Dezastrul sinistru cu care se laudă rușii la Bahmut: "Merită un loc în istorie la capitolul idioție militară". Orașul este încercuit FOTO

Luni, 22 Mai 2023, ora 12:39
9728 citiri
Dezastrul sinistru cu care se laudă rușii la Bahmut: "Merită un loc în istorie la capitolul idioție militară". Orașul este încercuit FOTO
Una dintre imaginile, cu orașul Bahmut devastat, cu care se laudă propaganda rusă FOTO Twitter

Situația orașului ucrainean Bahmut rămâne în continuare incertă, în ciuda faptului că Rusia susține că l-a cucerit în totalitate. Un consacrat jurnalist militar remarcă, pe de altă parte, modul total de neînțeles în care Rusia se laudă că a capturat orașul.

Rusia a afirmat în cursul ultimelor două zile că deține controlul total al orașului Bahmut. Pe de altă parte, cele mai recente date din teren indică faptul că forțele ruse au pierdut o parte din înălțimile dominante din jurul localității.

Sursele citate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) remarcă faptul că progresele reușite de ucraineni în ultimele ore ar putea duce la încercuirea tactică a forțelor Wagner în Bahmut.

Brigada de asalt separată a 3-a ucraineană, una dintre forțele de elită ale Kievului, a declarat că a recucerit în zona orașului o suprafață de 1.750 de metri lățime și 700 de metri adâncime într-o zonă nespecificată.

"Imaginile geolocalizate au arătat că Brigada de asalt separată a 3-a ucraineană lovind forțe ruse nespecificate la sud de Klișchiivka (7 kilometri sud-vest de Bahmut) și confruntându-se cu Brigada 200 demotorizată a gărzilor separate ruse a Corpului 14 armată (flota de nord) la nord-est de Bohdanivka (5 km).

Forțele convenționale ruse, cum ar fi Brigada 72 motorizată, încearcă fără succes să recâștige pozițiile pierdute și să răspundă la contraatacurile ucrainene pe flancurile din Bahmut, acțiuni care sunt în concordanță cu evaluarea ISW că forțele ucrainene au recâștigat inițiativa tactică în jurul orașului.

Statul major ucrainean a raportat că forțele convenționale ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes la sud de Ivanivske (6 km vest de Bahmut), în direcția Hryhorivka (la aproximativ 6 km nord-vest de Bahmut) și în direcția Bila Hora (12 km sud-vest de Bahmut), iar milbloggerii ruși au remarcat, de asemenea, atacurile eșuate ale Rusiei asupra flancurilor din Bahmut", remarcă specialiștii ISW într-o analiză din seara zilei de 21 mai.

Pe de altă parte, majoritatea blogerilor ruși au postat ieri fotografii de propagandă pe canalele de pe rețelele sociale, în special Telegram, în care se laudă cu distrugerile sinistre provocate orașului Bahmut.

Practic, la fel ca în Mariupol, orașul a fost bombardat sistematic de Rusia transformându-l într-o ruină totală.

Un jurnalist german specializat în acțiuni militare face o analiză a situației, remarcând aspectele excepționale:

"Am relatat despre multe războaie în câteva decenii de când profesez și pot spune că nu am văzut de multă vreme un mod mai isteric de a declara „victoria”, așa cum vedem acum că se întâmplă în jurul orașului Bahmut. Și nici măcar nu mă interesează semantica: că rușii dețin 95%, 98% sau 100%. Însuși faptul că ei o formulează în acest fel este hilar în sine", scrie blogerul militar popular pe Twitter cu pseudonimul Tendar.

"După cum am menționat deja în urmă cu câteva zile, rușii nu intenționează să continue dincolo (n.r. - de Bahmut) sau, mai precis, nu sunt capabili să se miște mai departe, ceea ce pur și simplu ridică întrebarea "ce-a însemnat asta?". Ce valoare strategică oferă Bahmut în sine? Răspunsul este simplu. Nici una. Acest fapt a fost declarat chiar de Prigojin, Strelkov și alții. Este o parodie militară, care vizează doar jocurile politice ale baronilor războiului ruși implicați.

