Asa un noroc mai rar! Au gasit acul din carul cu fan, cea mai buna dovada ca neanderthalienii s-au imperecheat cu denisovanii

Vineri, 24 August 2018, ora 07:48
13471 citiri
Asa un noroc mai rar! Au gasit acul din carul cu fan, cea mai buna dovada ca neanderthalienii s-au imperecheat cu denisovanii
Foto: Arhiva Pixabay

Teoria conform careia neanderthalienii s-au imperecheat cu denisovanii nu e una noua, insa dovezi in acest sens nu prea existau. Iar oamenii de stiinta nici nu sperau sa gaseasca, dat fiind ca a trecut atata vreme de atunci, ca denisovanii nici nu au fost foarte multi la numar si ca au trait intr-un areal relativ restrans.

Insa minunea s-a intamplat, oamenii de stiinta gasind intr-o pestera folosita de denisovani ramasitele unui copil cu totul special. Mama sa apartinea speciei Neanderthal, in timp ce tatal era Denisovan, arata The Guardian.

Pestera se afla in Siberia, o zona in care traiau atunci denisovanii. O analiza ADN a unui singur os din corpul copilului a certificat prezenta cromozomilor de la femela neanderthaliana si de la masculul denisovan. E prima oara cand e identificata o astfel de fiinta, mai arata sursa.

"Daca m-ai fi intrebat inainte, as fi spus ca nu avem nicio sansa sa gasim asa ceva, e ca si cum ai cauta acul in carul cu fan", a explicat Svante Paabo, director al Institutului Max Planck din Leipzig, Germania.

Descoperirea e o dovada in plus ca hominizii de dinainte de aparitia omului nu ratau sansele sa se imperecheze chiar si cu alte specii, atunci cand aveau ocazia. "Incep sa cred ca, atunci cand se intalneau astfel de grupuri (din specii diferite - n. red.), erau destul de fericiti sa se imperecheze", a mai spus omul de stiinta.

Pana acum 40.000 de ani, regiunea numita Eurasia era casa atat pentru neaderthalieni, cat si pentru denisovani, primii locuind in vest, iar ceilalti in est. Cele doua specii s-au separat (din punct de vedere genetic) in urma cu 390.000 de ani, insa ocazional se mai intalneau.

Unul dintre locurile de intalnire era in muntii Altai, in pesterile din sudul Siberiei. Doar aici au fost gasite ramasite ale denisovanilor. Au fost descoperite insa si oase de neanderthalieni, ceea ce inseamna ca teritoriul era unul comun.

Din pacate, unele oase sunt prea fragmentate ca sa fie analizate, ele aflandu-se candva, cel mai probabil, in stomacul hienelor.

Denisovanii aveau un fizic impresionant

Revenind la osul analizat recent, s-a descoperit ca acesta apartinea unei fetite de 13 ani, care a murit in urma cu mai bine de 50.000 de ani. Aceasta a mostenit atat genele mamei ei, din specia Neanderthal, cat si pe cele ale tatalui, denisovan, dar care avusese strabuni neanderthalieni si el. O dovada in plus ca aceste doua specii se imperecheau atunci cand aveau ocazia, spun cercetatorii.

Daca pana acum se credea ca denisovanii si neanderthalienii au fost exterminati prin violenta de catre oamenii moderni, care au ajuns in Eurasia in urma cu 60.000 de ani, apar acum si altfel de scenarii.

E posibil ca pur si simplu sa fi fost absorbiti in mod cu totul pasnic, mai explica omul de stiinta.

Dovezi in acest sens sunt faptul ca unii dintre locuitorii Australiei si Asiei au gene de denisovani, mai ales in Papua Noua Guinee, in proportie de 5%, iar cei din afara Africii au in gene 2% informatie genetica transmisa de neanderthalieni.

De altfel, cam jumatate din genomul neanderthalienilor a supravietuit in genele noastre.

Cat despre felul in care aratau cele doua specii, daca despre neanderthalieni se stie ca erau niste fiinte robuste, se pare ca denisovanii erau si mai bine dezvoltati - fapt tradat de mai multi dinti analizati in ultimii ani.

"Erau mari, robusti, chiar si comparativ cu neanderthalienii. Probabil ca erau impresionanti", a mai explicat directorul institutului Max Planck.

Citeste si Cum aratau denisovanii, veri cu neanderthalienii? Analiza genomului le releva chipul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#copil neanderthal denisovan, #specii hominizi imperechere, #Adn om modern, #denisovani informatii, #specii vechi hominizi , #adn