Ce se manca la o inmormantare acum peste 10.000 de ani

Marti, 24 Mai 2016, ora 15:01
7980 citiri
Ce se manca la o inmormantare acum peste 10.000 de ani
Foto: Arhiva/Facebook/Sean Haber

Dupa ce au analizat minutios un mormant de acum aproximativ 12.000 de ani, oamenii de stiinta au descoperit inclusiv ce s-a mancat in acea zi: serpi, broaste testoase, vulpi sau gazele.

In mormantul sapat intr-o pestera din Israel s-au descoperit inclusiv ramasitele de la masa, puse intentionat acolo, spun oamenii de stiinta citati de BBC.

In pestera a fost ingropata o femeie care locuia in Levant in urma cu 15.000 pana la 11.500 de ani. Este unul dintre cele mai vechi morminte cunoscute. In acea vreme, oamenii locuiau in grupuri si abia renuntau la viata nomada. Nu se apucasera inca de agricultura, fiind la stadiul de vanatori - culegatori.

In sfarsit, putem ajunge pe sosea la o cetate veche de mii de ani din Romania

Era vremea cand apareau inmormantariile organizate, explica Leore Grosman, de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, cel care a analizat mormantul timp de opt ani. Dupa ramasitele descoperite in mormantul aflat la 14 km de Marea Mediterana, s-a tras concluzia ca a fost una dintre cele mai mari ospaturi ale timpului. Meniul era cu adevarat impresionant: peste, gazele de munte, vulpi rosii, serpi, jderi si iepuri.

Favoritele erau, insa, de departe, broastele testoase, in mormant fiind gasite ramasitele a 80 dintre ele. E clar ca si multumea de oameni care le consumase era una de mari dimensiuni, spun arheologii.

O alta ciudatenie legata de funeraliile de acum 12.000 de ani este faptul ca persoana decedata a fost aseazata intr-o pozitie aproape sezand. In plus, in mormant a fost pus si un picior de om apartinand unui alt individ.

Morminte vechi de mii de ani, gasite la Bosneagu

Se crede ca, dupa ce au terminat de mancat, cei care au participat la inmormantare au aruncat resturile de la masa in mormant, dupa care l-au inchis. Practic, au aruncat ceea ce noi numim gunoi in mormant, ecplica Grosman.

Se crede ca persoana ingropata astfel era una importanta pentru grup, pentru ca e sigur ca pregatirile au durat mult, judecand dupa numarul animalelor necesare la masa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mormant Israel ospat mii ani, #mormant pestera Hilazon Tachtit, #festin inmormantare Israel, #vanatori culegatori inmormantare traditii, #traditii vechi inmormantare , #arheologie