntat, pe 8 iulie, ca au pus sechestru pe conturile companiei Lukoil pana la concurenta sumei de doua miliarde de euro.

Anchetatorii au anuntat ca in dosarul Lukoil sunt cercetate infractiuni de folosire cu rea credinta a creditului societatii si noi fapte de spalare de bani. Pana atunci, dosarul Lukoil privea infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani.

F.N.

Citeste si:
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Primarul Capitalei Nicușor Dan a venit vineri, 28 ianuarie, cu o explicație după ce în presă a apărut informația că primăria ar fi pregătit un milion de lei pentru un studiu de...
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...