Macron cere, într-o discuție cu Zelenski, retragerea trupelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie

Marti, 16 August 2022, ora 22:55
1882 citiri
Macron cere, într-o discuție cu Zelenski, retragerea trupelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie
Liderul de la Paris discută la telefon FOTO / Facebook Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut marţi retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, subliniind 'riscurile' pe care prezenţa lor le prezintă pentru securitatea sitului, relatează France Presse.

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Macron şi-a exprimat 'preocuparea cu privire la ameninţarea pe care o comportă prezenţa, acţiunile forţelor armate ruse şi contextul războiului cu conflicte în curs privind siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare ucrainene, cerând retragerea acestor forţe' din amplasamentul centralei, a indicat Palatul Elysee.

Centrala atomică din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost preluată sub controlul lor de trupele ruse la începutul lunii martie în primele zile ale invaziei ruse lansate la 24 februarie în Ucraina.

De la sfârşitul lunii iulie, mai multe atacuri, de care cele două tabere se acuză reciproc, au vizat centrala, generând temeri privind o posibilă catastrofă nucleară. Situaţia de la această centrală a constituit subiectul principal al reuniunii de săptămâna trecută a reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.

De asemenea, Emmanuel Macron 'şi-a exprimat sprijinul' pentru propunerea directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, de a trimite o misiune la faţa locului 'în cel mai scurt timp ' pentru a inspecta situl.

Cei doi şefi de stat 'au făcut un schimb de opinii asupra modalităţilor unei astfel de misiuni', a precizat preşedinţia franceză.

Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA, notează AFP. Ucraina s-a opus la rândul ei, considerând că aceasta ar legitima ocupaţia rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale.

Preşedinţii francez şi ucrainean au salutat, între altele, plecarea marţi a primei nave umanitare închiriate de ONU cu un transport de grâu ucrainean spre Africa, 'unde necesităţile sunt deosebit de urgente '.

Cerealele produse în Ucraina au fost blocate luni întregi din cauza războiului declanşat de Rusia. Exporturile au fost reluate la 1 august prin Marea Neagră în urma unui acord între ruşi şi ucraineni, după medierea Turciei, sub egida Naţiunilor Unite.

Emmanuel Macron a reiterat, de asemenea, sprijinul Franţei pentru eforturile europene de a exporta cereale ucrainene atât pe cale rutieră, cât şi fluvială.

Această iniţiativă europeană a permis exportul a 2,8 milioane de tone în iulie, iar 'ritmul continuă să se accelereze', şi-a exprimat satisfacţia Palatul Elysee

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Moment istoric: Centrala nucleară Kozlodui pe care Bulgaria o are la Dunăre nu va mai fi alimentată cu combustibil rusesc
Moment istoric: Centrala nucleară Kozlodui pe care Bulgaria o are la Dunăre nu va mai fi alimentată cu combustibil rusesc
Directorul centralei nucleare de la Kozlodui, Valentin Nikolov, a declarat că, din mai 2024, reactoarele vor fi alimentate cu combustibil nuclear de fabricație americană pentru prima dată în...
Reacția ambasadorului rus la Washington după ultimele sancțiuni impuse Rusiei de SUA
Reacția ambasadorului rus la Washington după ultimele sancțiuni impuse Rusiei de SUA
Cele circa 500 de noi sancţiuni împotriva Rusiei, anunţate vineri de Statele Unite, urmăresc să creeze disensiuni între cetăţenii ruşi înaintea alegerilor prezidenţiale din martie, a...
#macron, #Rusia, #retragere, #centrala nucleara, #zaporojie , #stiri Emmanuel Macron
Comentarii