Strategia ucraineană, pe de altă parte, a fost coerentă și destul de clară. În primul rând, să le interzică intrarea rușilor în Sloviansk și Kramatorsk, în al doilea rând - să țină în loc forțele ruse și să se pregătească pentru contraofensivă. În al treilea rând - să decimeze inamicul, lucru pe care - atunci când ne uităm la cele 100.000 de victime produse Rusiei - au reușit cu brio. Singura amenințare pentru Ucraina a fost o potențială încercuire a orașului Bahmut cu distrugerea ulterioară a militarilor ucraineni rămași în oraș, dar aceasta a fost evitată și rușii au fost forțați să atace cea mai grea fortificație, o prostie în sine și exact ceea ce și-ar fi putut dori orice strateg ucrainean.

Ucrainenii au obținut chiar avantaje tactice suplimentare, absorbind în Bahmut și forțe rusești suplimentare trimise de Moscova. Rușii sunt atât de obsedați de Bakhmut încât au epuizat linii de atac întregi și, mai important, muniția în Kreminna, Svatove, Avdiivka și Vuhledar. Efectiv, fiecare dintre aceste ofensive s-a încheiat cu dezastre totale. Vuhledar, în special, poate fi numit un eșec epic.

Cu toate acestea, când te uiți la cifre, poți vedea că Bahmut a fost de fapt cel mai prost sector de atacat pentru ruși, pentru că doar de dragul de a „rămîne în această zonă” nu este nicio diferență dacă stai în interiorul orașului Bahmut sau cu 7 kilometri spre est - pentru că acesta este „progresul” lor jalnic în aproape 10 luni de ofensivă. Ar fi fost totuși o diferență totală să aibă încă la dispoziție cei 100.000 de oameni și milioane de obuze de artilerie. Chiar și unii ruși încep să-și dea seama de asta.

Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, evoluțiile de pe câmpul de luptă vor spune acest lucru în cel mai clar limbaj. Istoria este plină de exemple în care nebunii politici și-au forțat liderii militari să facă pași pe care nici un comandant militar sănătos nu i-ar fi făcut vreodată. Expresii precum „victorie pirică, al doilea Stalingrad etc.” au fost folosite în exces. Poate ar fi cazul să adăugăm „victorie a la Bahmut” în cărțile de istorie. Cu siguranță ar merita un loc la capitolul idioție militară", conchide Tendar pe Twitter.

Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"
Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"
După atacurile mai multor politicieni, care au cerut demisia șefului Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, instituția a ieșit la rampă cu un comunicat, vineri, 14 iunie, prin care...
Liberalul care îl ironizează pe Ciolacu și îl compară cu Liviu Dragnea. ”Oare a învățat limba engleză?”
Liberalul care îl ironizează pe Ciolacu și îl compară cu Liviu Dragnea. ”Oare a învățat limba engleză?”
Vicepreşedintele PNL Florin Roman l-a ironizat vineri, 14 iunie, pe preşedintele PSD Marcel Ciolacu pentru tricoul cu inscripţia ”Make Suceava great again” purtat la o conferinţă de...
#lupte bahmut, #dezastru militar, #invazie ucraina razboi , #invazie ucraina
  1. Dacă ajunge președinte, Donald Trump poate rezilia acordul bilateral de securitate semnat de Biden cu Ucraina
  2. Activele Rusiei din Vest, folosite pentru a ajuta Ucraina?
  3. Explozie urmată de incendiu într-o comună din Cluj. Un bărbat a ajuns la spital cu arsuri pe o suprafaţă mare a corpului
  4. Zelenski după oferta lui Putin de încetare a războiului din Ucraina: ”Nu diferă de mesajele din trecut. El nu se va opri”
  5. Premii uriașe puse în joc duminică de Loteria Română la Noroc, LOTO 6/49 şi Joker. Câte milioane de euro îi așteaptă pe câștigători
  6. Putin a făcut Ucrainei o ofertă de negocieri neconformă cu realitatea, spune Stoltenberg. "Nu este făcută cu bună credinţă"
  7. Kievul a respins condițiile puse de Putin pentru negocieri de pace. "Este pachetul standard de pretenţii al agresorului"
  8. Umbrărescu uimește din nou. Imagini spectaculoase de pe cel mai dificil șantier din România. Angajații constructorului muncesc zi și noapte VIDEO
  9. Marine Le Pen promite un „Guvern de uniunea națională” dacă va câștiga alegerile anticipate
  10. A furat un lemur de la Grădina Zoologică din Călărași și l-a ascuns aproape de casă. Cum a fost găsit animalul