Cum pot fi învinse mafia pădurilor și mafia gunoaielor

Publicitate electorala
Miercuri, 22 Mai 2024, ora 16:55
38317 citiri
Cum pot fi învinse mafia pădurilor și mafia gunoaielor
FOTO iStock

România ocupă locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce privește decesele din cauze prevenibile sau tratabile, iar poluarea este una dintre cauzele principale. Se estimează că, anual, mor peste 25.000 de români din cauza poluării. Iar la problemele legate de calitatea aerului adăugăm tăierile ilegale de păduri și managementul defectuos al deșeurilor, cu impact devastator asupra solului și apelor. Apărarea mediului face parte din ADN-ul USR și vom continua să luptăm pentru ca generațiile viitoare să poată trăi într-o Românie cu păduri seculare, aer și ape curate, cu faună și floră diverse.

Bani europeni gratis prin PNRR

Mediul a fost, alături de transporturi, sănătate și educație, o prioritate pentru USR la conceperea Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR), singurul proiect mare de țară pe care l-a avut România de la Revoluție încoace.

Am prevăzut 750 de milioane de euro strict pentru împăduriri: 56.700 de hectare noi de pădure plantate și peste 3 milioane de metri pătrați noi suprafețe de păduri urbane create. De asemenea, am prevăzut 1,2 miliarde de euro pentru colectarea deșeurilor și pentru protecția mediului, inclusiv pentru mai mult de 13.000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Tot cu gândul la mediu și reducerea poluării, am trecut în PNRR 3,5 miliarde de euro pentru construirea sau modernizarea a circa 2.800 km de cale ferată și pentru achiziția de locomotive și vagoane moderne.

De asemenea, ne-am gândit la instalarea și conectarea la rețea a cel puțin încă 3.000 MW de energie din surse regenerabile (eoliană și solară), achiziționarea a mii de vehicule noi nepoluante cu zero emisii gaze de eșapament (autobuze, tramvaie, troleibuze, microbuze electrice/hidrogen) și circa 3.000 de km de trasee naționale pentru bicicletă.

Iar pentru reducerea dependenței de sursele de energie scumpe și poluante, mai ales cele externe, am introdus în PNRR programul „Valul Renovării”, 1 miliard de euro pentru reabilitarea clădirilor publice sau rezidențiale din România. Programul s-a dovedit un succes, au fost depuse proiecte în valoare de peste 3 miliarde de euro, este clar că acest program trebuie să continue.

Ce vor face eurodeputații Dreapta Unită la Bruxelles

Un mediu sănătos într-o uniune prosperă pentru toți europenii este ceea ce ne dorim și pentru care vom face demersuri în Parlamentul European. În ceea ce privește necesitatea renunțării treptate la sursele de energie puternic poluante în favoarea celor mai puțin sau deloc poluante, vom cere Comisiei Europene să fie asigurat un ritm sustenabil și eficient pentru această tranziție, astfel încât să nu fie afectată dezvoltarea economică.

Vom susține și transformarea Agenției Europene pentru Mediu într-o autoritate care să poată asista guvernele statelor membre în implementarea proiectelor și politicilor de mediu și care să urmărească respectarea uniformă a standardelor în domeniu.

Vom propune alocarea de fonduri europene consistente pentru întărirea rețelelor de transport și distribuție a energiei și vom insista la Bruxelles ca, și după finalizarea PNRR, România să poată folosi fonduri europene pentru un program de reabilitare inspirat de lecțiile de succes ale „Valului Renovării”.

Proiecte pentru care USR luptă în Parlament

Înființarea „DNA-ului pădurilor”, o instituție pe modelul DIICOT, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător, a fost și este una dintre prioritățile USR, pentru că problemele de mediu sunt grave și pentru că, deși de multe ori apar suspiciuni de grupuri infracționale organizate, foarte puține persoane ajung să răspundă în instanță și să fie pedepsite.

De exemplu, în ultimii trei ani, un singur dosar penal pentru arderi ilegale a fost trimis în judecată, cu toate că avem proteste, în întreaga țară, din cauza aerului irespirabil, iar puținele stații care funcționează și măsoară calitatea aerului se înroșesc constant. De asemenea, în prima jumătate a anului 2023, doar 144 de infractori au fost condamnați pentru infracțiuni silvice, iar dintre aceștia numai 10 au primit închisoare cu executare și și-au început pedeapsa. 17 au primit doar amendă, 83 au fost condamnați la închisoare cu suspendare și 34 au fost condamnați cu amânarea executării pedepsei.

