Suntem in plina extinctie in masa: Proiectul menit sa conserve speciile pe cale de disparitie

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 16:34
3756 citiri
Suntem in plina extinctie in masa: Proiectul menit sa conserve speciile pe cale de disparitie

Cercetatorii britanici au lansat, cu ani in urma, un proiect numit "Frozen Ark", menit sa stranga si sa conserve ADN-ul speciilor ce pot disparea in orice moment, din moment ce Pamantul trece prin cea de-a sasea extinctie in masa. "Stocul" de ADN se mareste, in ciuda criticilor care spun ca "ne jucam de-a Dumnezeu".

"Multe dintre aceste specii vor disparea inainte ca noi sa stim ca exista", a declarat John Armour, profesor de genetica umana la Universitatea Nottingham, cea care a lansat proiectul.

Pana acum, prin "Frozen Ark" s-au stocat 48.000 de mostre din 5.500 de specii, relateaza Phys.org.

La Universitatea din Nottingham, unde se afla o parte dintre mostre, unele sunt pastrate la temperatura camerei, in timp ce altele in congelator, la temperatura de -80 de grade Celsius, asa cum se intampla cu o bucata de tesut dintr-un tigru siberian sau cu una de leopard Amur.

Oamenii de stiinta spun ca suntem deja martori la disparitia multor specii. Tot ei apreciaza ca pana in 2050 ar putea disparea coralii, de exemplu. Ultima extinctie in masa a avut loc in urma cu 65 de milioane de ani, cand au disparut dinozaurii.

Circa 41% dintre amfibieni si 26% dintre speciile de mamifere sunt amenintate cu disparitia, arata Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii.

Romania pierde o mare comoara: Ce specii cunoscute de pasari dispar din tara noastra

O parte dintre specii sunt stocate si in scopuri medicale. Cum "suntem in epoca in care antibioticele curand nu vor mai avea efect", dupa cum afirma cercetatorii, curand am putea avea nevoie de pielea amfibienilor, care este acoperita cu molecule ce ucid bacteriile. Cercetarile ar putea duce la obtinerea unor medicamente eficiente pornind de la aceste molecule. Deocamdata, insa, tehnica nu permite acest acest lucru, dar peste ani lucrurile s-ar putea schimba.

Unii cercetatori spun insa ca proiectul este sortit esecului, ca este practic imposibil ca speciile sa fie conservate. Cei implicati in proiect spun insa ca Frozen Ark este "un plan de rezerva", "o asigurare" pentru generatiile care vin, lor apartinandu-le decizia de a folosi sau nu mostrele. "Daca nu le pastrezi, atunci nu vor avea de facut nicio alegere", explica unul dintre oamenii de stiinta implicati in proiect.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...