Importăm mult mai mult decât exportăm. Diferență de zeci de miliarde de euro. De unde cumpărăm cel mai mult

Luni, 11 Noiembrie 2024, ora 10:55
6055 citiri
Importăm mult mai mult decât exportăm. Diferență de zeci de miliarde de euro. De unde cumpărăm cel mai mult
Deficitul balanţei comerciale s-a majorat cu 15%, faţă de aceeaşi perioadă din 2023. FOTO Colaj Canva Pro

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) înregistrat de România în primele nouă luni ale anului în curs, adică diferența dintre câte mărfuri și servicii a importat țara noastră și câte a exportat, s-a majorat cu 15%, față de aceeași perioadă din 2023, până la valoarea de 23,485 miliarde de euro, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, în luna septembrie 2024, exporturile FOB au însumat 8,148 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 10,719 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,571 miliarde de euro. Față de luna septembrie 2023, exporturile din luna septembrie 2024 au crescut cu 0,3%, iar importurile au crescut cu 4,2%.

În intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2024, exporturile FOB au însumat 69,285 miliarde de euro, în scădere cu 1,4%, iar importurile CIF au însumat 92,770 miliarde de euro, în urcare cu 2,3%, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Potrivit INS, soldul balanței comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB și a importului CIF, ca diferență între acestea, deficitul fiind dat de soldul negativ dintre acestea. Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

Ce mărfuri ocupă topul importurilor și exporturilor în 2024

Conform INS, în primele nouă luni ale acestui an, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (46,9% la export și 36,4% la import) și alte produse manufacturate (28,9% la export și 28,7% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie -30 septembrie a fost de 50,057 miliarde de euro la expedieri și de 67,147 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 72,2% din total exporturi și 72,4% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri a fost de 19,227 miliarde de euro la exporturi și de 25,623 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,8% din total exporturi și 27,6% din total importuri.

Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
În toată Uniunea Europeană, capturile de pești scad, iar flotele se micșorează. Privind cu lupa la România, țara noastră are un declin evident în ceea ce privește capturile în ultimii...
Reducerea deficitului în 7 ani, prea lentă pentru investitori. Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): „Dacă facem greşeli mari vom fi pedepsiţi”
Reducerea deficitului în 7 ani, prea lentă pentru investitori. Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): „Dacă facem greşeli mari vom fi pedepsiţi”
Pieţele financiare şi-ar putea epuiza răbdarea cu deficitul fiscal ridicat al României, a avertizat Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, apreciind că planul pe şapte ani de...
#macroeconomie, #deficit comercial, #deficit comercial Romania, #importuri Romania, #exporturi romania, #importuri auto ue, #exporturi auto , #importuri
  1. Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
  2. Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
  3. Cum arată economia României, de Ziua Națională. „Am început să văd schimbări pozitive nete încă de la mijlocul anilor 2000”
  4. Imagini spectaculoase cu metroul nou-inaugurat din Salonic. Artefactele antice care au întârziat cu două decenii finalizarea proiectului de infrastructură VIDEO
  5. Achiziție importantă pe piața aeriană. Lufthansa primește undă verde din partea Bruxelles-ului pentru cumpărarea unei companii italiene
  6. Tarifele lui Trump ar putea costa scump producătorii de maşini. Cu cât vor scădea profiturile unor mărci auto importante care produc în Europa
  7. Cum poate Delta Dunării să se dezvolte pe plan turistic. Operatorii din zonă spun că străinii sunt mai încântați decât românii: ”Supraviețuim, dar depindem de un fir de ață”
  8. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  9. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa
  10. Samsung Galaxy S25: Culorile noului smartphone dezvăluite într-un mod inedit. Ce ascund noile leak-uri