Cum se va schimba lumea după războiul din Ucraina. ”Practic, în aceste zile se rescrie istoria ordinii mondiale a secolului 21”

Duminica, 20 Martie 2022, ora 21:45
19709 citiri
Cum se va schimba lumea după războiul din Ucraina. ”Practic, în aceste zile se rescrie istoria ordinii mondiale a secolului 21”
Clădire bombardată FOTO: Nexta Live

Invazia rusă din Ucraina nu afectează doar cele două state. Implicațiile politice și economice vor fi mult mai mari decât ceea ce se vede acum, după aproape o lună de război, susțin analiștii, care spun că totul se va transforma.

Rusia va trebui să aleagă dacă va merge cu occidentul sau se va alătura blocului condus de China. Însă totul va depinde de cum se va termina războiul din Ucraina. Pentru că cele două scenarii - fie că învinge Rusia, fie că învinge Ucraina - sunt încă în picioare.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Valentin Naumescu: Nu este exclus să asistăm la apariția unei ordini bipolare

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, a explicat pentru Ziare.com ce se poate întâmpla în oricare dintre scenariile războiului din Ucraina.

Potrivit expertului, schimbările vor fi pe mai multe planuri. Dacă Putin va pierde războiul, am putea asista la crearea unui sistem internațional, bazat pe două superputeri.

”Cu siguranță sistemul relațiilor internaționale se va schimba profund. Deci schimbările vor fi multiple și pe mai multe planuri, dar acestea vor depinde într-o foarte mare măsură de cum se va încheia războiul din Ucraina.

Pentru că nu este totuna dacă Rusia va avea succes, iar Putin va reuși să-și impună condițiile asupra Ucrainei, iar președintele Zelenski ar fi forțat, să spunem, la un moment dat, să accepte șantajul Rusiei și cu totul altceva va fi dacă Rusia va pierde războiul în Ucraina, dacă va fi un dezastru din punct de vedere militar, din punctul de vedere al imaginii, al credibilității, chiar al comunicării publice pe plan intern.

Concret, în scenariul cel mai agresiv cu putință, nu este exclus să asistăm la apariția unei ordini bipolare. Adică un sistem internațional, bazat pe două superputeri, două blocuri militare, economice, politice rivale, așa cum a fost în timpul Războiului Rece până în 1989. Cele două superputeri ar fi Statele Unite ale Americii și China.

Deci vor fi un bloc occidental: SUA, UE, Marea Britanie - democrațiile liberale - de o parte și blocul puterilor revizioniste pe partea opusă, China-Rusia”, a explicat profesorul Valentin Naumescu.

Expertul spune că celălalt scenariu, pe care îl speră regiunea noastră, ar fi ca un regim post-Putin să își asume greșelile și să revină la un mod pașnic de conviețuire în Europa pentru că Rusia nu mai are argumente să concureze pentru o supremație mondială.

”Un alt tip de scenariu, să spunem mai fericit din perspectiva regiunii noastre și a poziției geopolitice în care ne aflăm ar fi ca înfrângerea Rusiei să conducă la un regim post-Putin la Moscova, care să își asume greșelile fundamentale conduse de Vladimir Putin, în ultimii ani și să revină la un mod de conviețuire pașnic cu Europa, acceptând o ordine europeană de securitate și să devină, pe scurt, un regim frecventabil de către europeni și de către democrațiile occidentale.

Spun că ar fi foarte bine pentru că, în opinia mea, principala competiție a acestui secol, principala confruntare strategică va fi între SUA și China.

De fapt Rusia nu poate sub nicio formă să concureze pentru o supremație mondială

Nu mai are argumente în acest sens”, a spus profesorul.

”Rusia își caută un loc în noua ordine mondială”

În acest moment, poziția Rusiei față de celelalte puteri ale lumii depinde chiar de războiul pe care l-a pornit în Ucraina.

”Rusia își caută un loc în noua ordine internațională și cu siguranță realizează că cele două superputeri vor fi SUA și China.

