Mafia taximetriștilor s-a întors la Aeroportul Otopeni. Cine este Mecanicul, co­or­donatorul ”reţelei de băieţi un­suroşi ce ştie bine tabla împărţirii cu au­torităţile”

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 22:10
28874 citiri
Mafia taximetriștilor s-a întors la Aeroportul Otopeni. Cine este Mecanicul, co­or­donatorul ”reţelei de băieţi un­suroşi ce ştie bine tabla împărţirii cu au­torităţile”
Taxiuri așteptând în fața aeroportului Otopeni FOTO: Facebook/ Sorin Ioniță

Pasagerii care aterizează pe aeroportul Internațional Otopeni și vor să comande un taxi de pe terminalele special instalate în zona sosiri abia găsesc mașini și nu știu cu cine merg la destinație.

În fața aerogării sunt o mulțime de taxiuri care par să aștepte clienții. Mafia taxiurilor eradicată după ce o tânără japoneză a fost ucisă, pare să se fi reîntors cu forțe noi.

De cele mai multe ori oamenii sunt înșelați de bărbați slinoși care sparg semințe în fața vreunui Logan galben, în stare incredibil de deteriorată. Pentru că de la terminalele din aeroport primesc mesaje că nu sunt mașini disponibile, la un moment dat acceptă ”oferta”.

Sorin Ioniță: Te trimit să îți iei ticket, apoi negociază cu tine prețul

Expertul în politici publice și dezvoltare locală, Sorin Ioniță, a povestit pentru Ziare.com despre haosul din aeroportul Henry Coandă, cel mai mare aeroport din România.

”Iese omul în fața aeroprtului și când vrea să ia un taxi, șoferul îl trimite să își ia ticket. Călătorul se întoarce, caută o companie pe terminalele din aeroport. Până găsește o mașină disponibilă pot să treacă 10 minute, poate mai mult. Apoi se întoarce la teximetristul care i-a promis că îl așteaptă”, a explicat Sorin Ioniță.

Analistul a mai povestit că mașinile celor care cer tickete sunt de fapt niște ”no-name” care nu au nevoie de niciun ticket. Însă, după părerea sa, acesta este un mod de negociere a unui preț mare pentru cursă.

”Înainte de pandemie ieșeai în față, stăteau cu toții la rând, aveau un tarif mai mare decât cel de oraș dar nu exagerat. Acum au cu toții niște priviri alunecoase, au niște hârburi de mașini, toate de Ilfov.

Au o atitudine ambiguă, nu știi exact ce vor. De fapt este forma lor de a spune că vor un preț mai mare. Dar trebuie să te prinzi care e ”șmenul”, a mai spus Ioniță.

Dacă vrei să ceri informații cu privire la aceste mașini sau orice altceva, nu mai ai pe cine.

”În cazul în care să întrebi pe cineva de la aeroport, să faci o sesizare, nu e nimeni acolo. De la ora 17.00 ghișeul de informații al aeroportului este închis. Au o hârtie în geam cu programul. Mi-a spus un bodyguard de acolo: ”nu e domn'le nimeni, are doar opt ore program”. Așa că orice sesizare se poate face abia a doua zi de dimineață”.

Sorin Ioniță a mai spus că, zilele trecute, a plătit pentru o cursă de la aeroport până în Piața Victoriei din Capitală l-a costat 60 de lei. ”Dar oricum nu dă chitanță, îi zdrăngăneau toate prin mașină. Dacă o fi vreunul care vorbește engleză cine știe cât îi ia”.

El a povestit despre această întâmplare și pe pagina de Facebook.

Vasile Ștefănescu (COTAR): ”Te pun să iei bon ca să crezi că poți să le faci sesizare”

Președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Vasile Ștefănescu a explicat pentru Ziare.com că, cel mai probabil, taximetriștii ilegali se folosesc de acest tertip pentru a-i face pe clienți să creadă că pot să facă plângere dacă nu le convine ceva.

”Noi, înțelesesem că, după cazul uciderii japonezei, s-a eliminat acest fenomen. Avem niște infochioșcuri în aeroport unde sunt numai firme autorizate de taxi. La un moment dat erau și niște infochioșcuri fără niciun fel de autorizație dar nu știu exact care mai este situația lor.

