Promiscuitatea, secretul unui sistem imunitar puternic?

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 15:41
4946 citiri
Promiscuitatea, secretul unui sistem imunitar puternic?
foto: LiveScience

Studii recente au dovedit ca promiscuitatea stimuleaza sistemul imunitar, prin acest termen intelegandu-se parteneri multipli, in cazul ambelor sexe. Experimentul care a ajuns la aceasta concluzie a fost realizat pe soareci.

Au fost studiate doua specii de rozatoare, una care adopta o atitudine monogama si alta care accepta parteneri multipli, scrie LiveScience.

Comparativ cu specia monogama, specia promiscua a dezvoltat o imunitate mult mai "robusta" in ceea ce priveste bateriile, imunitatea celor care traiesc in promiscuitate fiind mai ridicata decat a soarecilor monogami.

Analiza a fost realizata de cercetatorii de la Universitatea Berkeley, din California, fiind studiate, din punct de vedere al imunitatii, doua specii de soareci, prima fiind Peromyscus californicus, ai carei reprezentanti au acelasi partener toata viata, si Peromyscus maniculatus, unde indivizii sunt caracterizati printo-o maxima promiscuitate sexuala.

Cercetatorii au descoperit ca soarecii de sex feminin care apartineau grupului monogam erau mai predispusi la infectii bacteriene, comparativ cu femelele grupului care adoptau o "viata libertina". Dupa compararea genotipurilor celor doua specii, cercetatorii au confirmat ca soarecii care au avut o multime de parteneri sexuali au o componenta mai mare in ADN asociata cu sistemul imunitar, astfel ca imunitatea acestora a crescut de la generatie la generatie.

Explicatia este ca soarecii care traiesc in promiscuitate sunt expusi la mult mai multe bacterii, astfel ca au nevoie de un sistem imunitar mult mai robust pentru a face fata atacului. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca sistemul imunitar este influentat de comportamentul social si poate determina modificari evolutive la nivelul structurii ADN la o specie.

Concluzia este importanta si face parte dintr-un studiu mai amplu care urmareste stabilirea unor legaturi intre structura ADN-ului uman si comportamentul sexual al omului in decursul evolutiei sale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#viata sexuala sistem imunitar, #imunitate ADN promiscuitate, #promiscuitate sistem imunitar ADN , #adn