Ori, în acest moment, Rusia, depinzând și de ceea ce se va întâmpla în războiul din Ucraina va trebui să aleagă dacă se îndreaptă cu ”arme și bagaje” spre China și va rămâne o putere revizionistă, totalitară și anti-occidentală, ori, asumându-și greșelile pe care le-a făcut, iar acest lucru nu se poate decât dacă vorbim de o înfrângere clară a Rusiei în războiul din Ucraina, acceptă să treacă de partea Europei democratice de care este totuși mai apropiată cultural și schimbând modul de guvernare și regimul politic de la Moscova devenind, dacă nu un aliat, un partener frecventabil.

Acestea sunt variantele pe care le văd și care depind foarte mult de deznodământul războiului din Ucraina. Practic, în aceste zile se scrie istoria strategică a ordinii mondiale în secolul 21. Se decide cum va arăta sistemul relațiilor internaționale cel puțin o generație sau două de acum înainte. Momentul este relevant ca magnitudine sau comparabil cu cele din 1914, 1945 sau 1989”, a mai spus profesorul Valentin Naumescu.

”Putin a ajuns aici pentru că i s-a permis”

Pe de altă parte, politologul Cristian Pîrvulescu consideră că democrația se va impune după acest război, iar Vladimir Putin nu ar fi ajuns aici dacă nu i s-ar fi permis acest lucru.

”Cred că democrația și liberalismul se va impune din nou după acest război. Cred că Vladimir Putin va dispărea pentru că viața lui politică este legată de războaie.

A devenit președinte prin provocarea unui război, cel din Cecenia, și-a întărit președinția în alte două războaie, cel din Georgia și cel din Siria, care au lăsat să se creadă că este invincibil. Iar acum, cel de-al patrulea război pe care îl duce va fi cel fatal pentru că a făcut calcule greșite.

Nu a luat în calcul capacitatea de reacție a Occidentului și mai ales efectele asupra economiei. A crezut că totul va fi ca în 2014. Dar pe de altă parte, Putin a ajuns aici pentru că i s-a permis acest lucru. Pentru că i s-a permis să declanșeze un război criminal în Cecenia și nimeni nu l-a chemat în judecată, pentru că i s-a permis să atace Georgia și occidentalilor li s-a făcut frică după ce a strigat la Sarkozy.

Nu au reacționat în 2014 când situația era destul de gravă. Erau manifestațiile în Maidan, iar domnul Ponta, premierul României, se ducea la Soci ca să-i facă o plăcere lui Vladimir Putin. În 2014, cu câteva săptămâni înainte de începerea asaltului asupra Crimeii, când era absolut sigur, prim-ministrul României s-a dus la Soci, acolo unde niciun alt lider occidental nu se ducea, pentru a se fotografia alături de Vladimir Putin, Erdogan și Xi Jinping”, a explicat profesorul Cristian Pîrvulescu.

Cât mai durează războiul din Ucraina?

Politologul Cristian Pîrvulescu a mai explicat că ”totul depinde de poziția de negociere”.

”Eu nu cred că se va termina într-o săptămână, dar cred că resursele economice ale Rusiei, într-o mai mare măsură decât ale Ucrainei pentru că Occidentul va sprijini Ucraina, se vor împuțina. Într-o lună de zile situația economică va fi atât de dramatică, încât rușii vor ieși în stradă”.

Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022. Conform cifrelor transmise de Ucraina sâmbătă, 12 martie, ar fi murit până acum peste 13.000 de soldați ruși și aproximativ 1.300 de soldați ucraineni.

Vladimir Putin nu intenționează să se întâlnească cu familiile victimelor atentatului de Moscova şi nici nu a fost la faţa locului
Vladimir Putin nu intenționează să se întâlnească cu familiile victimelor atentatului de Moscova şi nici nu a fost la faţa locului
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are vreo întâlnire cu familiile victimelor atacului de la Crocus City Hall, de la Moscova, soldat cu 143 de morţi, săptămâna trecută, revendicat de...
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
#lumea schimbata razboi Ucraina, #Vladimir Putin, #noua ordine mondiala , #Razboi Ucraina