Dacă îl trimite taximetristul pe client să își ia un bon de ordine e un ”schepsis”. El stă la rând acolo și, probabil, în mintea lui este că pasagerul va avea mai multă încredere dacă îi cere ticket pentru că se va gândi că va putea face sesizare la firma care este pe bon, în cazul în care nu-i convine. Dar, din păcate, bonul nu coincide cu cel care l-a dus la adresă”, a explicat Vasile Ștefănescu.

Președintele COTAR a mai spus că atunci când un taximetrist care stă la rînd te trimite să îți iei ticket, trebuie să ai mare grijă pentru că sigur poți cădea în pasa unui infractor.

”Faptul că taximetristul te trimite să îți iei bon de ordine trebuie să îți dea de gândit. Cel de pe bon nu așteaptă la aeroport, el vine în 5-7-10 minute. Este o problemă. De ce nu-l bagă în mașină direct.

Treaba este chiar malefică, dacă au făcut o chestie de genul acesta. Probabil de la războiul lui Putin, se gândesc la tot felul de bazaconii să facă rost de bani”, a apreciat Ștefănescu.

Interlopul care coordona rețeaua de taximetriști ilegali de la aeroport

Un interlop celebru prin anii 2010-2012, Mecanicul, ar fi fost coordonatorul rețelei de taximetrile ilegală din jurul Aeroportului Henry Coandă. Despre el vorbea într-un material publicat în Contributors, Sorin Ioniță.

El povestea că angajații din aeroport îi urmăreau doar pe taximetriștii autorizați, închizând ochii la ilegalitățile celor care practic luat cu japca clienții. Iar Poliția Transporturi se plângea că nu are cum să intervină deși, la subsol, pe camerele de supraveghere se vedea tot ce mișcă.

Se pare însă că influența lui ”Mecanicul” era prea mare pentru a se lua măsuri.

”Se câştigă bine din afacerea asta, între 50 şi 100 de euro la un drum, pentru câte un fraier de afacerist austriac neatent în ce maşină se suie sau en­gle­zoaice în vârstă care nu fac deosebirea între RON şi eu­ro.

La capătul cursei, când se anunţă preţul real, se face enforcement cu ares­­tarea ba­gajelor şi a lap­to­pului, în ideea că străinul care ia ţeapă e prea ocupat ca să reclame. Din încasări, se face chetă prin in­ter­mediul Mecanicului, unul dintre co­or­donatorii reţelei de băieţi un­suroşi ce ştie bine tabla împărţirii cu au­torităţile. Cam 50 de euro pe zi de cap, din ce se aude”, scria Sorin Ioniță.

Cazul studentei japoneze ucisă de un ”combinator” de taxi a alungat ”rechinii” din aeroport pentru o perioadă

Până în urmă cu aproximativ 10 ani, a merge cu taxi de la Aeroportul Otopeni în București părea o ruletă rusească. Dacă, împins de vreo urgență sau de lipsa alternativelor cedai promisiunilor vreunui taximetrist, aveai două șanse: ori ajungeai la destinație mult mai sărac decât ți-ai fi închipuit, ori, în cel mai rău caz puteai fi bătut sau chiar ucis.

Lucrurile păreau că au intrat în normal după ce, în 2012, Yurika Masuno, o studentă japoneză în vârstă de 20 de ani, a fost violată apoi ucisă în bătaie, în pădurea Otopeni, de un bărbat care o luase din aeroport cu un taxi sub promisiunea că o va duce la Craiova. Ucigașul, Vlad Nicolae a fost condamnat pe viață, după ce anchetatorii au descoperit că a mai ucis alte două femei și a comis șapte violuri.

După acest moment au început controale iar șarlatanii au fost îndepărtați o bună perioadă de timp. La un moment dat se puteau comanda taxiuri normale, la prețuri decente.

Însă, nu se știe din ce motive, pirații au început să apară din nou, mai întâi în gări și autogări, apoi în aeroport.

În anul 2020, au apărut din nou informații despre mafia taxiurilor de la aeroportul Otopeni. În plină pandemie, când probabil autoritățile au avut alte priorități, șmecherii și-au văzut de treabă.

