Ziare.com

Biblia este contestata de arheologi. Argumentul? Domesticirea camilelor

de George Titus Albulescu
Marti, 04 Februarie 2014, ora 21:32

   

Biblia este contestata de arheologi. Argumentul? Domesticirea camilelor
O descoperire a arheologilor de la Universitatea din Tel Aviv, Israel i-a determinat pe acestia sa conteste Biblia, ca un document istoric.

Oamenii de stiinta, care au facut cercetari in Valea Aravah din sudul Levantului, au descoperit ca mamifere precum camilele au fost domesticite in jurul anului 900 i.Hr., cu secole dupa relatarile din Biblie care faceau referire la acestea.

Arheologii sustin ca acest lucru indica faptul ca textul Bibliei a fost compilat dupa mult timp de la evenimentele descrise in Evanghelie, potrivit Daily Mail.

Camilele sunt mentionate in scrierile biblice care vorbesc despre Avraam, Iosif si Iacov, precum si despre alte personaje celebre.

Arheologii dr. Erez Ben-Yosef si dr. Lidar Sapir-Hen de la Departamentul de Arheologie al Univeristatii din Tel Aviv au folosit datarea cu carbon pentru a indica momentul in care camilele domesticite au ajuns in sudul Levantului.

Astfel, ei au descoperit ca aceste camile au venit in secolul al IX-lea i.Hr. si nu in secolul al XII-lea i.Hr., cum se credea anterior.

Asadar camilele nu au fost domesticite in Israel decat la cateva secole dupa Era Patriarhilor, atunci cand se spune ca au trait Avraam, Iacov si Issac, intre anii 2.000 si 1.500 i.Hr.

Constatarile aparute intr-o revista din Tel Aviv atrag atentia asupra dezacordurilor dintre textele biblice si istoria verificata prin descoperiri arheologice.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6458 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nimic nou sub soare...

Biblia, asa cum o cunoastem noi azi, nu este decat o colectie de texte din evanghelii, bine filtrate si aprobate de catre Vatican si apoi dupa Marea Schisma, reinterpretate si aprobate de ramura ortodoxa.

Adevarul este in ochii celui care il priveste, deci...

 

Facatura si aproximarea cu venitul camilelor in secolul.....

Este de tot rasul fraza "Astfel, ei au descoperit ca aceste camile au venit in secolul al IX-lea i.Hr. si nu in secolul al XII-lea i.Hr., cum se credea anterior".Metoda datarii cu carbon (folosita in acest caz,fiind mai multe metode )poate da doar aproximari mai ales daca se face o contaminare naturala sau artificiala a materialului de studiat,lucru ignorat de multe ori.De altfel un studiu pe aceasta tema arata cu claritate; Contaminarea poate fi naturală (infiltrare de materiale noi in sedimente vechi) sau artificială (neatenția arheologilor sau a fizicienilor). Materialele inflitrate pot fi eliminate prin diverse metode, cum ar fi tratarea cu acid pentru a dizolva carbonați mai vechi și cu soluții alcaline pentru a elimina acizi organici. Totuși, dacă sursa de contaminare are aceeași compoziție ca și eșantionul, separarea se poate dovedi imposibilă. Această problemă rămane incă și pentru a o diminua se compară (unde este posibil) cat mai multe eșantioane din situri diferite".O aproximare de 2-300 de ani nu face decat sa arate subrezenia acestor cercetari,cercetari care ele insele isi stabilesc limitele respectiv sec IX si XII.Astfel, ei au descoperit ca aceste camile au venit in secolul al IX-lea i.Hr. si nu in secolul al XII-lea i.Hr., cum se credea anterior.Se cunosc cazuri de estimare gresita la aceasta metoda de datare si de 4000 de ani-e drept la o perioada de timp mai mare,dar oricum cu mult fata de perioada de raportare.O estimare in acest caz de circa trei secole la perioada de timp la care se raporteaza acest studiu,se inscrie intr-o marja de eroare,care nu permite asemenea afirmatii de genul;"Biblia este contestata de arheologi. Argumentul? Domesticirea camilelor",care reprezinta doar o simpla facatura.

 

Nimic

Au gasit "niste" camile din sec nu stiu care... De ce nu pot exista camile domestice si inaintede ce au gasit ei??
Cat despre text ... s-au gasit fragmente din anii dinainte de 100 AC. Corespundeau exact cu ce e acum. Si oricum, primele variante cunoscute sunt dinainte sa existe "Vaticanul". Biblia se pare ca a fost cam asa cum o stim dinainte de a exista o biserica structurata asa cum o stim.

