Ziare.com

Decodificarea ADN-ului dezleaga misterul migratiei umane

de George Titus Albulescu
Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 12:06

   

Decodificarea ADN-ului dezleaga misterul migratiei umane
Oamenii de stiinta au initiat un studiu, numit Proiectul Genografic, care isi propune sa analizeze ADN-ul uman modern, pentru a urmari modul cum s-au raspandit oamenii pe tot globul.

Primele rezultate releva faptul ca Homo sapiens a plecat in calatorie din Africa spre India, prin stramtoarea Bab-el-Mandeb, acum 60.000 de ani.

Este cea mai mare calatorie din istorie, iar acum povestea ei a fost aflata, descifrand modul cum primii oameni au plecat din patria lor africana, pentru a coloniza aproape fiecare coltisor din lume, informeaza The Independent.

Toate acestea au fost descoperite cu ajutorul citirii ADN-ului descendentilor oamenilor, care au trait din cele mai vechi timpuri. O jumatate de million de oameni din intreaga lume participa la un proiect ambitios, de a reconstitui o parte din rutele de migratie, pe care le-a strabatut Homo sapiens, din Africa spre Asia, Europa, Oceania si America.

Ascunsa in genetica oamenilor din ziua de astazi, povestea codificata a modului in care stramosii nostri antici au facut aceasta calatorie inseamna multe mii de kilometri parcursi in zeci de mii de ani.

Proiectul Genografic reprezinta un studiu al vechii migratii umane, care are drept scop decodificarea indicatoarelor ascunse in interiorul ADN-ului nostru. Proiectul spera sa descopere traseele barbatilor si femeilor din perioada timpurie, care au fost impinsi de curiozitate si necesitate, pentru a explora noi teritorii si de a se stabili in diverse teritorii neobisnuite.

Paleontologia umana, studiul vestigiilor antice, sustine ca Homo sapiens este originar din Africa, probabil din Africa de Est, de acum 200.000 de ani. Insa calatoria oamenilor moderni a inceput din Africa, in urma cu aproximativ 60.000 de ani.

In ultimii ani, s-a reusit sa se decodifice genomul uman, fiind posibila comparatia inregistrarilor paleontologice cu informatiile istorice stocate in ADN-ul nostru, privind migratia umana.

Rutele migratiei

De-a lungul timpului, ADN-ul uman a acumulat o varietate uimitoare de mutatii, care ii ajuta pe oamenii de stiinta sa-si faca o imagine a modului in care barbatii si femeile din ziua de astazi sunt descendentii primilor oameni de pe planeta.

Una dintre surprizele proiectului Genografic este descoperirea unei alte rute initiale a migratiei din Africa, diferita de cea propusa anterior, adica prin Peninsula Sinai si Orientul Mijlociu.

Se pare ca traseul initial a fost o ruta sudica, prin stramtoarea Bab-el-Mandeb, spre gura de varsare a Marii Rosii, care separa Africa de Est de sudul Arabiei. Aceasta migratie a avut nevoie de barci, pentru a traversa apele de mica adancime, care ar fi existat acum 60.000 de ani.

"Ceea ce s-a confirmat a fost faptul ca primele migratii din Africa s-au produs prin stramtoarea Bab-el Mandeb spre India", a spus Spencer Wells, directorul proiectului Genografic.

Dovezi evidente din ADN au prezentat, in mod clar, faptul ca Africa a fost patria primilor oameni moderni, o confirmare independenta de paleontologie.

"Vedem mai multa variatie in populatia din Africa decat in oricare alt grup. In afara de Africa, s-a observat mai multa variatie si in India. Intrebarea este cat de multe valuri de migratie din Africa au fost si in ce perioada de timp s-au produs?", a declarat Wells.

Informatiile sunt colectate de catre cercetatorii Proiectului Genografic, care le pun cap la cap, pentru a afla traseele celei mai mari calatorii din istoria omenirii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4622 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

asa....asa.....

poate se lamureste odata pentru totdeauna migratia hunilor sau mai bine zis a ungurilor aruncati din caruta in romania.......mai bine asa....fiecare cu tara lor.........asa ca dragi huni (unguri)........duceti-va in .....ungaria mamy voastra......

 

Ungurii stiu foarte bine ca nu sunt originari de aici.

Asa ca vor refuza sa doneze sange pentru acest proiect. Iar daca vor fi totusi obligati, nu vor recunoaste rezultatele testelor.

Informatie veche

Informatia este veche.La noi in tara printre cele mai bune si mai ample articole pe aceasta tema, a aparut in Revista Stiinta si Viata Noastră – Nr. 2/2009.

 

ADN...???

Da acum o sa fim invadati de alte teorii tampite pe care
vor fi manipulate de catre mai mari lumii sa serveasca interesele lor...

Bravos, Root, o ziseshi scurt ...

Oamenii sunt mult mai vechi decat se kakaoesc Ashtia pe ei, falsificand ADNuu' ...

Trebuie sa fii complet ttampit ca sa crezi ca in fie SI 200 000 de ani din Negri sa apara Albi ... :)):)):))

Se neglizeaza interesat (!!???) Marturiile despre Istoria Straveche si Adevarata a Pamantului si Pamantenilor ...

De CE ?

Totzi sunt Oameni si trebuie respectatzi si instruitzi, da' a manipula

Shtiintza la Ordine Auto_Decretate Deshtepte,
nu va duce decat la Razboi Rasial Generalizat ...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor