DNA: Deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, trimisi in judecata alaturi de fostul sef ANAF Gelu Diaconu

Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 12:15
5396 citiri
DNA: Deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, trimisi in judecata alaturi de fostul sef ANAF Gelu Diaconu
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Deputatii Madalin Voicu (PSD) si Nicolae Paun (Partida Romilor), precum si fostul sef al ANAF Gelu Stefan Diaconu, au fost trimisi in judecata in dosarul in care sunt acuzati de fraudarea unor fonduri europene destinate comunitatilor de rromi si spalare a banilor.

Nicolae Paun este acuzat, printre altele, de folosire cu rea-credinta de documente sau declaratii false, deturnare de fonduri, spalare a banilor si cumparare de influenta, in timp ce Madalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, fals in declaratii, spalare a banilor si folosirea influentei.

In dosar au mai fost trimise in judecata si alte persoane, printre care si Carmen Olteanu, sotia lui Madalin Voicu, dar si Gelu Stefan Diaconu, fost presedinte al ANAF, si Mihai Gogancea Vatasoiu, fost vicepresedinte al ANAF.

Primele acuzatii se refera la perioada 2010-2013, cand Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", condusa de Nicolae Paun, a derulat proiectul "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene, precizeaza DNA intr-un comunicat remis presei.

Proiectul urmarea crearea a 200 de noi locuri de munca si implicarea in initiative de antreprenoriat social a unui numar de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.

Acuzatii din dosar au falsificat formularele de inscriere in proiect, "prin inscrierea unor date nereale privind participantii, acestia din urma neavand cunostinta despre faptul ca au facut parte din grupul tinta".

De asemenea, Paun a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", donatiile totale ridicandu-se la 428.307,11 lei.

Obiectivele proiectului nu au fost realizate, circa 77% din bani fiind folositi pentru salariile angajatilor proiectului. Prejudiciul total a fost calculat la 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat).

O situatie similara s-a inregistrat si cu proiectul "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", derulat in perioada 2010-2013, in care prejudiciul total a fost estimat la 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national).

Bani pentru nevasta si campanie

Nicolae Paun mai este acuzat si ca in perioada 2011-2015 a platit, lunar, sume fixe, in total de 216.502 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat un salariu in suma totala de 194.241 lei sotiei acestuia, inculpata Olteanu Carmen (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor.

La schimb, Madalin Voicu trebuia "sa intervina la functionari si demnitari" pentru promovarea unei legi de amnistiere pentru anumite categorii de persoane cu privire la asigurarile de sanatate. In legatura cu acest subiect, fostii sefi ANAF sunt acuzati ca au emis doua circulare "cu incalcarea dispozitiilor legale".

Pe de alta parte, procurorii mai spun ca, pentru alegerile parlamentare din anul 2012, Madalin Voicu, folosindu-se de calitatea de presedinte de onoare al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", "a solicitat si a obtinut, in numerar, de la reprezentantii acesteia, suma de 100.000 lei".

Banii au fost folositi in campania electorala din anul 2012, in care Madalin Voicu a candidat din partea PSD.

Totodata, procurorii DNA mai spun ca, in perioada 2014-2015, Nicolae Paun, care conducea informal firma SC Niki Scorpion, a intermediat si obtinut credite bancare pentru societate. El a diminuat creditul societatii prin vanzarea in conditii paguboase a unor terenuri apartinand acesteia, sustin procurorii DNA.

De asemenea, procurorii il acuza pe Madalin Voicu ca nu a trecut in declaratia de avere suma de 216.502 lei obtinuta conform precizarilor anterioare si nici contravaloarea unui autoturism pe care l-a vandut catre Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", in valoare de 40.000 lei.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator si a popririi asupra bunurilor mobile si imobile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In acest dosar, Nicolae Paun a fost arestat preventiv, in timp ce Camera Deputatilor a refuzat sa incuviinteze arestarea preventiva a lui Madalin Voicu.

Nicolae Paun a declarat dupa arestare: "Eu, tigan din Ferentari, m-am prezentat la arest. Madalin Voicu sta acasa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Madalin Voicu Paun trimisi judecata, #Gelu Diaconu trimis judecata Voicu, #Nicolae Paun trimis judecata , #DNA
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza sorincardy
sorincardy
rank 5
Deputatii Madalin Voicu, Nicolae Paun, fostul sef ANAF Gelu Diaconu