Rata inflației, pe creștere în următoarele luni. Ce predicții face BNR pentru începutul lui 2025

Vineri, 08 Noiembrie 2024, ora 17:46
1883 citiri
Rata inflației, pe creștere în următoarele luni. Ce predicții face BNR pentru începutul lui 2025
Rata anuală a inflaţiei va creşte uşor în ultimele luni ale anului curent şi va cunoaşte o fluctuaţie pronunţată în semestrul I 2025. FOTO Canva Pro

Rata anuală a inflaţiei va creşte uşor în ultimele luni ale anului curent şi va cunoaşte o fluctuaţie pronunţată în semestrul I 2025, rămânând deasupra intervalului ţintei şi peste valorile anticipate anterior, potrivit Băncii Naţionale a României.

„În şedinţa de astăzi (vineri n.r.), Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2024, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflaţiei va creşte uşor în ultimele luni ale anului curent şi va cunoaşte o fluctuaţie pronunţată în semestrul I 2025, rămânând deasupra intervalului ţintei şi peste valorile anticipate anterior, pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe orizontul scurt de timp, dar şi al secetei severe din 2024 şi al majorării cotaţiilor unor mărfuri, de natură să afecteze în continuare dinamicile preţurilor alimentelor şi energiei. Totodată, rata anuală a inflaţiei îşi va relua ulterior descreşterea pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecţia precedentă, coborând abia în debutul anului 2026 sub limita de sus a intervalului ţintei şi rămânând în proximitatea acesteia până la finele orizontului prognozei", se spune în comunicatul BNR.

Politica fiscală, motorul principal al creșterii inflației

BNR menţionează că incertitudini şi riscuri însemnate decurg din conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, având în vedere măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate din anul 2025 în scopul consolidării bugetare. O sursă de incertitudini şi riscuri rămân, de asemenea, condiţiile de pe piaţa muncii şi dinamica salariilor din economie. Totodată, incertitudini semnificative continuă să fie asociate evoluţiei preţurilor energiei şi alimentelor, precum şi traiectoriei viitoare a cotaţiei ţiţeiului, pe fondul tensiunilor geopolitice.

Incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, generează războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile economice din Europa şi de pe plan global, în contextul escaladării tensiunilor geopolitice. Totodată, absorbţia şi utilizarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, sunt condiţionate de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte. Ele sunt însă esenţiale pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, dar şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a efectelor contracţioniste ale conflictelor geopolitice.

Cum e afectată inflația din țară de politicile monetare externe

Potrivit BNR, relevante sunt, de asemenea, deciziile de politică monetară ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune.

Pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, precum şi în condiţiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât în şedinţa de vineri, 8 noiembrie 2024, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an. Totodată, s-a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Deciziile CA al BNR vizează asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consiliul de administraţie reiterează că, în contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru stabilitatea macroeconomică şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse.

BNR precizează că monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, în condiţii de păstrare a stabilităţii financiare.

Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 11 noiembrie 2024, ora 15:00. Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul şedinţei de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 20 noiembrie 2024, la ora 15:00. Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 15 ianuarie 2025.

Deficitul real este peste ținta anunțată de Guvern. Cum diferă cifrele trimise la Bruxelles de calculele din țară
Deficitul real este peste ținta anunțată de Guvern. Cum diferă cifrele trimise la Bruxelles de calculele din țară
O analiză recentă arată că deficitul bugetar în termeni cash se va situa la 8,58% din PIB, respectiv 152 miliarde de lei, mult peste ținta anunțată de guvern anterior, pe baza căreia s-au...
Șomajul s-a ameliorat în octombrie în România. Procentul tinerilor fără loc de muncă, în continuare în creștere critică
Șomajul s-a ameliorat în octombrie în România. Procentul tinerilor fără loc de muncă, în continuare în creștere critică
Șomajul a ajuns în România la rata de 5,4% în luna octombrie, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de septembrie, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică...
#macroeconomie, #rata inflatiei, #rata inflatiei Romania, #Banca Nationala Romaniei, #BNR dobanda cheie, #BNR inflatie, #BNR prognoza inflatie , #rata inflatiei
  1. Construcțiile sustenabile și reechilibrarea pieței imobiliare. Beatrice Dumitrașcu (ONE): „Schimbarea legislativă ar schimba dramatic sectorul și încrederea românilor”
  2. Mai puțin șomeri înainte de Crăciun – TradeVille
  3. Amenințarea lui Trump ce ar lovi necruțător Rusia și China: Cinci mari țări în derută, nu știu ce să facă
  4. Problemele majore pe care trebuie să le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  5. Cresc datoriile României din cauza haosului politic. Cum a reacționat piața după parlamentare
  6. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  7. Surpriză la un gigant tech. CEO-ul își anunță demisia într-un moment critic pentru companie
  8. Samsung pregătește o tabletă cu ecran rulabil. Revoluție în design și funcționalitate
  9. Smartphone-ul pe care bateria îl ține și trei zile. Ce companie vrea să lanseze dispozitivul
  10. Samsung schimbă regulile jocului: închirierea dispozitivelor AI prin abonamente devine realitate