 

stimabililor

una la mana e ca se vorbeste in textul de mai sus de vechiul testament deci nu are treaba Vaticanul... cat despre camile, omuletii au prins un grant si trebuiau musai sa justifice banutii... despre daily mail, numai de bine cu singura conditie sa nu vorbeasca de stiinta...shalom cu soia

Asadar camilele nu au fost domesticite in Israel

Sa fim seriosi asta este o negare a holocaustului.Nu numai camilele dar toate vietuitoarele pamantului au fost domesticite in Israel,ca dupa ce au plecat de acolo in alte zari au venit la starea initiala este o alta discutie.

@George Textus Albulexus

Evanghelia nu are treaba cu scrierile vetero-testamentare. Evanghelia se refera la faltele lui Iisus si ale apostolilor acestuia.

Biblia

Este scrisa de om . Omul fiind cum spune chiar ea un pacatos chiar de cand se naste . Atunci de ce ascultam de ceva facut de om , ca doar nu Dumnezeu a scirs Biblia . Daca in Biblie scrie clar ca omul a fost pacatos chiar de la nastere atunci de ce si’a permis sa scrie Biblia. Dar cea mai importanta dintre intrebari , de unde *** stia omu ce a facut Issac sau Abel si Cain ? De unde *** stim noi ce au facut Adam si Eva ? Doar erau singurii oameni dupa pamant nu? Chestiilor astora nu’ti vor raspunde nici un preot !

George Titus Albulescu

cauta-ti altceva de facut , cu scrisul
n-ai talent , dar ca nu gandesti...
nici la asta n-ai talent.
Cum pupaza mah-tii te inspiri din Daily Mail?
Nu stii ca astia inventeaza stiri?
Si tu devii raspandac.
Bashti la carte.

 

Pentru drillssnow, alias burghiu inghetat

Comentariul tau nu are nimic de-a face cu articolul, lasa autorul si vezi care este problema cu Biblia. Dar, probabil ca nu poti gandi asa inghetat cum esti! Potrivit Enciclopediei britanice, Biblia ebraica, in forma actuala a fost scrisa in secolul al II-lea d.Hr. Dar, bineinteles, ca Biblia a capatat diverse versiuni, in urma nenumaratelor traduceri si adaptari care au avut loc de-a lungul timpului. Este foarte clar pentru experti ca textul biblic nu respecta, de multe ori, adevarul istoric.
Daily Mail nu a facut altceva decat sa informeze despre descoperirea arheologilor israelieni, iar autorul a adus la cunostinta publicului din Romania.

poate nu stii ca in descoperirile israelienilor

nici ei nu mai cred dupa valurile
de descoperiri false , artefacte fabricate
vandute cu preturi exorbitante.
Un celebru descoperitor imbogatit din
practica asta , a fost ascuns bine de tot
pentru ca le-au compromis de asemenea maniera
toate descoperirile , de nici ei nu mai stiau
care este reala si care nu.
Si asta da , are legatura cu Daily Mail
care nu citeaza niciodata surse sau citeaza
surse false , dupa cum au descoperit cei de
la gandul.info cu ocazia migratiei in Anglia.

Asa ca...

"textul biblic

...nu respecta, de multe ori, adevarul istoric".
Sunteți sigur de afirmația asta? Ați citit Biblia integral? Ați studiat-o?

Inca si-au gasit cine sa analizeze adevarul Bibilia, evrei?!

....mda! Si ce au analizat, balega de la camile?
Iar daca vorbim de ''intaietatea´´ Vaticanului, reformatii nu se rumpeau de Papa daca pastra valorile initiale ale Cretinismului!!! Au plecat datorita ''inventilor´´ Vaticanului...., Ortodoxia pastreaza in Sine valorile originale ale Crestinismului. Eu personal intotdeauna cat am fost inafara tarii am comparat dorinta romanului de a nu renunta la religia ortodoxa pentru avantajele materiale ale Occidentului, cu acea istorioara din Vechiul Testament unde unul nu isi vinde dreptul de intai nascut pentru un blid de linte, o fi ''blidul de linte´´ a Occidentului gustos, dar tot cei din rasarit pastram traditiile... Ma intreb oare de ce daca modelul Vaticanului e perfect, preotii catolicii vor sa se casatoreasca ca si cei ortodocsi???

 

Biblia...