La un moment, dat nici măcar terminalele nu mai mergeau. Anunțul care făcea publică această informație i-a revoltat pe cei care mergeau frecvent cu avionul.

”Dragi prieteni,

Conform anunțului operatorilor de taximetrie, de la data de 1 august (2020), terminalele de comandă TAXI din aeroportul Henri Coandă urmează să fie scoase din funcțiune.

Serviciile oferite pasagerilor nu vor avea însă de suferit, întrucât vor rămâne la dispoziția acestora autoturismele TAXI cu preț maximal de 2,29 lei/km, care pot fi găsite în stația din fața aerogării Sosiri. Acestea vor funcționa, conform legii și la fel ca pe marea majoritate a aeroporturilor lumii, pe principiul “primul venit, primul plecat în cursă”. (Tot în zona Sosiri, dar în alte stații, pot fi găsite și taximetre de 3,50 lei/km.)

Precizăm că atât autoturismele TAXI cât și conducătorii acestora au trecut printr-o procedură de autorizare și se află sub controlul direct al administrației aeroportului; orice neregulă/nemulțumire trebuie adusă imediat la cunoștința dispecerilor TAXI, care vor lua măsuri imediate pentru remedierea situației, inclusiv prin interzicerea definitivă a accesului în stații pentru taximetriștii incorecți”, se arată într-un anunț postat la acea vreme pe pagina de Facebook Bucharest Airports.

Oamenii s-au arătat extrem de nemulțumiți iar unii au început să povestească ce fac taximetriștii acolo.

”Jepcari cu legitimație eliberată de conducerea aeroportului!! Am luat piloți și stewardeze care se plângeau că niciodată nu găseau un taxi dar la sosiri era parcarea plină și majoritatea spuneau aceeași vrăjeală că au comandă pe aplicație când vedeau personal din aeroport...Iar doamna cu vestă și cu fluierul în gură se făcea că nu vede, i-am reproșat odată și a chemat paza aeroportului pe motiv că s-a simțit agresată!!”, scrie un utilizator de Facebook în comentariul la această postare.

Taxiuri fără comandă prealabilă, la ieșirea din aeroport

Pe site-ul aeroportului Henry Coandă este și un anunț referitor la taxiuri. Conform informării, pasagerii care nu vor să aștepte comanda pot să ia un taxi direct din stațiile de lână aerogară.

”Pasagerii care sosesc pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București au la dispoziție taxiuri autorizate, cu tarife cuprinse între 1,89 - 3,50 lei/km, fără comandă prealabilă. Acestea vor aștepta în stațiile taxi amplasate la ieșirea din terminal și vor prelua pasagerii în ordinea sosirii.

Clienții care vor dori să comande taxi de la o anume companie vor avea la dispoziție în continuare terminalele touch screen pentru comenzi taxi, indiferent de tariful practicat.

De asemenea, la parterul Terminalului Sosiri, există o stație Taxi unde sunt disponibile taxiuri autorizate de către aeroport, cu tarife cuprinse între 1,89 - 3,50 lei/km.

Accesul taxiurilor în parcările publice este interzis prin lege.

Acostarea clienților, atât de către taximetriști, cât și de către interpuși, este sancționată de legea taximetriei (Legea 38/2003). Aplicarea sancțiunilor, în perimetrul aeroportului, se face de către Poliția Transporturi”, se arată în anunțul de pe site-ul aeroportului.

Ce mijloace de transport sunt disponibile de la Aeroportul Otopeni la București

Pe lângă taxiuri, cei care vin cu avionul pe Aeroportul Otopeni și vor să ajungă în București pot merge cu autobuzele sau cu trenul.

  • Linia Expres 783 leagă Aeroportul Internațional Henri Coandă de centrul Bucureștiului.

Această linie circulă atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, când autobuzele se succed la intervale de 40 de minute.

Stațiile de autobuz sunt localizate în fața Terminalului Sosiri și în fața Terminalului Plecări.

Preţul unei călătorii metropolitane cu o durată de 90 minute este de 3 lei și se poate achiziționa de la ghișeul din fața Terminalului Sosiri.

Durata călătoriei este de cca. 20 minute.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#mafie taxiuri, #taxi aeroport Otopeni, #mijloace transport aeroport otopeni, #sorin ionita, #cotar , #infrastructura