Ce șanse sunt ca Rusia să obțină o victorie în Donbas. Analist politic: ”Putin a pierdut acest război, este cât se poate de clar”

Sambata, 09 Aprilie 2022, ora 03:17
10773 citiri
Ce șanse sunt ca Rusia să obțină o victorie în Donbas. Analist politic: ”Putin a pierdut acest război, este cât se poate de clar”
Echipament militar rusesc în Crimeea FOTO Nexta Live

Ucraina susține că Rusia continuă pregătirile pentru ofensiva asupra Donbasului, cu scopul de a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Doneţk şi Lugansk. Se pare însă că armatei ruse nu-i va fi ușor să cucerească nici acolo teritoriile propuse.

Nicu Fălcoi, membru în Comisia de apărare, membru al Adunării Parlamentare NATO și al Comitetului interparlamentar NATO-Ucraina consideră că Putin a pierdut războiul și vede acum că ceea ce și-a dorit este practic irealizabil. Astfel că va încerca tot posibilul să câștige Donbasul până pe 9 mai.

”Mă îndoiesc că războiul se va mai extinde. În primul rând că Putin a pierdut acest război, este cât se poate de clar. El și-a dorit să se întâmple cu totul și cu totul altceva în Ucraina, însă spre disperarea lui acest lucru nu s-a întâmplat. Acum cred că se va focusa pe regiunea Donbas pentru că la 9 mai trebuie să prezinte victoria atunci când armata rusească va defila.

Nu mai este mult până la 9 mai iar din acest motiv, în opinia mea, este și motivul pentru care a plecat din regiunea Kievului pentru că ar fi avut nicio șansă să prezinte această victorie.

S-a dus spre Donbas, crezând că dacă își grupează toate forțele pe care le-a trimis în Ucraina în acea regiune, va reuși să o ocupe până la urmă și spună că acesta a fost scopul încă de la început”, a explicat Nicu Fălcoi.

Analistul mai este de părere că ucrainenii nu vor fi ușor de învins nici în acea zonă.

”Acum lucrurile nu cred că vor evolua chiar așa cum și-a dorit nici acolo, pentru că după cum am văzut reacția ucrainenilor, nu o să le fie tocmai ușor rușilor nici în Donbas, este cât se poate de clar.

Este drept că, odată cu această concentrare de forțe va fi mai greu și pentru armata ucraineană să facă față. Eu nu cred că lucrurile se vor încheia foarte rapid acolo. În plus, după părerea mea, nu cred că rușii vor să se îndrepte către Odesa. Vor mai degrabă o legătură către Crimeea. Din acest motiv Mariopol este o țintă foarte importantă pentru ei și speră să îl cucerească cât mai curând în totalitate făcându-și și o legătură acolo în zona de sud către Crimeea. Mai puțin probabil, însă nu excludem, că se vor îndrepta și către Odesa după câte pierderi au suferit”, a arătat Nicu Fălcoi.

Pe de altă parte, vineri 8 aprilie, NATO a transmis că poate furniza Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia timp de câţiva ani.

”Aliaţii sunt gata să ofere şi mai mult, precum şi armament mai modern şi mai greu”, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Vom asista la mai multe orori din partea rușilor?

Tot vineri, cel puțin 39 de persoane au fost ucise și 87 au fost rănite vineri, într-un atac cu rachete asupra unei gări din estul Ucrainei plină de oameni care urmau să fie evacuați, declarat autoritățile ucrainene, în timp ce regiunea se pregătea pentru o ofensivă majoră a Rusiei.

Iar aceasta este doar unul dintre atacurile asupra civililor. După retragerea rușilor din zona Kievului, sute de cadavre aparținând civililor din aceste zone au fost descoperite în urma lor.