România are nevoie de un instrument real de luptă împotriva celor care ne taie ilegal pădurile și ne otrăvesc solul, apele și aerul. PSD și PNL și-au arătat însă loialitatea față de mafia pădurilor și mafia gunoaielor și au reușit să blocheze inițiativa USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, susținută de societatea civilă și pentru care au semnat zeci de mii de români. USR a redepus proiectul de lege pentru înființarea „DNA-ului pădurilor” și urmează dezbaterea în Senat, după ce PSD și PNL l-au respins în Camera Deputaților.

Tot pentru descurajarea tăierilor ilegale, USR a depus proiect de lege pentru ca Jandarmeria Română să fie implicată, alături de echipajele Gărzii Forestiere sau ale Poliției Rutiere, în monitorizarea și verificarea transportului de masă lemnoasă, precum și în sancționarea contravenienților.

Fie prin amendamente la noul Cod Silvic, fie prin proiecte de lege separate, USR a prezentat numeroase soluții pentru combaterea tăierilor ilegale de lemn și pentru protejarea pădurilor. Nu vrem ca, în mijlocul pădurilor, șmecherii bine conectați politic să poată construi case de vacanță și vrem ca vehiculele folosite de hoții de lemne să fie confiscate în continuare, fiind o măsură care și-a dovedit eficiența în ultimii patru ani, dacă ne uităm la sutele de camioane imobilizate pentru că transportau lemn furat. Pentru toate acestea, USR a depus amendamente la Codul Silvic și se va lupta pentru ca PSD și PNL să le adopte.

Nu vrem nici ca stuful din Delta Dunării, transformat peste noapte în pășune imaginară prin efortul ministrului PSD Florin Barbu, să umple conturile apropiaților baronului PSD Paul Stănescu. Vrem ca stuful să redevină stuf și vom pune presiune pe PSD și PNL să adopte proiectul USR depus în acest sens, în octombrie 2023.

Vrem și să fie protejată centura verde a Capitalei, drept pentru care am depus proiect de lege pentru ca din pădurile din jurul Bucureștiului să nu mai poată fi tăiați arbori în scop economic. Bucureștiul este zona cu cel mai mare deficit de vegetație forestieră din țară, cu un procent de doar 3% fond forestier, în timp ce județul Ilfov se află și el sub limita recomandată de Comisia Europeană, cu un procent de doar 16% fond forestier. Proiectul, inițiat de deputata USR Diana Buzoianu, se află la comisiile din Camera Deputaților, după ce a fost votat în unanimitate la Senat.

Vrem și ca arborii seculari ai României să nu mai devină mobilă de lux sau lemne de foc, așa că am depus - în urma discuțiilor cu specialiști de la Universitatea „Babeș-Bolyai” și coordonatorii inițiativei Arborii Remarcabili din România - proiect pentru înființarea unui registru oficial al arborilor seculari și pentru înăsprirea condițiilor în care aceștia pot fi tăiați. Proiectul a fost votat de Parlament și a devenit lege, urmărim acum aplicarea noilor măsuri.

Acest material a fost plătit de USR

Cod unic de identificare: 41240005

Un membru USR condamnă alianța cu Forța Dreptei și PMP: „O decizie greşită din multe motive”
Un membru USR condamnă alianța cu Forța Dreptei și PMP: „O decizie greşită din multe motive”
Deputatul USR Iulian Bulai s-a declarat mulțumit de afirmațiile Elenei Lasconi, candidată la șefia USR, privind o posibilă rupere a alianței cu PMP și Forța Dreptei (FD). Parlamentarul a...
Bătălie mare pe șefia USR. Cine sunt cei 10 candidați la funcția de președinte al formațiunii
Bătălie mare pe șefia USR. Cine sunt cei 10 candidați la funcția de președinte al formațiunii
Uniunea Salvaţi România anunţă luni că 10 membri USR şi-au depus candidatura pentru preşedinţia USR până duminică noaptea, la ora 24.00, în termenul stabilit. Elena Lasconi,...
#mafia padurilor, #mafia gunoaielor, #USR , #stiri politice
  1. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  2. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  3. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  4. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  5. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  6. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
  7. BEC a respins cererea de renumărare a voturilor în orașul Constanța, dar și în trei județe din țară
  8. Optimism în USR după rezultatele slabe la alegeri: ”Vom reporni partidul cu toată forţa”. Noi informații despre viitoarea conducere
  9. Lucian Bode nu scapă de decizia de plagiat: ”A pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces” FOTO
  10. Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?