Biblia este inspirată de Dumnezeu iar Moise a inceput scrierea ei in anul 1513 BC!
"Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu“, a explicat apostolul Pavel (2 Timotei 3:16). Cuvantul grecesc tradus prin ‘inspirat de Dumnezeu’ inseamnă literalmente "suflat de Dumnezeu“. Adică Dumnezeu a folosit o fortă invizibilă pentru a le indruma gandirea scriitorilor umani, transmitand astfel mesajul său. In cazul Celor zece porunci insă, Iehova insusi a scris cuvintele pe table de piatră (Exodul 31:18). Alteori, Dumnezeu le-a dictat mesajul slujitorilor săi. Iată ce se spune in Exodul 34:27: "Iehova i-a mai zis lui Moise: «Scrie-ti aceste cuvinte. . .»“.
In alte situatii, Dumnezeu le-a dat oamenilor viziuni cu privire la ceea ce el dorea să fie consemnat. Iată ce a zis Ezechiel: "Am inceput să am viziuni de la Dumnezeu“ (Ezechiel 1:1). In mod asemănător, "Daniel a văzut un vis si niste viziuni cand era culcat in patul său. Atunci a asternut in scris visul“ (Daniel 7:1). Ultima carte a Bibliei, Revelatia, a fost transmisă apostolului Ioan tot prin viziuni. Ioan a scris: "Prin inspiratie am ajuns in ziua Domnului si am auzit in spatele meu un glas puternic, ca de trompetă, zicand: «Scrie intr-un sul ce vezi»“. — Revelatia 1:10, 11.
Desi au fost scrise sub inspiratie divină, cărtile biblice poartă amprenta celor ce le-au asternut in scris. Scriitorii au depus chiar eforturi pentru a consemna mesajul lui Dumnezeu. De pildă, cel ce a scris cartea biblică Eclesiastul a declarat că "s-a străduit să găsească cuvinte plăcute si să scrie intocmai cuvintele adevărului“ (Eclesiastul 12:10). Pentru a-si compila scrierile istorice, Ezra a consultat cel putin 14 lucrări de referintă, cum ar fi "relatarea faptelor din zilele regelui David“ si "Cartea Regilor lui Iuda si ai lui Israel“ (1 Cronici 27:24; 2 Cronici 16:11). Luca, scriitorul unei evanghelii, ‘a cercetat cu atentie toate lucrurile de la inceputuri ca să le scrie in ordine’. — Luca 1:3.

 

Biblia 2

Produsul final
Nu este uimitor că, de-a lungul unei perioade de 1.600 de ani, aproximativ 40 de bărbati din diverse zone, au realizat o carte absolut armonioasă, o carte ce are o temă extraordinară? Acest lucru ar fi fost imposibil dacă scriitorii ei n-ar fi fost indrumati de un singur Autor.
Dar chiar era necesar ca Iehova să folosească oameni pentru a asterne in scris Cuvantul său? Nu! Insă in acest fel el si-a arătat intelepciunea. De fapt, un motiv pentru care Biblia este atat de apreciată in toată lumea este tocmai faptul că scriitorii ei exprimă cu sinceritate tot felul de sentimente omenesti. De exemplu, regele David a dat glas sentimentelor de vinovătie ale păcătosului ce se căieste si il imploră pe Dumnezeu să-i arate indurare. — Psalmul 51:2–4, 13, 17, antet.
Desi Iehova s-a folosit de scriitori umani, putem avea aceeasi incredere in scrierile lor asemenea primilor crestini, care au acceptat Sfintele Scripturi "nu ca pe cuvantul oamenilor, ci, asa cum este intr-adevăr, ca pe cuvantul lui Dumnezeu“. — 1 Tesaloniceni 2:13.
V-AŢI INTREBAT VREODATĂ?
▪ Cine este Autorul intregii Scripturi? — 2 Timotei 3:16.
▪ Ce metode a folosit Iehova Dumnezeu pentru a-si transmite gandurile? — Exodul 31:18; 34:27; Ezechiel 1:1; Daniel 7:1.
▪ Cum se reflectă personalitatea si preocupările celor ce au scris sub inspiratie divină in scrierile lor? — Matei 27:3; Luca 4:38.
Slava cinste si putere sa-i fie adusa singurului Dumnezeu vesnic Si Atotputernic Iehova!
Slava cinste si putrere sa-i fie aduse singurului Mijlocitor dintre om si Dumnezeu , singura cale catre eternitate : Fiul lui Dumnezeu : IIsus Hristos ! Amin !
Respectele mele !

 

nu stiu citeodata ramai siderat de ce pot....

.....debita niste 'creiere'.In valea respectiva nu a mai poposit nimeni dupa Avram,Iosf si Iacob???!!!!A fost inchisa???!!!Eu zic ca astea au incurcat camilele.....???!!!>>....

 

Mai degraba datarea e gresita, decat Biblia!

Adica cum, Avram, Iosif si Iacov au "calarit" niste dragoni? Au anticipat ce vor domestici oamenii abia dupa cateva sute de ani, dar ei le foloseau deja? Mai sapati, fratilor, mai sapati, sigur dati si de niste schelete mai vechi.
In alta ordine de idei, Biblia nu e carte de istorie, descrie doar relatia intre om si Dumnezeu de la Facere la Inviere, Inaltare si Pogorarea Duhului Sfant, pe abscisa timpului, care nu curge decat inainte (deocamdata!) nu si inapoi.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor