O analiză recentă arată că deficitul bugetar în termeni cash se va situa la 8,58% din PIB, respectiv 152 miliarde de lei, mult peste ținta anunțată de guvern anterior, pe baza căreia s-au realizat și proiecțiile din Planul Structural-Bugetar pentru reducerea deficitului în 7 ani.
Potrivit datelor analizate de Profit.ro, deficitul bugetar anunțat, prin planul fiscal trimis către UE, la 7,9% din PIB, a fost cel în termeni ESA (standardul de calcul al UE), cel în termeni cash nefiind anunțat
Analiștii au explicat faptul că, la nivel oficial deficitul în termeni cash a rămas la nivelul de 6,9% din PIB stabilit la rectificarea bugetară din toamnă, deși economiștii anticipau că în fapt se va situa la 8% sau peste. Cifra a urcat la 6,19% din PIB, în octombrie, de la 5,44% în luna anterioară.
Dacă în primele 10 luni din 2023 se ridica la 3,91%, ca valoare a ajuns la 109,4 miliarde lei, fiind cu 46,6 miliarde mai mare decât cel din perioada similară a anului anterior. Investițiile crescuseră puternic în octombrie, cu aproximativ 20 de miliarde de lei, și au împins deficitul bugetar la 6,2% din PIB la finalul primelor zece luni ale anului (circa 109 miliarde lei).
Ținta de deficit pentru întreg anul 2024 este de 7,9% din PIB. Anul acesta, deficitul bugetar urcase deja la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni, arată sursa citată. Astfel, ne putem aștepta la o cifră mult mai ridicată în momentul în care se va trage linia pentru anul în curs, în 2025.
Amintim și că Ministerul Finanţelor a redeschis luni o emisiune de titluri de stat de tipul obligaţiuni de stat benchmark, scadentă în aprilie 2029, şi a împrumutat de la bănci 710 milioane de lei, la o dobândă anuală de 7,18%. Volumul total al cererii a fost de 985 milioane de lei, din care băncile au oferit în nume şi cont propriu 955 milioane de lei.