Structura ADN nu exclude viata in Univers. Dar nici n-o confirma

Joi, 14 Iunie 2012, ora 08:14
3078 citiri
Structura ADN nu exclude viata in Univers. Dar nici n-o confirma

Nici un fapt palpabil n-a dovedit inca existenta vietii pe alte planete, dar argumente din ce in ce mai credibile tind s-o confirme.

Studiind acest aspect, profesorul Ralph Pudritz de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, a emis recent o ipoteza, conform careia sustine nu numai ca exista viata pe alte planete, dar ca toate formele de viata existente in univers ar trebui sa aiba aceleasi radacini, potrivit Phenomenica.

Conform cercetatorilor de la universitatea citata, exista un singur "design universal", care a constituit baza oricarui ADN, iar de aici au evoluat succesiv fazele vietii.

Acest ADN de baza, ca element primordial, este extraordinar de simplu si rezistent, fiind gata sa suporte temperaturi si presiune oricat de scazute, fara a se altera sau a se distrge.

Dupa o stare latenta, care poate dura perioade istorice sau geologice, elementul primordial poate intalni in cale un mediu mai ospitalier, iar atunci va incepe evolutia.

Natura este constituita din 20 de elemente chimice standard, aflate la baza acelui ADN, de la care a evoluat viata. Cercetatorii au reusit sa sintetizeze 10 dintre aceste elemente, suficiente ca sa formeze o parte din familia respectivelor ADN.

Daca este asa, inseamna ca ele au existat inainte de a aparea formele primare de viata, cu multe milioane de ani in urma. Cercetarile minutioase au confirmat ca cele 10 elemente se gasesc in meteoriti, cazuti din spatiu pe Terra.

Profesorul Ralph Pudritz trage concluzia evidenta ca elementele care stau la baza ADN au rezistat in timp, fara sa fie perturbate de conditiile ambietale deosebit de vitrege, in care au zacut, fara sa se altereze. Deci asa cum, candva in trecut, in ele a aparut viata, mediul inospitalier care le-a gazduit n-ar avea nici un motiv sa nu repete aceeasi experienta.

Pudritz opineaza ca, de vreme ce structura codului universal primar, cel putin teoretic, poate evolua oriunde in univers, daca intalneste un ambient suportabil, atunci nimic nu l-ar opri sa-si creeze mediul biologic.

Deocamdata cercetarile nu depasesc aceasta faza, dar ele demonstreaza pe de o parte ca sursa de la care a pornit primul ADN este constituita din aceleasi 20 de elemente primare, iar pe de alta parte ca structura deosebit de rezistenta a acesteia este capabila sa suporte conditii oricat de ingrate, pana gaseste conditii sa evolueze.

Structura vitrega din spatiul cosmic nu este un motiv ca germenii ADN sa nu existe peste tot, iar varietatea mediilor aflate in miliardele de copuri ceresti nu exclude formarea vietii pe oricate din ele.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#ADN viata extraterestra, #ADN extraterestri, #ADN viata alte planete , #adn