Ziare.com

A fost descoperit un sfinx cu cap de berbec, proiect abandonat de bunicul lui Tutankamon (Foto)

Joi, 28 Februarie 2019, ora 10:23

   

A fost descoperit un sfinx cu cap de berbec, proiect abandonat de bunicul lui Tutankamon (Foto)
Un sfinx cu capul de berbec, cioplit in gresie in urma cu peste 3.000 de ani, a fost descoperit recent in Egipt, pe situl arheologic al unei vechi cariere de piatra de la Gebel el-Silsila, in apropiere de Aswan.

Sfinxul, inalt de 3,5 metri, a fost descoperit intr-un put adanc in care au fost aruncate resturi rezultate in urma exploatarii pietrei in epoca romana, informeaza Live Scince.

In jurul sfinxului arheologii au descoperit sute de fragmente de piatra, majoritatea lor continand hieroglife, precum si o coroana in forma unei cobre pregatita de atac, sculptata in piatra, care urma sa i se puna pe cap berbecului.Prezenta acestei statui in locatia fostei cariere de piatra este o enigma, insa egiptologii sunt de parere ca ar fi putut fi vorba de un monument care a fost comandat de un faraon si apoi a fost abandonat, conform Mariei Nilsson, arheolog la Lund University din Suedia si directoarea sitului arheologic de la Gebel el-Silsila.

Dovezile sugereaza ca acest sfinx a fost sculptat probabil spre sfarsitul domniei faraonului Amenhotep al III-lea (bunicul lui Tutankamon si cel de-al 9-lea faraon din Dinastia a 18-a) . Atunci cand Amenhotep a murit, sculptura comandata de el a fost abandonata.Situl arheologic Gebel el-Silsila se afla pe malul Nilului. O fosta cariera de piatra, in acest sit au fost descoperite si locuintele in care se adaposteau lucratorii din cariera impreuna cu familiile lor.

De asemenea, Nilsson si colegul ei, John Ward, au descoperit si o necropola pentru barbati, femei si copii in apropierea carierei, dar si statuete reprezentandu-i pe oficialii egipteni precum si un mormant intact, care a scapat atentiei cautatorilor de comori si in care, de-a lungul timpului s-a infiltrat apa Nilului dizolvand corpurile inhumate acolo.Sfinxul nou descoperit poarta denumirea de criosfinx (sfinx cu trup de leu si cap de berbec) . Denumirea completa pentru celebrul sfinx cu cap uman, una dintre emblemele Egiptului Antic, este "androsfinx", aminteste Live Scince.

Partea superioara, sparta, a capului acestui criosfinx se afla la suprafata gramezii de pietre si nisip in care restul sculpturii a fost ingropata inca din Antichitate, conform lui Ward. Incepand de anul trecut, arheologii au excavat tone de pietre si nisip dezvaluind intreaga statuie.

La baza statuii arheologii au descoperit cobra sculptata si sparta in mai multe bucati, cunoscuta drept "uraeus" si care este un simbol al regalitatii egiptene.

Ei au mai descoperit si un sfinx mai mic, probabil sculptat de un ucenic ca exercitiu prin care sa-si perfectioneze mestesugul. In jurul statuii, conform lui Ward, au fost gasite fragmente de fier rezultate din ciobirea daltilor cu care artizani de acum 3.370 de ani au sculptat acest sfinx.

In apropierea sfinxului arheologii au mai descoperit sute de fragmente dintr-un "naos" (altar) prabusit dedicat lui Amenhotep al III-lea.

Acest faraon, fiul lui Tutmes al IV-lea, a condus Egiptul intre 1390 i.Hr. si 1350 i.Hr. (date aproximative), in perioada Noului Regat (Imperiul egiptean 1550-1070 i.Hr.).

Un fragment mare de piatra, inscriptionat cu hieroglife in ocru rosu si care dateaza de la deschiderea carierei de piatra, a fost de asemenea descoperit in sit, iar egiptologii lucreaza la descifrarea inscrisului, conform lui Ward.

Criosfinxul masiv a fost taiat dintr-un bloc de gresie ce cantarea 10 tone, conform lui Ward si arata ca o varianta neterminata a sfincsilor descoperiti la Templul Khonsu din Karnak, un sit arheologi aflat nu foarte departe de Luxor.

Aceasta descoperire a fost documentata si de o echipa National Geographic si apare in episodul 5 al seriei de documentare "The Lost Treasures of Egypt" (Comorile pierdute ale Egiptului)
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre sfinx cap berbec Egipt
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5054 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor