""
Ziare.com

Capitala unui regat mayas disparut, gasita din intamplare pe pamantul unei ferme

Marti, 17 Martie 2020, ora 07:29

   

Capitala unui regat mayas disparut, gasita din intamplare pe pamantul unei ferme
Capitala unul regat stravechi mayas a fost descoperita din intamplare pe terenul unei ferme de vite, in Mexic, sud-estul tarii.

Este vorba despre capitala regatului Sak Tz'I' (Cainele alb), gasita unde azi e orasul Chiapas, arata IFL Science.

Arheologii cautau de mai bine de 20 de ani dovezi ale orasului pierdut, vechi de 3.000 de ani. Stiau despre existenta sa din inscriptii stravechi, dar nu putea fi gasit.

Din intamplare, un student a stat de vorba cu un vanzator stradal din zona, iar acesta i-a spus ca prietenul lui, care detine o ferma, a gasit o inscriptie veche, de mari dimensiuni, despre care crede ca e mayasa.

Inscriptiile de pe tabla de 0,6 pe 1,2 metri vorbeau despre cateva zeitati, conducatori, impletind mitul cu realitatea. Se poate vedea o figura regala dansand, imbracata precum zeul ploii, Yopaat, care are intr-o mana un ciocan, iar in cealalta o arma a acelei perioade.

A fost nevoie de cinci ani de negocieri pentru a se obtine permisiunea de a se face sapaturi pe terenul fermierului, iar in iunie 2018 o echipa internationala de oameni de stiinta din Mexic, SUA si Canada a inceput sa cearna zona.Sak Tz'I' a fost intemeiat in anul 750 i.e.n. si a fost ocupat timp de un mileniu. Nu a fost un regat foarte puternic, fiind chiar modest comparativ cu Chichen Itza sau Palenque, aflat in apropiere. In prezent se afla la granita dintre Mexic si Guatemala.

Sapaturile au scos aici la iveala mai multe monumente mayase, ramasite ale unor piramide, un palat si nu numai. In total, sunt 120 de structuri si 56 de monumente. Se crede insa ca obiecte din zona au fost gasite de-a lungul timpului si se afla in colectii private.

Impresionante sunt insa o piramida de 13,7 metri inaltime si mai multe structuri folosite de elitele religioase si cele politice.

Oamenii de stiinta urmeaza sa se intoarca in zona, pentru un studiu mai amanuntit si pentru a consolida structurile deteriorate, se arata intr-un raport publicat de Journal of Field Archaeology.

Citeste si: Nucleu al civilizatiei mayase, descoperit in jungla din Guatemala. Erau mult mai avansati decat se crede (Video)

A.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6318 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

problemilii de azi ale kkopiatoarei nekkalifikkate ankkutza....

....lu' petrakke platita de siursa kkompunkkt Zaire sa induca lumea in eroare:
===========
"Capitala unul regat stravechi mayas a fost descoperita din intamplare pe terenul unei ferme de vite, in Mexic, sud-estul tarii.
Este vorba despre capitala regatului Sak Tz'I' (Cainele alb), gasita unde azi e orasul Chiapas, arata IFL Science...."
ankutza lu' petrake, kkopiatoare nekkalifikkata platita de siursa: kkompunkkt Zaire
=====================
======================
"...The long-lost capital of an ancient Maya kingdom has been discovered in the backyard of a cattle rancher in southeastern Mexico. Now dubbed Lacanja Tzeltal, named for the nearby modern community, the ancient city is thought to be the capital of the Sak Tz’I’ – “white dog" – kingdom, located in Chiapas, Mexico...."
https://www.iflscience.com/editors-blog/ancient-maya-kingdom-discovered-in-backyard-of-a-mexican-cattle-rancher/
==================
1."orasul Chiapas" de azi NU este un oras cum sustine numita kkopiatoare nekkalifikkata ankkutza lu' petrakke de la kkompunkkt Zaire !!!! "orasul Chiapas este de fapt UN STAT component al Estados Unidos Mexicanos (Statele Unite Mexicane) - stat care este un stat federal similar cu Statele Unite ale Americii !!!!!!!!!!!
2. afirmatia numitei kkopiatoare nekkalifikkate ankkutza lu' petrakke platita de numita siursa: kkompunkkt ziare cum ca
"...gasita unde azi e orasul Chiapas, arata IFL Science...."
NU este facuta de "IFL Science" cum sustine numita kkopiatoare nekkalifikkata si plastografa ankkutza lu' petrakke ci este o bazaconie inventata de numita ankkutza lu' petrakke.
3. este clar faptul ca, si in acest caz, avem de a face cu o dezinformare grosiera si difuzarea in mod recidivist raspanditor de informatii FALSE !!!!
4.Potrivit Codului jurnalistului al site-ului ziare.com:
"...Obligatia de a relata adevarul
Jurnalistul are datoria de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa.
Jurnalistul va reproduce citatele cu acuratete. In cazul citarii partiale, jurnalistul este obligat sa nu denatureze mesajul persoanei citate.

Verificarea informatiilor
Jurnalistul poate utiliza in articole doar informatiile de a caror veridicitate este sigur si dupa ce acestea au fost verificate, de regula, din cel putin 2 surse credibile"
http://www.ziare.com/codul-jurnalistului
5. este clar ca numita ankkutza lu' petrakke NU a respectat IN MOD REPETAT prevederile Codului citat si, de aceea, numita ankkutza lu' petrakke trebuie zburata imediat de la prezentul ei "loc de munca si plata".

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor