Inima lui Chopin ascunde adevarul despre moartea sa

Luni, 23 Iunie 2008, ora 13:31
7311 citiri
Inima lui Chopin ascunde adevarul despre moartea sa

Inima marelui compozitor Frederic Chopin, pastrata in coniac de mai bine de 160 de ani si pusa la adapost intr-unul din stalpii unei biserici din Varsovia, ar putea dezvalui secretele mortii sale premature.

Pana in prezent, se credea ca Chopin, nascut in 1810 in apropiere de Varsovia, a murit din cauza tuberculozei, la Paris, in 1849, informeaza AFP.

Insa cunoscuti oameni de stiinta polonezi cred, in prezent, ca el a murit din cauza unei mucoviscidoze (fibroza chistica), o maladie genetica ce afecteaza grav plamanii.

Ei ar vrea sa probeze acest lucru cu ajutorul unei analize a ADN-ului din inima compozitorului.

Profesorul Wojciech Cichy, unul dintre specialistii polonezi in mucoviscidoza, considera ca toate bolile de care a suferit Frederic Chopin pe parcursul vietii arata ca era purtatorul acestei maladii, care provoaca o acumulare de mucus in plamani.

"Inca de mic copil era firav, predispus la infectii ale plamanilor, la tuse", a declarat Cichy. Un alt simptom al bolii este faptul ca, desi adult, Chopin era in continuare foarte slab si a murit inainte de a atinge varsta de 40 de ani, ca majoritatea suferinzilor de aceasta boala.

Totodata, profesorul a subliniat faptul ca Chopin nu a avut copii, in ciuda relatiei pasionale cu scriitoarea George Sand, ceea ce ar putea duce cu gandul la o posibila sterilitate, un alt semn al mucoviscidozei.

"Daca vom putea demonstra ca Chopin a suferit de mucoviscidoza, acest lucru ar fi de mare ajutor pentru bolnavi, in special pentru copii, care vor sti ca pot indeplini ceva mare, ca si el", a mai explicat Cichy.

Medicii polonezi au depus o cerere oficiala adresata ministrului polonez al Culturii, pentru a verifica daca se poate gasi, printr-un test ADN, mutatia genei CFTR, responsabila de mucoviscidoza.

Iwona Radziszewska, purtator de cuvant al Ministerului Culturii, s-a aratat prudenta fata de aceasta posibilitate, declarand ca o decizie in acest sens va fi luata dupa analizarea mai multor studii aflate in derulare.

In Polonia, Chopin este mai mult decat un compozitor celebru, el fiind un erou national, simbol al luptei pentru libertatea tarii.

Inima lui Chopin este pastrata intr-o urna de cristal "zidita" intr-unul din stalpii Bisericii Sfintei Cruci, edificiu baroc din capitala Poloniei.

La moartea sa, conform dorintei compozitorului, inima sa a fost scoasa din trup si adusa la Varsovia de sora sa Ludwika, in timp ce corpul a fost inhumat la cimitirul Pere Lachaise din Paris.

Emigrat in Franta, tara natala a tatalui sau, dupa insurectia de la Varsovia (1830-1831) impotriva ocupantilor rusi, Frederic Chopin nu s-a mai intors niciodata in Polonia.

Inima compozitorului a supravietuit distrugerii masive a Varsoviei de catre nazisti, gratie interventiei generalului SS de origine poloneza Erich von dem Bach.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Frederic Chopin, #moarte, #inima, #Varsovia, #test, #ADN , #adn