”Acesta este modul de a acționa al armatei ruse de-a lungul istoriei. Nu este prima oară când se întâmplă. Și în Al Doilea Război Mondial au făcut același lucru iar acum doar continuă ”tradiția”. Cu siguranță vom asista și la alte orori pe care nu ni le putem imagina, în regiunile ocupate de ei. Însă, cumva, vinovații vor trebui aduși în fața tribunalelor internaționale astfel încât să plătească”, a mai spus Nicu Fălcoi.

”Mai există loc pentru noi sancțiuni”

Uniunea Europeană a adoptat formal, vineri, al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, acesta incluzând și o interdicție pe importurile de cărbune, lemn, chimicale dar și alte produse.

Noile măsuri interzic, de asemenea, intrarea vaselor sau camioanelor rusești pe teritoriul Uniunii Europene, fapt ce urmează să afecteze și mai puternic comerțul rusesc. De asemenea, tranzacțiile cu patru bănci din Rusia, inclusiv VTB, vor fi sistate și interzise.

Interdicția pe importurile de cărbune va intra, însă, în vigoare, abia din a doua săptămână a lunii august, însă de vineri nu mai pot fi semnate contracte noi.

Ar putea însă aceste sancțiuni să determine Rusia să cedeze?

”Eu cred sancțiunile pe care le-au aplicat în acest moment sunt puține, cred că încă mai este loc de aplicat sancțiuni. Înțeleg și faptul că întreaga Europă este dependentă de gazul rusesc iar aici este o problemă pentru unele țări să aplice sancțiuni mai dure. Dar cred că, până la urmă, dacă țările europene vor fi ferme pe poziții, aceste sancțiuni vor duce la un rezultat pozitiv, în sensul în care Rusia își va mai tempera pretențiile”, a mai spus analistul.

Negociere a păcii în Ungaria?

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat miercuri, 6 aprilie, după câștigarea alegerilor, că i-a sugerat preşedintelui rus Vladimir Putin să declare un armistiţiu imediat în Ucraina şi l-a invitat să participe personal la discuții de pace cu liderii ucrainean, francez şi german, potrivit Reuters.

Nicu Fălcoi nu crede într-o negociere a păcii în Ungaria.

”Mă cam îndoiesc, dat fiind faptul că președintele Zelenski nu-l vede cu ochi buni pe Orban. În acest moment este clar că Ungaria a făcut un pas decisiv către Rusia. Din păcate pentru Europa se pare că acolo se simte bine Orban. Nu știu cum vor evolua lucrurile în ceea ce privește Ungaria, însă în acest moment ei au dat un semnal cât se poate de negativ pentru ceea ce înseamnă coeziunea europeană. Cred că trebuie avută o discuție foarte serioasă, de la nivel NATO cât și la nivel de UE în ceea ce privește poziția Ungariei în acest moment”, a spus Fălcoi.

Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene (UE) şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), nu l-a condamnat explicit pe Vladimir Putin de la declanşarea ofensivei militare ruse, chiar dacă ea a condamnat invazia rusă.

„Acesta este un război pe care rușii l-au început, au atacat Ucraina și este o agresiune, aceasta este poziția comună a Uniunii Europene și a Ungariei”, a spus Orban.

Cu toate acestea, Orban, sub care Ungaria a cultivat legături strânse de afaceri cu Rusia lui Putin, s-a opus oricărei sancțiuni UE asupra transporturilor de petrol și gaze rusești sau de arme occidentale prin teritoriul ungar către Ucraina.

Orban a mai spus că Ungaria este pregătită să plătească ruble pentru gazul rusesc, rupând rândurile cu Uniunea Europeană, care a căutat un front unit pentru a se opune cererii Moscovei de plată în valută.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, executivul Uniunii Europene a început marți, 5 aprilie, o nouă procedură disciplinară împotriva Ungariei, un pas care ar putea duce la înghețarea finanțării pentru Budapesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
#lupte donbas, #razboi Rusia Ucraina, #negocieri pace ungaria, #sanctiuni Rusia , #Razboi Ucraina