MAE anunță că așteaptă sugestii de la românii din diaspora în organizarea consulatelor mobile pentru 2022

Vineri, 24 Decembrie 2021, ora 15:33
1740 citiri
MAE anunță că așteaptă sugestii de la românii din diaspora în organizarea consulatelor mobile pentru 2022
Ministerul de Externe condus de Bogdan Aurescu apelează la propunerile românilor FOTO gov.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat vineri, 24 decembrie, că a început procesul de organizare a consulatelor itinerante (mobile) în anul 2022, iar membrii comunităţilor de cetăţeni români pot transmite sugestii şi propuneri prin e-mail sau prin intermediul paginii de Facebook a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.

Astfel, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, până la jumătatea lunii ianuarie 2022, reprezentanţii comunităţii româneşti, asociaţiile şi organizaţiile româneşti din străinătate pot transmite propuneri pentru organizarea unor consulate mobile în circumscripţia în care îşi au reşedinţa sau domiciliul solicitanţii de servicii consulare.

Potrivit MAE, procedura de organizare a consulatelor itinerante presupune planificarea unui calendar, după cum urmează: lansarea etapei de consultare publică; elaborarea unui calendar orientativ, pe baza sugestiilor făcute, care va cuprinde organizarea în anul 2022 a cel puţin două consulate itinerante; publicarea în consultare publică a acestuia timp de două săptămâni; ajustarea şi elaborarea unei forme finale a calendarului şi transmiterea lui către comunităţile de cetăţeni români, inclusiv prin intermediul canalelor online şi social media.

Consulatul itinerant (mobil) este o activitate cu caracter ocazional ce presupune deplasarea unei echipe consulare mobile într-o localitate unde se află o comunitate românească, aflată la distanţă faţă de un oficiu consular permanent, în vederea prestării de servicii consulare solicitate de membrii comunităţii respective. În cadrul acestor consulate itinerante (mobile) se poate procesa o gamă foarte variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie şi de stare civilă, obţinere de acte din România şi altele.

În cursul anului 2021 s-au desfăşurat 64 de consulate itinerante (mobile), fiind procesate aproximativ 15.000 de servicii consulare şi efectuate de 7 ori mai multe servicii consulare decât în cele 21 de consulate itinerante (mobile) desfăşurate pe parcursul anului 2020.

Citește și:
Avertizare de călătorie pentru Bulgaria. Mai multe regiuni se află sub cod portocaliu de ninsori și viscol
Avertizare de călătorie pentru Bulgaria. Mai multe regiuni se află sub cod portocaliu de ninsori și viscol
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că în perioada 4 - 5 februarie 2023 o...
Risc ridicat de insecuritate pentru românii din Istanbul. Alerta emisă de MAE
Risc ridicat de insecuritate pentru românii din Istanbul. Alerta emisă de MAE
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care locuiesc sau călătoresc în oraşul Istanbul că, în această perioadă, există un risc ridicat de insecuritate. MAE...