Inca o dovada ca avem sange de neanderthalieni

Vineri, 29 Martie 2013, ora 13:55
6706 citiri
Inca o dovada ca avem sange de neanderthalieni

O ramasita din scheletul unui hibrid intre homo sapiens si omul de Neanderthal a fost gasita si analizata in Italia, o dovada in plus ca in trecutul nostru si chiar in ADN-ul nostru si-a facut loc si omul de Neanderthal.

Homo neanderthalensis a coexistat cu homo sapiens, omul modern, timp de mii de ani, in anumite parti ale Europei, disparand acum 30.000 de ani.

Insa iesirea sa din scena a lasat urme, analizele genetice indicand ca orice om modern din Europa sau Asia are intre 1 - 4% din ADN de la omul de Neanderthal. Pana acum, desi banuieli in acest sens au existat, dovezile nu au fost clare legat de existenta hibrizilor acestor doua specii.

Recentul raport, publicat in jurnalul Plos One, se concentreaza pe concluziile reiesite din analizarea unui fragment dintr-un schelet, recuperat in 1957 din Riparo Mezzena, o zona stancoasa din muntii Lessini, in nordul Italiei. Se crede ca aceasta fosila are circa 40.000 de ani.

Nascut de o femela Homo neanderthalensis

Cercetatorii au analizat ADN-ul mitocondrial, transmis intact de la mama la copil, reiesind ca apartine unuia dintre ultimii neanderthalieni. Totusi, o analiza si mai atenta a maxilarului, despre aceasta ramasita fiind vorba, a aratat ca, din punct de vedere al formei, este undeva intre omul modern si Homo neanderthalensis, o dovada in plus ca cele doua specii au interactionat chiar foarte intim.

Diferenta de baza dintre cele doua specii este lipsa si, respectiv, existenta barbiei, la omul modern. In cazul de fata deja se poate vorbi de asa ceva, chiar daca nu este la fel de dezvoltata ca in cazul lui Homo sapiens, dupa cum a explicat unul dintre autorii studiului, Silvana Condemi, antropolog la Universitatea Ai-Marseille, pentru Discovery.

Desi este nevoie de mai multe cercetari pentru argumentarea concluziei, pe baza analizei ADN-ului mitocondrial si a analizei morfologice, oamenii de stiinta cred ca fosila provine de la un individ hibrid intre cele doua specii, nascut de o femela de tipul Homo neanderthalensis, in urma imperecherii, cel mai probabil fortata, cu homo sapiens.

Astfel, nu se mai poate vorbi de disparitia completa a omului de Neanderthal, ci de o continuitate a sa, se mentioneaza in raportul citat de Medical Daily.

Imperechere fortata sau ADN al unui stramos comun?

Conform dovezilor arheologice, omul modern s-a mutat in zona Riparo Mezzena, din nordul Italiei, in urma cu 41.000 de ani. In acel moment, zona era populata de neanderthalieni. In urmatoarea perioada a avut loc o lupta crunta pentru teritoriu. Exista posibilitatea ca hibrizii dintre cele doua specii sa fi aparut in urma violarii femelelor din specia Homo neanderthalensis.

Exista dovezi in sprijinul faptului ca neanderthalienii au coexistat o vreme cu Homo sapiens, dupa venirea acestuia in zona, asa ca ADN-ul acestuia s-a infiltrat treptat.

Exista, bineinteles, si oameni de stiinta care nu agreaza aceasta teorie, bazandu-se pe dovezile venite din Spania, unde neanderthalienii au disparut cu mii de ani inainte ca omul modern sa fi sosit in zona. Acestia sunt de parere ca orice parte comuna din ADN-ul acestora este urmare a faptului ca a existat un stramos comun pentru cele doua specii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#hibrizi Neanderthal homo sapiens, #imperechere om modern neanderthal, #Homo neanderthalensis imperechere homo sapiens, #ADN neanderthal om modern, #neanderthal stramos om modern , #adn